Toplumun Birleştirici Ruhu: "Folklor"

Küreselleşme ve dijitalleşmenin getirdiği bireyselleşme, yerel kültürleri tehdit ediyor. İşte bu noktada folklor, kültürel kimliğin korunmasında aktif rol üstleniyor. Folklorik öğelerin modern sanatla yeniden yorumlanması, hem geleneklerin yaşatılmasına hem de genç nesillerin bu mirasa sahip çıkmasına olanak tanıyor. O nedenle folklor sadece geçmişin değil, aynı zamanda geleceğin de bir parçasıdır. Folklor, kültür ve sanat arasında köprü kurarak toplumları birleştiren güçlü bir ruhtur. Sanatın evrensel diliyle birleştiğinde ise folklor, geçmişi bugüne, bugünü geleceğe taşıyan bir kültürel dinamizm kazanır. Folklorun korunması, yaşatılması ve sanatla buluşturulması hem bireysel hem toplumsal açıdan büyük önem taşımaktadır.

Folklor, bir ulusun kalp atışıdır. Her türküde, ezgide bir acı, her halk oyununda bir sevinç, mutluluk ve zorluk, her masalda bir yaşam, öğüt saklıdır. Dilden dile, yürekten yüreğe aktarılan bu kültürel miras, sadece mazinin değil, bugünün ve geleceğin de sesi, nefesi ve görüntüsü olmayı başarıyor.

Karadeniz horonunda Ege zeybeğinin ritmini duyabiliyorsak,  İç Anadolu türküsünde Doğu’nun hüznüne rastlayabiliyorsak bu folklorun birleştirici, bütünleştirici, kardeş yapan gücüdür. İnsanlar, aynı ezgide, aynı figürde buluşabiliyorsa, o noktada folklor sadece bir kültür taşıyıcısı değil, bir toplumsal bağ özelliği kazanır.

Bir sinema filminde duyduğumuz eski bir ağıt, bir tiyatro sahnesinde karşımıza çıkan geleneksel bir kıyafet ya da bir romanda anlatılan köy düğünü… Bunların hepsi, folklorun sanatla kurduğu güçlü bağın örnekleri. Sanatçılar, halkın belleğinden beslenerek geçmişi bugüne taşırken, aynı zamanda yeni nesillere de bir miras bırakıyor. Sanat, müzik folklor her yörenin sevincini, mutluluğunu, zorluklarını, kahramanlıklarını özüyle, sözüyle, ezgisiyle, folklorü ile dışa vuruşudur. Kendini anlatmak, geleceğe aktarmaktır.

Bu vesileyle geçen akşam davetlisi olduğum AHOM' u ziyaret ettim. Ülkemin kadınının ve erkeğinin kahramanlığını, hırçınlığını, çektiği sıkıntıları, neşesini, uğraşlarını, yaşamını anlatan; kıyafetiyle, oyunuyla, uyumuyla, çalgılarla, ezgilerle Türk kültürünün Orta Asya bozkırından Anadolu'ya uzanan hikayesinin, Anadolu'nun zengin kültürü ile harmanlanmış folklorün ritmik hareketlerini, çılgın oyununu, müzik ve kültürünü 7'den 70'e toplumun tüm kesimlerine sunan ; Akçaabat  Halk Oyunları ve Müzik Kulübü'nün ( AHOM ) sosyo-kültürel etkinliğinde yer almaktan son derece mutlu oldum.

Kültür, müzik, sanat, spor gibi alanlarda mazisi birikimi olan Akçaabat'ta şehrin yetiştirdiği ulusal ve uluslararası arena da şehri en güzel şekilde temsil etmiş birçok folklorcü ve halk kültürüne gönül veren güzel insanların katkıları ile OCAK 2025'te açılışı yapılan AHOM kuruldu. İçeride oldukça otantik, nezih bir ortam ve hava oluşturuldu. Her  Pazartesi günü herkese açık; sanat, müzik, folklor sevgisi olan güzel insanlara eğlenceli nezih bir ortam oluşturmuşlar. Kemençe, davul- zurna, kaval eşliğinde, yöresel sanatçıların katılımı ile misafirlere güzel bir resital, eğlenceli bir akşam yaşatıyorlar. 

Her Pazartesi akşamı; çay, kahve eşliğinde muhabbetler yapılıyor,  çalgılı eğlence ve horonlar oynanıyor. Her Cuma günü akşamı, kadın-erkek daha çok aile gruplarına müzik gecesi düzenliyorlar. 

Salı ve Perşembe günleri her yaş grubunda kız ve erkek gruplarına ücretsiz folklor kursu veriliyor. Kemençe, davul, zurna, bağlama gibi ücretsiz kursları da profesyoneller yardımıyla sunuyorlar.

Siyasetten, sivil toplum kuruluşlarına, muhtarlardan, meslek gruplara kadar farklı kesimlerden insanların uğrak yeri olmaya başlamış AHOM. Akçaabat'a kısa sürede hava katmışlar. Faaliyetlerini ve kulübü yaptıkları ziyaretlerle daha geniş kitlelere tanıtmaya hedefliyorlar. 

Bir araya gelmek, birbirinden haberdar olmak, kaynaşmak, haftalık stresi, günlük yaşamın yorgunluğunu atmak, yeni insanlarla karşılaşmak isterseniz; misafirlerini samimi, sıcak bir şekilde  karşılayan,  ağırlayan ve eğlenme imkanı sunan (AHOM) Akçaabat Halk Oyunları ve Müzik Kulübü sizleri mekanına bekliyor. 

(AHOM) Akçaabat Halk Oyunları ve Müzik Kulübü; Trabzon folklorüne, kültür,  müzik, sanat faaliyetlerine hayat veren, yöresel kültürün gelecek nesillere daha güçlü aktarılmasına katkı sunan, toplumsal yaşamı canlı kılan faaliyetleriyle AHOM'u kurup yaşatan Bşk. Muhammer Seyis, Bşk. Yrd. Süleyman Şal, Bşk. Yrd. Yılmaz Çamur
Üyeler, Abdülkadir Bayram , Eser Er, Emrah Akkol, Muhammet Zorla yönetimine ve her daim desteğini eksik etmeyen Akçaabat Sağlık ve Temizlik İşleri Müd. İsa Bayram 'ı tebrik ederim. Şahsıma özel ilgileri ve alakalarını eksik etmeyen AHOM yönetimene ve dostlara çok teşekkür ederim. Kahve çay sohbet ve eğlencelerine gitmenizi yavrularımızın kurslarda yer alarak yöresel folklor,  müzik, sanatsal faaliyetleri yaşatmalarını ayrıca yeteneklerini keşfedip kendilerinin gelişimine yatırım yapmalarını tavsiye ederim.  Gönüllü hizmet veriyorlar. Emeği olan herkesi kutlarım.
Dürbinar mah. İnönü cad. Kofoğlu İşhanı kat. 5 Akçaabat 

Unutmayınız ki; kültür, bir milletin hafızasıdır. O hafızayı canlı tutan şifre, folklorun içinde saklıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • Ali İhsan DİNÇ / 16 Nisan 2025 13:08

    Kültürel zenginliğimiz çok önemli. Her millet için öyledir.
    Ama, yaşadığımız iletişim çağında, moderniten etkisi altına girerek aslımızı, benliğimizi, kültürümüzü unutmamız gerekir.
    Bu konuda birşeyler yapmak, en azından çocuklarımıza kim olduklarını ve bence daha önemlisi, kendilerine düşmanlık yapanların kimler olduğunu iyi öğretmemiz gerekiyor.
    Yoksa ortada Türk kültürü diye bir şey kalmayacak.

    Yanıtla (0) (0)
Mehmet Şal Arşivi

Kalemden Besleniyorum

28 Nisan 2025 Pazartesi 09:36

Bir Ulusun Şifresi: 23 Nisan 1920

23 Nisan 2025 Çarşamba 11:16

Nefretle nereye varılabilir?

10 Nisan 2025 Perşembe 11:12

Bağnaz Zihniyet

03 Nisan 2025 Perşembe 13:21

İnsan niçin yalan söyler

28 Mart 2025 Cuma 10:48

Bir Medeniyetin Çöküşü

10 Mart 2025 Pazartesi 10:04

Kibir ve ihtirasın buluşması

04 Mart 2025 Salı 12:00

ABD-Donald Trump:"Gazze Aşkı"

14 Şubat 2025 Cuma 09:27