"Boş sabun köpüğü işlerle uğraşmıyoruz"
Haber61 Bizim Hoca 2’nin setine konuk oldu, Mehmet Usta ve Cezmi Baskın neler anlattı…
Haber61 Haber Servisi / Röportaj: Levent Ustabaşı
Bizim Hoca’yı sevmiştik.
Karadenizlinin karakteristik özelliklerini yansıtmanın yanı sıra..
Sürükleyici senaryosuyla, sıkılmadan keyifle ekrana kitleyebildi.
Bazı komedi filmlerinde toplumsal mesaj çok emanet gibi durur.
‘Ne alaka canım burada!’ ‘İyiki bir mesaj verceksiniz yani’ felan denilen türde.
Bunda öyle olmadı.
Toplumsal mesaj ve komedi cuk diye oturdu.
Tam senaristi Yılmaz Okumuş ve oyuncularından Seymen Aydın’a telefon açıp ağız dolusu saldırıp, ‘Nerede şu filmin ikincisi’ diyecektim ki..
Kırmızı ışığı yakmışlar bile..
Rize’de başlayacan çekimler Trabzon’a gelecek.
Setlerine uğradım. Sanki şenlikli bir kasaba gibiydi.
Dur durak yok.
Renklimi renkli.
E hal böyleyken…
Üstat Cezmi Baskın ve Usta oyuncu Mehmet Usta’yı bir masanın kenarında çay sohbeti yaparken bulmuşken…
Bırakır mıyım?
Daldık sohbeti…
İşte söylemişimden öne çıkanlar;
BİZİM HOCA 1’DE SORUN YAŞADIK
- Bizim Hoca 1’den iyi tepkiler aldınız ki ikincisini çekiyorsunuz değil mi?
Biz Bizim Hoca filmin birincisini çektik. İyi tepkiler aldık. Fakat Türkiye’deki sinema piyasasının sıkıntıları bize de vurdu. Gişelerde biraz sıkıntı yaşadık. Ama farkettiler ki televizyonda 15 tekrardan sonra bu bizim hoca hikayesi iyi. Ondan sonra bir tanede bunu çekiyoruz. İnşallah bu sefer gişedede başarılı oluruz ve de 3-4 diye seri olur.
KARADENİZ KADINI GÜÇLÜ AMA EDİLGEN
- ‘Farkettiler ki’ dediniz ya.. Neden böyle bir ifade kullandınız? Bir açılımı olmalı.. İlk çıktığınızda HES ile alakalıydı. Sanki bir kesimi rahatsız ettiniz? Ama HES projeleri sorun olmaya başlamıştı ve siz buna parmak bastınız. Derelere sahip çıktınız.
Sadece boş sabun köpüğü işlerde zaten biz olmuyoruz. Mümkün olduğunca meselesi olan işlerde olmaya çalışıyoruz. Bu da onlardan biri. Şimdi o HESlerle alakalıydı. Bu kadın sorunları, kadının ikinci sınıf vatandaş olmasına karşı içeriği var.
Türkiye’de kadının durumunu biliyoruz, Karadeniz’de kadının durumu daha ağır şartlar altında yaşıyorlar. Karadeniz kadını güçlü ama edilgen maalesef. Biz kendi kendilerine yetmenin mümkün olacağını anlatan bir senaryo oluşturduk.
BURADA HERŞEY VAR
- Karadeniz’de çokça film neden çekilmez. Oldukça zengin kültürü var. Doğası mükemmel. Bir gün burada film setleri artar mı sizce?
Karadeniz’de hikaye çok zengin. Etnik kültürler diller oldukça çeşitli.. Ermenisinden Rum’una, Türkmeninden Lazına.. Hemşin var. Bu insanların hikayeleri var. Oldukça yapı zengin. Burada güzel senaryolar oluşturulabilir. Doğa güzel. Neden olmuyor neden olmadı bilemiyorum.
Şöyle bir faktör var. Bunun özel bir dil yapısı var ya.. Bu dil yapısı bizim oyuncu takımı için zor. Bizim için konuşması çok kolay. Ben anamdan, ananemden duyduğum dili konuşuyorum ama bazı arkadaşların bu konuda eğitimleri az. Buranın insanı kendisi gibi konuşsun istiyor. Bu da bir eğitim meselesi.
TRABZONLU RİZELİ SANAT FİLMİNE GİTMİYOR
En son böyle bir sorun yaşadınız mı?
Örnek verecek olursam Ordu’da bir dizide çalışıyorum. Ordu’nun kendine has bir diyalektiği yok. Biraz Sivas, biraz Tokat’tan gelen göçmenlerin insanların dili ağır basmış. Orda bir Karadenizli lehçesi yok. Ona ben adapte olamadım mesela. Ya konuşurken bu tarafa kaçıyor dili ya diğer tarafa.. Hepsini bırak ‘ben bunlar gibi konuşayım’ dediğin zaman ya Tokatlı ya da Gümüşhaneli gibi konuşuyorsun.
Seyirci buna sıcak bakmıyor. Ya bizle alaydı ediyorlar, niye böyle konuşuyorlar diyorlar. Bu dil kompleksinden kurtulmak lazım. OLacaktır güzel filmler.
Sadece diziler açısından bakmamak lazım. Sanat filmleri çekiyor arkadaşlar. Yeşim çekiyor mesela. Trabzonlu yönetmen Tayfun Pirselimoğlu var. Dünyadan ödül alıyorlar ama Trabzonlu, Karadenizli ona bilet alıp gitmiyor. Farkında değil öyle filmlerin çekildiğinin… Trabzonlu Rizeli sadece televizyondaki filmlere bakıyor.
Karadeniz filmlerini Oflu Hoca kabından çıkarıp fıkra anlatan Karadenizli hikayesinden alıp yaşayan, duyguları olan politik görüşleri olan Karadeniz hikayelerine dönüştürmek lazım. Bizim Hoca diyorum ben mesele.. Oflu hoca mı? diyor. Hayır Bizim Hoca diyorum başka birşey diyorum. Oflu Hoca hikayesi fıkra anlatmak gibi birşey. Karadeniz’de sanat yapacaksan artık Oflu Hoca hikayesinden çıkmak lazım. Aklı başında aşkı da burası gibi olan hikayesi burayla ilgili olan toplumsal sorunları burayı anlatan hikayeleri kullanmak lazım. Oflu Hoca komedisinden bu bölgeyi kurtarmak lazım.
Mehmet Usta; NEDEN SİLSİLE OLMASIN BUNUN BİR KARŞILIĞI VAR SEYİRCİDE
- Trabzonlusunuz ya.. Mutlaka bir Trabzonspor sorusu ile karşılaşıyorsunuzdur. Bende ilk ondan oradan başlayayım..
Trabzonspor’un şöyle bir durumu var, maçlarını takip etmiyor olsan bile içinde bir ailenin unsuruymuş gibi hissettiriyor. Senin ailenden, senin akrabandan. Senin mahallenden bir takımmış gibi.. Trabzonspor kavramından felsefesinden bahsediyorum. Benim çocukluk yıllarıma rastlıyor.
Şunu belirteyim rahmetli Trabzonspor efsanesi Dozer Cemil akrabamdır. Şu anda süper ligde ismi olan…
Bunlar benim büyüklerim ağabeylerimin arkadaşlarıydı. O sevinince seviniyoruz üzülünce üzülüyoruz. Benim içimdeki yeri bu.
Bizim Hoca 2 ilk karşına geldiğinde ne dedin?
Bizim Hoca bizim için bir süreç artık. Bir Serüven. Devam eden birşey oldu. Bizim Hoca ilk filminde başka bir mevzuya temas ederken yine bir kültürü anlattı. Şimdi bir başka hikaye üzerinden yine Karadeniz’deki bir yaşamı anlatıyor. Bizim mizahi taraflarımız biraz yüksek. Biz en ciddi konularda konuşurken bile çok kıvrak çok komik espriler yapabiliriz. Bu öz eleştirileri de kabul eden bir toplumuz. Hadi komedi unsurunu kaybetmeden seyirciye güzel naif şeyler anlatmak. Bunun 3 ve 4’ü de gelecek. Neden silsile olmasın ki.. Bunun bir karşılığı var seyircide.
KENDİNİ ARINDIRMAYI VE BESLEMEYİ BİLECEKSİN
Bir genç oyuncu komedi tarzından başladıysa öyle devam ediyor. Bundan kurtulamıyor. Yada dram oynamışsa.. Ne dersiniz? Genç oyunculara ne önerirsiniz?
Ustalarımdan gördüğüm bir oyuncu olarak kendi renk skalanı ne kadar çeşitlendirebilirsen bir oyuncu olarak o kadar daha kıymetli birşeyler yaparsın. Komedi oyuncusu drama oyuncusu diye ayırmak doğru değil. Oyuncu oynar. Oyuncu iyi bir askı olmayı başarır. Samimi olabilmek gerekir. Maalesef ilk filmde komedi ile başladın mı öyle gidiyor. Öyle görüyorlar. Bunu kırmak zor ama iyi oyuncu bunu kırar.
Kendini arındırmayı bileceksin. Kendini beslemeyi bileceksin. Kendi köklerine su dökmen yetmez. Yukarda o ağaca uygun aşı yapacaksın. O ağaçtan başka meyveler almanın bir formülünü bulacaksın. Daha çok gezeceksin, daha çok gözlemleyeceksin. Biraz da kısmetli olacaksın.
Daha çok üretmenin bir yolunu bulacakasın.