Aç kalan koyunlar tüylerini yedi

Düzenli beslenemeyen birçok koyun birbirlerinin üzerindeki yünleri yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor. Yünleri azalan koyunlar, soğuk, açlık ve fosfor eksikliğinin de ortaya çıkmasıyla telef oluyor.Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Aşağıkolbaşı köyünde hay

Aç kalan koyunlar tüylerini yedi

Düzenli beslenemeyen birçok koyun birbirlerinin üzerindeki yünleri yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor. Yünleri azalan koyunlar, soğuk, açlık ve fosfor eksikliğinin de ortaya çıkmasıyla telef oluyor.

Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Aşağıkolbaşı köyünde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Şinasi Efe, "Kış aylarında yem fiyatlarının yükselmesinden ve kardan yolların kapanmasından dolayı yem bulma sıkıntısı çektiklerini söyledi.

Koyunlarının yemsizlikten birbirlerinin tüylerini yemeye başladığını söyleyen Efe, "Koyunlar birbirlerinin üzerindeki yünleri yedikleri için birçok koyun tamamen yünsüz ve çıplak olarak kalıyor. Çıplak kalan koyunlarımız ise hem soğuktan, hem de açlık ve fosfor eksikliğinden telef oluyor. Hayvanlarım açlıktan birbirlerinin yünlerini yiyorlar ne yapacağımı bilmiyorum." dedi.

Bitlis Tarım İl Müdürü Başveterineri Mesut Araboğa, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hayvanlarda pike denilen hastalık karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Düzenli beslenemeyen ve gerekli mineralleri alamayan hayvanların birbirlerinin tüylerini yemeye başlayabileceğine dikkat çeken Araboğa, "Hayvanlar mineral maddelerini düzenli yem yiyerek almaları gerekiyor. Eğer hayvan düzenli beslenip mineral alamazsa yemden alamadığı bu gereksinimini yabancı madde yiyerek sağlamaya çalışmakta. Genelde toprak, kemik, yün vs yabancı maddeleri yemekteler. Bu durum veterinerlikte pike hastalığı olarak tanımlanır." şeklinde konuştu.

Pike hastalığı konusunda bilgi veren Araboğa, "Genel anlamıyla fosfor, mangen gibi mineral besin yem ve madde eksikliğine bağlı olarak şekilleniyor. Bunda da temel sebep kar, kış şartlarının uzun sürmesi dolayısıyla yetiştiricimizin elinde yeterince saman bulunmaması nedeniyle yeteri kadar sağlıklı beslenemeyen bu hayvanlar aşırı bir şekilde birbirlerinin tüylerini yemeye başlamışlar. Bu ciddi bir sorun, konuyla ilgili yetiştiricimizi de bilgilendireceğiz. Bu hastalık hakkında tedavi sürecini ve yapılması gerekenleri anlatacağız." diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler