Recep Ergenç
Turizm Sektörüne 14 Milyon TL Hibe
Bölgesel kalkınmada çok şey beklediğimiz Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) geçen yılın son günlerindeilk hibe çağrısını duyurdu; hibenin tamamının sadece Turizm Sektörüne verileceğini böylece öğrenmiş olduk.
İsabetli olmuş.
Neden derseniz; gerçektenDOKA Bölgesinin sahip olduğu turizm değerlerinin çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu değerler saptanmış mı, analizleri yapılmış mı, bu analizlere dayalı yapılacakçalışmalar planlanmış mı?
Hemen yanıt vermek kolay değil.
Ama adını sıkça duyduğumuz, adı duyulduğuher ortamda tartışma yaratan Doğu Kardeniz Turizm Master Planından söz edebiliriz. Bu plana göre Ordu’dan başlayan ve Artvin’de sonlanan, Bölgeyi güneyden kuşatan bir turizm yolu ekseni etrafında Doğu Karadeniz’de turizmin geliştirilmesi amaçlandığını biliyoruz.DOKA hibe çağrısı ile bu plana getirilecek eleştirileri ya da katkı koyulacak hususları oturup düşünürüz artık.
Bölgede Turizm Potansiyelinin harekete geçirilmesine yönelik destek
Trabzon’unmeşhur üç “T” sine(Tarım,ticaret,turizm) de uygun bir seçim. Ne zaman bir kanaat önderine sorulsa “Doğu Karadeniz Bölgesi nasıl kalkınır?” diye; yanıt hazır gibidir, “Turizm” ilk ağızda söylenen sektör olarak hep öndedir.
Bu durumda bu açıklanan hibe desteğinin Turizm Sektörüne veriliyor olmasına “malümun ilanı” da denebilir.
DOKA Turizm Sektörüne verilecek hibe miktarını 14 milyon TL. olarak açıkladı. DOKA Kamu Sektörüne hibenin 10 milyon TL.sini ayırırken, geri kalanını da Özel ve Sivil Sektörün ortak kullanımınaayırmış.
Turizm hem hesap işi hem de özenli çalışmayı gerektirir
Kalkınma, öncelikle insan unsurunu kapsama alanı içine almalıdır. Yani kalkınma insan odaklı olmalıdır. Hem bölge halkı turizme hazır hale getirilmeli, hem de yapılacak yatırımlarda istihdam edilecek bölge insanı bu sektörü benimsemelidir.
Bizim için bu öncelikli sektörolan TURİZM; Paris, Barcelona ve Prag şehirleri için, tek tek yılda ortalama 20 milyon turist ağırlama anlamına geliyor. Bunun parasal değeri ise; ortalama her turistin 1 000€ harcadığını varsayarsak 20 milyar €’dur. Bunu TL olarak ifade eder isek; 40 milyar TL eder.
Türkiye’nin toplam ihracatının nerdeyse üçte birine denk düşer bu para.
Turizm nerdeyse bütün diğer sektörleri tetikler ve yarattığı katma değer ile kalkınmada kilit rol oynayan sektörlerden biri olarak görülmelidir.
Neler desteklenecek?
Alternatif turizm çeşitlemeleri ve altyapı...
Kim Başvurabilir?
Kamu Kurum ve Kuruluşları.
Destek Miktarları Nedir?
En az 60 bin, en fazla 600 bin TL tutarındaki projeler %75’e kadar hibe alabilecek.
İkinci destek başlığı;
Bölgede Turizm Potansiyeli harekete geçirilmesine yönelik destek.
Kar Amacı güden kurum ve kuruluşlar başvucacağı bu destek programı en az 30 bin en çok 300 bin TL tutarındaki projeler en fazla %50 oranında desteklenecek.
Kamu ve STK’ların başvurabileceği hibe programı alternatif turizm çeşitlemesi projelerini destekleyecek.
Bu alan 30 bin ile 300 bin TL arasındaki projelere en çok %75’e kadar destek verilecek.
Sonuç:
Trabzon DOKAnın altı ilinden sadece biridir. Trabzon için turizm cazibe merkezi olan uzungöl, Sümela (Altındere Vadisi) ve diğerleri için yüzlerce aktivite projesi üretileceği kesindir.
Eldeki para ise sınırlı. Üstelik bu çağrı döneminde kapılarımızı pekçok “projeci” çalacak. Şu ya da bu paraya proje yazacaklarını söyleyecekler.
Trabzon’da bu hibe programına yönelik proje üretecek alt yapı ve bilgi birikimi mevcuttur. Umarım bu hibe programı için üretilecek Turizm projelerini biz üretir,
Trabzon ve DOKA Bölgesinin kalkınma için yararlı sonuçları hep birlikte yaşarız.