Yorum Sizin...

Ne kadar okuyoruz?
Ne okuyoruz?
Niye okuyoruz?
Nasıl okuyoruz?
Veya niye okumuyoruz?

Kimi hiç okumaz, bazısı sadece tilavet eder. Bazıları ise gerçekten okur.
Gerçekten okuyan hayatı okur.
Kendini derinliğini ve insanı okur.
Sessiz, anlayarak, kavrayarak, çözümleyerek, anlatarak, hayata geçirerek okur.
Çoğaltarak okur.
Öğrenir, öğretir.
Yaşar, yaşatır. Hayat verir.
Yeni kapılar, yollar açar.
Hayata farklı bakar, baktırır.
Hiçbirşey bilmediğini öğrenir yeni bilgilere pencere açar.
Bilmediğini bilmeyen, çok bildiğini zanneden, egoları tavan yapanları yerle yeksan edecek şekilde okur.
Nefsine köle olanların, cahillerin prangalarını kırarak okur.
Mevki, makam, para ihtirasına kapılanlara, kendini güçlü ve haklı zannedenlere yay vurarak okur.
OKUMAK;
Cahille tartışmayı, sohbet etmeyi akla, bilime, ruha zulüm görmektir.
Yanlızlığı çokluk etmektir.
Ruha, akla, vicdana deva olmaktır.
Etrafına güneş olan, farkına varıldığında yörünge oluşturmaktır.
Yörüngesinde dönen gezegenlere ışık saçmaktır.
İnsana, insanlığın tümü gibi bakmaktır.
Yaşamın başlangıç noktasıdır.
Cihanı " 1 ", " 1 "i cihan görmektir.
Mutluluk kapısının anahtarıdır.
Beni bende aramaktır okumak.

Türk İslam dünyası 8. Yüzyıldan 14-15 yüzyıla kadar bilim, teknik, mimari, edebiyat, sanat vb her anlamda altın çağını yaşadı. Ya sonra...
Konuşmak, irdelemek, üzerine düşünmek gerekir.

Bugün ne durumdayız?
Yarın ne olmalıyız?
Neyi nasıl okumalı ki, yeni yüzyılın yıldızı olalım?

2023 TÜİK verilerine göre 100 kişiden 4 kişi okuyor. Onlarda yılda 1 kitap okuyor. Bölgeden bölgeye bu oran da değişiyor. Okuyanların ağırlıklı yaş grubu da 18 - 35 yaş aralığı. Dünya ortalamasının altındayız.

TÜİK geçen yıl yayınladığı verilere göre, Türkiye'de kitap okumaya kişi başına ayırılan süre günde yalnızca 1 dakika. Buna karşın, televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcanıyor.

TÜİK’e göre ise Türkiye'de kitap, ihtiyaç listesinin 235'inci sırasında yer alıyor. UNESCO verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında 86'ıncı sırada yer alıyor.

MEB’in verilerine göre, 2023’te kitap okuma oranları ilkokulda 25, ortaokulda 8, lisede ise sadece 1,01.

Üniversite mezunu olan bireylerin kitap okuma oranı, ilkokul ve lise mezunlarına göre daha yüksek olmasına karşın, genel olarak tüm yaş gruplarının okuma oranları hala dünya ortalamalarının gerisindedir.

YA DÜNYADA...
2023 yılına ait AVRUPA ülkelerinden bazı veriler: Avrupa Komisyonu tarafından yapılan "Okuma ve Dijital Okuma" anketine göre, Avrupa Birliği ülkelerinde 2023 yılı itibariyle yetişkinlerin %60-70'i düzenli olarak kitap okumaktadır. Avrupa'da dijital okuma alışkanlıkları giderek artmaktadır.

İskandinav ülkeleri kitap okuma oranlarının en yüksek olduğu yerler arasında yer alırken, bu ülkelerde yetişkinlerin %80'e varan bir oranı kitap okumaktadır. FİNLANDİYA'da kitap okuma oranı %80'in üzerindedir.

ALMANYA'da kitap okuma oranı yaklaşık %70-75 civarındadır. Almanlar, yılda ortalama 12-13 kitap okumaktadır.
FRANSA'da, yetişkinlerin yaklaşık %60-65'i düzenli kitap okumaktadır.
BİRLEŞİK KRALLIK'ta, kitap okuma oranı yine %60-65 arasındadır.
İTALYA ve İSPANYA gibi ülkelerde kitap okuma oranı daha düşük olup, bu oran genellikle %45-50 civarındadır.

Romanlar ve kurgu kitapları Avrupa'da en popüler türler arasında yer almaktadır. Özellikle gizem, polisiye, fantastik türler oldukça rağbet görmektedir. Kişisel gelişim ve felsefi kitaplara ilgi de artmaktadır. E-kitaplar ve sesli kitaplar (audiobook) Avrupa'da giderek daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Özellikle genç nüfus arasında dijital okuma alışkanlıkları yaygınlaşıyor.

ASYA ülkelerinde 2023 yılı itibariyle JAPONYA, ÇİN, GÜNEY KORE, KUZEY KORE ve HONG KONG gibi ülkelerinde kitap okuma oranları ve okuma alışkanlıkları şöyle.

JAPONYA, 2023 yılı itibariyle Japonya'da kitap okuma oranı yaklaşık %50-60 civarındadır. Japonlar genellikle yılda ortalama 7-8 kitap okumaktadır.

HONG KONG, 2023 yılı verilerine göre kitap okuma oranı yaklaşık %60-70 civarındadır.

ÇİN'de 2023 yılı itibariyle yetişkin nüfusun yaklaşık %40-50'si düzenli olarak kitap okumaktadır. Son yıllarda özellikle dijital kitaplar ve online platformlar üzerinden okuma artmıştır.

GÜNEY KORE'de 2023 verilerine göre kitap okuma oranı yaklaşık %70-75 civarındadır. Koreliler, genellikle yılda ortalama 10-12 kitap okumaktadır.

KUZEY KORE'de okuma alışkanlıkları daha sınırlıdır. Kitaplar, genellikle devletin belirlediği ideolojik sınırlar içinde oluyor. Kitap okuma oranı, %10-20 arasında.

Neticede, veriler ve sahada görünen Türkiye’de kitap okuma alışkanlıklarının hala gelişmesi gereken bir alan olduğunu göstermektedir. Okuma oranı, zaman zaman artan kampanyalar, okuma günleri ve kitapseverlerin etkinlikleriyle desteklenmektedir. Ancak; Ne için, Ne amaçla, Nasıl, Ne anlamlarda okumayı bilmek gerekir. Yoksa tilavet olsun diye değil.

Türk kültür ve medeniyetini yeniden parlatmak istiyorsak, bugünkü tablo ve dünya ile kendimizi artık mukayese etmek, muhasebeye çekmek, tartıya koymak zamanı değil midir? Yaptık, yine yapabiliriz. Bu güç, kuvvet, kudret, tarihimizin omuzlarında duruyor. Bu omuzlardan yükselme iradesi, çabası, azmi, kararlılığı ruhumuz, potansiyelimizde geçmişimizde var. Ulus olarak hem tarihimize hem medeniyetimize hem insanlığa karşı sorumluluğumuz var.

Öyleyse üç beş kitap okuyup ahkam kesme yerine; kitabı, kendimizi, medeniyet kitabını, dünyayı okuyan gerçek okuyucu olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Mehmet Şal Arşivi

Bir şehrin kaderi: Halep

31 Aralık 2024 Salı 10:18

Kalbin - Ruhun İlacı Sevgi Ve İlgi

24 Aralık 2024 Salı 12:45

Gençlik neden yozlaşıyor

16 Aralık 2024 Pazartesi 16:45

Toplumsal Bağların İnşası

09 Aralık 2024 Pazartesi 11:29

Eğitimin Dünü - Bugünü - Yarını

26 Kasım 2024 Salı 10:06

Yeni Dünya Düzeninde Eğitim -6-

16 Kasım 2024 Cumartesi 11:47

Yapay zeka destekli eğitimde "öğretmen" 5

09 Kasım 2024 Cumartesi 15:59