Trabzon'da Ligarba Festivali coşturdu

Trabzon'da ‘Kültür, Sanat ve Ligarba Festivali’ bu yıl 12. kez düzenlendi.
Trabzon'da Ligarba Festivali coşturdu

Trabzon’un Yomra ilçesi Demirciler Köyü’nde bu yıl 12’incisi yapılan ‘Kültür, Sanat ve Ligarba Festivali’ renkli görüntülere sahne oldu.

Bazı bölgelerde maviyemiş, likapa, lifos, çela, kaskanaka gibi isimlerle de bilinen ve ilaç deposu olarak adlandırılan Ligarbanın tanıtımının sağlanması amacıyla Armutluk alanında düzenlenen festivale başta Yomra Kaymakamı Muhammet Öztabak, Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve Trabzon Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna ve Yönetim Kurulu üyesi Mümin Sağlam, Demirciler Köyü Kültür ve Kalkındırma Derneği Başkanı Murat Aksoy, siyasi partilerin temsilcileri çok sayıda vatandaş katıldı.

trabzonda-ligarba-festivali-costurdu.jpeg

Bıyık: “ Ligarbanın ciddi anlamda tarımı yapılabilirse bölge ekonomisine ciddi katkı sağlar”…

Festivalde konuşan Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık bölgede yoğun olarak yetişen ligarba meyvesine sahip çıkarak onu ekonomiye kazandırmak ve üretimini teşvik etmek gerektiğine vurgu yaparak, “Ligarba gerçekten sahip çıkıldığı takdirde birçok ürünün içine girebilecek lezzete ve hoş bir aromaya sahiptir. Bölgemizde bu meyvenin tarımını yapanlar yok denecek kadar az. Ciddi anlamda tarımı yapılabilirse gerçekten bölgemizin ve ülkemizin ekonomisine ciddi katkılar sağlar. Hep birlikte el ele vererek bu konuda yol almamız gerekiyor” dedi.

trabzonda-ligarba-festivali-costurdu-001.jpeg

Genç: “Ürettiğimiz kadar güçlüyüz”

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de “Biz bu topraklarda sadece belli bir süre yaşayıp hayatımızı devam ettirmek için yaşamıyoruz. Hem inancımızın ve hem medeniyetimizin bizlere yüklediği sorumluklarla beraber sahip çıkıyoruz. Bu topraklara sahip çıkmak, bu toprakların yetiştirdiği ekonomik değere de sahip çıkmaktır. Çünkü öyle bir zamandayız ki, artık ürettiğimiz kadar güçlüyüz. Dolayısıyla bu topraklara sahip çıkmak daha çok çalışmaya ve üretmeyi gerektiriyor. Bunun için de bu tür üretimleri desteklememiz lazım” diye konuştu.

trabzonda-ligarba-festivali-costurdu-002.jpeg

Yöresel Sanatçılar sahne aldı…

Sunuculuğunu emekli eğitimci Fatih Yavuz’un yaptığı programın eğlence bölümü Yomra Halk Oyunları Ekibinin gösterisi ile başladı.

Ardından yöresel sanatçılar Mihralim, Naci Ay, Alparslan Akkaya, Hadiye Ölmez ve Zeynep Birinci sahne aldılar. Ünlü sanatçı Hülya Polat’ta festivale misafir olarak katılarak destek verdi., Birinci ile düet yaptı. Zaman zaman çöken sisin ayrı bir renk kattığı festivalde vatandaşlarda kemençenin kıvrak ritmi ile bol bol horon oynadılar.

trabzonda-ligarba-festivali-costurdu-003.jpeg

Fethi Aydın yeniden festival ağası…

Festivalde ayrıca geçen yıl ağalığa seçilen Fethi Aydın, yapılan açık artırma sonucu dernek yönetimi ve köylülerden gelen talep üzerine bir yıl daha ağalık kasketini takmayı ve yeleğini giymeyi kabul etti.

trabzonda-ligarba-festivali-costurdu-004.jpeg

Ligarba Meyvesini tanıyalım:

Maviyemiş olarak da bilinen bu meyve ılıman iklimde üzümsü bir meyve türüdür. Anavatanı kuzey yarımkürenin serin ve dağlık bölgeleridir. Ülkemizde Doğu Karadeniz’in yüksek rakımlı, fundalık ve ormanlık bölgelerinde yetişir. Likapa diye de bazı bölgelerde adlandırılır. Genellikle ormanlık alanlar, çalılıklar ve dağlık alanlarda bulunmaktadır. Bu yüzden yaban mersini olarak da adlandırılabilir. Kurutulmuş yapraklarından yapılan çayı gargara yapıldığında ağız ülserine iyi geldiği söylenir. Ayrıca yara tedavisinde ve cilt rahatsızlıklarında etkilidir.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir