1 Ocak'ta bizi neler bekliyor
Örneğin yolcu taşıma araçlarında özellikle baba diye tabir edilen arabesk sanatçıların şarkıları yasaklanıyorAvrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde Türk insanını yeni yılda yenilikler bekliyor. Referans'ın haberine göre, yeniliklerin başında toplu taş
Örneğin yolcu taşıma araçlarında özellikle baba diye tabir edilen arabesk sanatçıların şarkıları yasaklanıyor
Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde Türk insanını yeni yılda yenilikler bekliyor. Referans'ın haberine göre, yeniliklerin başında toplu taşıma araçlarında her müzik yayınının yasaklanması geliyor. Böylece, özellikle Müslüm Gürses, Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur gibi baba diye tabir edilen sanatçıların şarkılarını çalmakla özdeşleşen minibüs kültürü sona erecek. Şoförler isterlerse kapalı devre yayınla, kulaklık takarak bireysel olarak müzik dinleyebilecek.
Tatiller ucuzlayacak
* 1 Ocak'tan itibaren turizmde yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e çekilecek. Bu indirim kapsamına konaklama tesislerinin yanı sıra yemek hizmeti sunan mekânlar girecek. Yemek, içecek ve konaklama gibi tüm hizmetler için tek fiyatın belirlendiği her şey dahil ve tam pansiyon gibi sistemlerde alkollü içecekler de indirime konu olacak. Böylece, özellikle paket tatil fiyatları ucuzlayacak ve vatandaşlar daha uygun fiyata hizmet alabilecek. Yeni yılda yeniliklerden bazıları şöyle:
* Bir çevre standardı olan Euro-4 tip motoru olmayan araçlar trafiğe çıkamayacak. Uygulama 2009'da genişletilerek, daha önce tip onayı almış ve halen üretilmekte olan araçları kapsayacak. Euro-4'e geçiş yeni bir teknoloji gerektirdiğinden, araç başına 500 euro civarında ek bir maliyet yaratacak. Bu maliyet dolaylı olarak tüketiciye de yansıyacak.
* Araçlarda motorin piyasasının yüzde 83'ünü oluşturan yüksek kükürtlü motorin kullanımı yasaklanıyor.
Uzun reklam çilesi bitiyor
* Televizyonlardaki reklam süre ve periyotlarının AB'ye uyumlu hale getirilmesi uygulaması ise erteleniyor. Halen 1 saat içinde 21 dakikalık reklam yapılıyor. Bu sürede 7'şer dakikalık 3 periyottan oluşuyor. Ocak 2008'den itibaren geçerli olması planlanan yeni düzenlemeyle ise yüzde 20 kuralı getirilerek 1 saat içindeki toplam reklam süresinin 12 dakikaya indirilmesi öngörülüyordu. Yeni düzenleme için ek süre isteyen sektör temsilcileri, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile uygulamanın ertelenmesi için görüşmelerde bulunuyor. Yeni uygulamanın 2009'dan itibaren kademeli olarak hayata geçirilmesi öngörülüyor. Reçetesiz ilaç ve siyasi propaganda reklamları üzerindeki yasağın kaldırılması da ileri bir tarihe kaldı.
* Çöpleri AB'ye uyumlu şekilde toplayıp arıtmayan belediyelere ceza kapıdaydı ancak bu konudaki uyumun büyük şehirlerde yüzde 50, küçük beldelerde ise ancak yüzde 10 civarında belediyenin hayata geçirebilmesi, uygulamanın ertelenmesini beraberinde getirdi. Birçok belediyenin mali kaynak sorunu yaşaması ve zaten borç içinde olması nedeniyle, cezai yaptırımın fiili olarak uygulanması mümkün görünmüyor.