Ülkemizin hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemlerinden en öneli limanları arasında yer alan Trabzon limanı, 8 Temmuz 1946 yılında temeli atılarak yapımına başlanmış ve tarihler 25 Haziran 1954 yılını gösterdiğin de Trabzon vapurunun limana yanaşması ile hizmete vermeye başlamıştı.
Trabzon Limanı, zamanla hem ülkenin hem de bölgenin önemli limanlarından biri haline gelirken, limanının yıldızı 80’li yılların başında yaşanan İran-Irak savaşı dolayısı ile İran’a transit taşımacılığının yapılması ile parladı. Savaşın sona ermesi ile birlikte Trabzon limanı da hızlı günlerini de yavaş yavaş geride bıraktı.2 binli yılların başında Trabzon Limanı özelleştirildi. Aradan geçen yıllar da Liman daha modern imkanlara kavuşturulurken hem yük limanı hem de turizm limanı olarak kullanılmaya devam ediyor. Son yıllarda turizmin gelişmesi ve deniz turizmin bir kolu olan Kruvaziyer turizmin de gelişmesine neden olurken, pandemi sonrası Kruvaziyer Turizminin yeniden canlanması ile Kruvaziyer gemileri Trabzon Limanına daha sık gelmeye başladı. Trabzon limanı günümüzde yabancı turistlerin şehre ilk giriş yaptıkları yer konumunda.
Şehir ile adeta bütünleşmiş bir görüntü sergileyen Trabzon Limanı için son yıllar da şehir dışına taşınması, mevcut liman sahasının ise sadece turizm amaçlı olarak kullanılması düşüncesi her yıl şehirde konuşulmaya devam ediyor ve bu düşünce zaman geçtikçe de şehir yaşayanlarından destek bulmaya devam ediyor.
Bence de Trabzon limanı bir bölge belirlenerek şehrin dışına taşınmalı, liman hemen yanı başında yapımı devam eden Çömlekçi kentsel dönüşüm projesini de olumsuz etkiliyor. Nedenine gelince Liman sahasında yığınla bulunan kömür, çömlekçi kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan yapılara bakışı olumsuz etkiliyor. Kimse şimdiden kömür tozu altında oturmak istemiyor. Trabzon Limanının taşınması kulağa hoş geliyor da bunun yapılması hiç de kolay değil öncelikle bu fikrin arkasında kuvvetli bir siyasi gücün olması ve siyasilerin bu taşınmaya evet demesi gerekiyor. Sanırım önümüzdeki birkaç yıl daha bu fikir şehir gündemine gelecek, yine çeşitli tartışmalar olacak ve eğer adım atılmaz ise daha sonra şehir gündemin en kalkar diye düşünüyorum.
Eğer Trabzon Limanı şehir dışına taşınır mevcut liman bire turizm limanı olarak yoluna devam ederse bundan Trabzon, bölge ve ülkemiz turizm anlamında çok şey kazanır. Bakalım bu konu da her hangi bir adım atılacak mı ?
trabzon lımanı şehrın içersınde kalmıştır. Gürültü, trafık,çevre kirliliği nedenıyle behemahal taşınması gerekır. Çömlekçi projesi bittiği zaman bu konu Trabzonun birinci önceliği olacak ve hıçbir zaman gündemden kalkmayacaktır.
Yanıtla (4) (0)Rize gibi deniz doldurulup 1 milyon metre dolgu ile liman yapılmalı tarihi ipek yolu trabzondan geçiyor kimse saptirmasin puruje yıllardır bekliyor milleti kandirmayin
Yanıtla (0) (0)Çömlekçi bölgesi turizm bölgesi olarak değerlendirilebilir. Limanın daha doğu ilçelerine yapılması isabetli olacaktır.
Yanıtla (3) (0)Başka bir yerde turizm limanı yapılsa maliyet daha ucuza gelir. Taşınmak zor iş .
Yanıtla (1) (0)nasil bilal erdugan 25.sene devlet mekanlarini bedava elkoydu yillarca ve basak sehir kulubu baskanida basak sehirde cok yer tasis etti turlu turlu tiplere trabzonlimanida ayni akibet albayraklara tayyip dustumu cok sey ortaya cikacak ve hepsi sahibine donecek Allahin izniyle
Yanıtla (2) (0)liman trabzonsporun malidir albayrak ve erdugan bunu kata kuloyla ts nin elinden aldi ama albayrak ts baskani oldu ts nin parasini limana odedi ts yi soydu onun doneminde ts borca batti paralari limana basti ve 1.tasla 2.kus vurdu ve arkasinda tayyip vardi..tayyip dustumu bunlara dava acilmali ts.paralari nasil bugar oldu
Yanıtla (3) (0)