197 bin işçinin zam pazarlığı başlıyor
Türk-İş'e bağlı 19 sendikanın katılımıyla oluşturulan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu, pazartesi günü toplanacak. Toplantıda, kamuda çalışan 197 bin işçi için istenecek zam oranının belirlenmesi bekleniyor. Kamu kesimi toplu iş sözle
Yayınlanma:
Türk-İş'e bağlı 19 sendikanın katılımıyla oluşturulan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu, pazartesi günü toplanacak. Toplantıda, kamuda çalışan 197 bin işçi için istenecek zam oranının belirlenmesi bekleniyor.
Kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri müzakerelerinde yol haritasını belirlemek üzere oluşturulan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulunda, kamu kesiminde yetkili Tarım-İş, Türkiye Maden İş, Genel Maden-İş, Petrol-İş, Şeker-İş, Selüloz-İş, Basın-İş, Türk-Metal, Dok Gemi-İş, Yol-İş, Tes-İş, Tez Koop-İş, Koop-İş, Demiryol-İş, Haber-İş, Sağlık-İş, Harb-İş, Toleyis ve Türkiye Denizciler Sendikası bulunuyor. Çaykur İşletmeleri Genel Müdürlüğünde örgütlü Tek Gıda-İş ise kurulda yer almıyor.
Bu yıl yenilenecek kamu toplu iş sözleşmeleri, 101 iş yerinde veya işletmede çalışan 197 bin 373 işçiyi kapsıyor. Kamuda örgütlü sendikalar, pek çok iş yerinde, kamu işveren sendikaları TÜHİS ve Kamu-İş ile toplu sözleşme görüşmelerine başladı.
Türk-İş bünyesinde oluşturulan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu, pazartesi günü konfederasyon genel merkezinde toplanacak. Toplantıda, sendikaların sözleşme görüşmelerinde geldikleri nokta değerlendirecek ve ortak bir yol haritası belirlenecek. Kurulun, kamuda çalışan 197 bin işçi adına kamu işveren sendikalarından isteyeceği zam oranının belirlenmesi de bekleniyor.
-Çerçeve protokol imzalanacak-
Kurul, daha sonra kamu işveren sendikalarıyla bir araya gelerek, kamu işçilerinin ücretlerini ele alacak, düşük ücretlerin iyileştirilmesini, ücretlerin enflasyona yenik düşürülmemesini, refahtan pay alınmasını vevergi kayıplarının giderilmesini talep edecek.
Görüşmelerin ardından Türk-İş ile Hükümet arasında imzalanacak çerçeve protokolle 197 bin işçinin ücretve sosyal haklarına yapılacak zam miktarının belirlenmesi, iş yerlerine özgü taleplerin ise sendikaların yürütecekleri müzakerelerde değerlendirilmesi öngörülüyor.
Yenilenecek toplu iş sözleşmelerinin tamamına yakını 1 Ocak ve 1 Mart 2013'ten geçerli olacak.
-Görüşmelerin yürütüleceği iş yerleri-
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yürütüleceği kurum ve kuruluşlar arasında Türkiye Taş Kömürü Kurumu, Çaykur, Türkiye Şeker Fabrikaları, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu, Devlet Su İşleri GenelMüdürlüğü, Milli Eğitim müdürlükleri, bazı bakanlıklar ve üniversiteler bulunuyor.
Kamu kesiminde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yürütüleceği bazı iş yerleriyle buralarda çalışan işçi sayıları söyle:
-79 İl Özel İdaresi: 21 bin 931
-Milli Savunma Bakanlığı 18 bin 226
-Milli eğitim müdürlükleri: 15 bin 600
-TCDD ve bağlı ortaklıkları: 12 bin 500
-Türkiye Şeker Fabrikaları: 12 bin 260
-Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü: 11 bin 591
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: 11 bin 219
-Türkiye Taş Kömürü Kurumu: 10 bin 43
-Karayolları Genel Müdürlüğü: 9 bin 683
-EÜAŞ: 6 bin 111
-Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu: 4 bin 887
-TPAO: 3 bin 921
-TEİAŞ: 3 bin 455
-MKEK: 3 bin 370
-TÜBİTAK: 3 bin
-Sağlık Bakanlığı: 3 bin
Diğer iş yerlerinde ise toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını bekleyen 46 bin 570 işçi bulunuyor.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.