Birçok uygarlığın kurulup tarihe karıştığı Anadolu topraklarında nice bin yapıt gün yüzüne çıkarılmayı beklerken on binlerce arkeolog da iş bekliyor. Bu insanlardan biri -Mehmet Ali- bakmış ki beklemekle olmayacak, bir çay ocağı açmış. Son yıllarda bizlere “okuma”nın çok da gerekli bir şey olmadığını yaşatarak öğrettiler. Ama çayevinin camına "Kitap okuyana iki çay bedava" yazmış Mehmet Ali.
İş arayan heykeltıraş bir tanıdığa "duvar boyama" işi teklif ettiler. Ünlü bir karikatürist, borçlarını ödemek ve geçinebilmek için badanacılığa başladı. Bir süre özel bir kurumda çalışan Hüseyin Öğretmen, daha sonra motokuryelik yapmaya başlamış. Arada eski öğrencilerinin siparişlerini götürdüğü de oluyor. Urfalı Mustafa ise kamu yönetimini iyi dereceyle bitirmiş. Fırsat verilse kaymakam bile olabilecekken bir fırında düşük ücretle çalışıyor, odun taşıyıp ateşi canlı tutuyor, hamur yoğurup ekmek pişiriyor.
Bu memleket, bu topraklar zengindir hocam. İş çok ama yapan yok. Sosyolog ünvanlı on binlerce gencimizden biri olan Ayça balıkçıda çalışıyor. Demek ki isteyince oluyormuş. "Ayakkabının altına altın çivi çakmak" diye bir söz vardı eskiden. Öyle mübalağa etmeye de gerek yok.
Daha önce birçok kişinin dükkân açıp tutunamadığı yerde bakkal açtı bir abimiz. Gecesi gündüzü yok, dükkânını ayakta tutmaya çalışıyor. "Ben aslında kimyagerim, hocam..." dedi. Yaptığı işe bakılırsa ben jeoloji mühendisi olabileceğini düşünmüştüm...
Dünyada kendi verdiği diplomayı kabul etmeyen başka bir ülke var mıdır, bilmiyorum. "Siz bakmayın öyle, diplomanızda ‘öğretmen’ yazdığına. Şimdi akademi diye bir şey açıyoruz, oraya girmeyi, sonra da bitirmeyi başarırsanız ancak o zaman...”
Bu arada ön lisans mezunu binlerce genç, ücretli öğretmenlik yapıyor. Ücretli öğretmenlik yapmak için öğretmen olmaya da gerek yok. Ama zaten dişe dokunur bir ücret aldıkları da yok.
Bu yıl hukuk fakültesi mezunlarına sınav yapıldı. Mezunların %57'si baraja takılmış. Öyle ki staja bile başlayamıyorlar. Üniversiteye girişte konan 125 bin puan barajı da kifayetsiz mi kaldı hocam? Peki, size on puanlık uzmanlık sorusu: Önlerine sınav barajı konan bu hukukçu gençlerimiz sonraki sınavlarda da barajı geçemezlerse iş seçenekleri nedir? Ücretli öğretmenliğe başvursunlar mı hocam?..
Belli başlı üniversitesiler hariç kapatacaksin hepsini meslek lisesine cevireceksin sorun çözülecek
Yanıtla (1) (0)Demekki "200 küsür üniversitemiz var" diye övünmekle olmuyor.
Yanıtla (3) (0)Gel gör ki, bu okullarda eğitim yetersiz. Mezun olan çocukların yeterliliğini devlet bile kabul etmiyor. Ve dahi, gençleri bu fakültelerden mezun edip eğitildikleri alanda iş imkanı veremiyorsun.
Peki, istatistik kurumları niye var ?
Bu kurum, enflasyonu olduğundan düşük göstermekten başka ne işe yarıyor ?
Hep sınıf öğretmenliği Hep Avukat bu ne yaaa.meslek öğren Türk Milleti.Herkes öğretmen olmak istiyor.Kutsallığından değil kapağı Millieğitim bakanlığına atmak amaç..Umarım anlıyorsunuzdur..bunun gibi yüzlerce örnek…
Yanıtla (0) (0)Ülkede ihtiyaçtan çok daha fazla mezun oluyor. Konuyla ilgili plan veya program yapılmıyor. Mezun olanlar sınavdan sınava koşturuyor ama ek puanı olanlardan hiç bir yere yerleşemiyorlar. Sorun çok ironik. Ülkenin kanayan yaradı durumundaki konuyu yazdığın için teşekkür ederim Ustam.
Yanıtla (2) (0)Ülke öyle bir hale geldi ki aldığınız diploma hangi alandaysa o alanda çalışma şansınız yok!
Yanıtla (3) (0)