Alo 157 hattı 144 kadını kurtardı
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından, 2005 yılında, insan ticareti mağdurlarını kurtarmak için kurulan ''Alo 157'' yardım hattı sayesinde 144 kadın kurtarıldı. IOM Türkiye Basın Sözcüsü Selin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin strat
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından, 2005 yılında, insan ticareti mağdurlarını kurtarmak için kurulan ''Alo 157'' yardım hattı sayesinde 144 kadın kurtarıldı.
IOM Türkiye Basın Sözcüsü Selin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin stratejik konumu ve doğunun batıya açılan kapısı olması nedeniyle, önemli bir geçiş noktasında bulunduğunu söyledi.
İnsan tacirlerinin, doğu komşusu ülkelerde Türkiye'yi cazibe ve fırsatlar ülkesi olarak tanıttığını belirten Arslan, ''Bu bağlamda ciddi bir insan hakları ihlali olan insan ticareti suçu açısından, Türkiye hedef ülke statüsündedir'' dedi.
Arslan, insan ticareti suçuyla mücadelenin daha verimli hale getirilmesi amacıyla Türk yetkililerle birlikte pek çok faaliyet yürüttüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
''İnsan ticareti ile mücadelede, kaynak ülkeler, geçiş ülkeleri ve hedef ülkelerin müşterek ve etkili iş birliği ile başarılı olunabilir. Türkiye insan ticaretiyle ilgili suçların önlenmesi, tespiti, kovuşturulması ve bu tür suçların mağdurlarının korunması ve desteklenmesi konularında çok donanımlı ve etkilidir. Türkiye, özellikle kadınların, çocukların bu kötülükten daha fazla mağdur olmamalarını sağlamak için bu çabaları gerçek bir başarıya dönüştürme konusunda kararlıdır.''
-EN FAZLA İSTANBUL, ANTALYA VE TRABZON'DAN GİRİŞ YAPILIYOR-
Arslan, Türkiye'de tespit edilen insan ticareti mağdurunun önemli bir bölümünün eski doğu bloku ülkelerinden geldiğini ifade ederek, bu insanların Türkiye'ye çoğunlukla İstanbul, Antalya ve Trabzon'dan giriş yaptığının belirlendiğini söyledi.
İnsan ticareti mağdurlarının Türkiye'ye gelmelerinin en önemli nedeninin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bölgede yaşanan ekonomik buhrandan kaynaklandığını belirten Arslan, ''Örneğin 2006 yılında Türk makamları ve IOM tarafından yardım edilen 246 mağdurun yüzde 77'si yoksul ailelerden gelmektedir. Mağdurların yüzde 40'ı ise annedir. Bu trend, 2007 yılında devam etti, bu yıl da devam etmektedir'' diye konuştu.
-EN FAZLA MOLDOVALI MAĞDURA ULAŞILDI-
Arslan, Türkiye'de, bu yılın ilk 2 ayında 6 ülkeden 27 mağdura, 2004 yılından bu yana da 618 insan ticareti mağduruna yardım edildiğini ifade ederek, bu kişilerin IOM tarafından ülkelerine gönderildiğini söyledi.
IOM tarafından 2005 yılında, insan ticareti mağdurlarını kurtarmak için ''Alo 157''' yardım hattının açıldığını anımsatan Arslan, söz konusu hattın insan ticareti mağdurlarının kurtarılmasına önemli katkılar sağladığını vurguladı. Arslan, bu hat sayesinde 2005 yılından bugüne kadar 12 farklı ülkeden 144 kişinin kurtarıldığını kaydetti.
Arslan, yardım edilen insan ticareti mağdurlarının 18 farklı ülkeden olduğunu ve bu kişilerden 23'ünün henüz reşit yaşta bulunmadığını vurguladı.
Ülkelere göre en fazla kurtarılan mağdur kadın sayısının 211'le Moldova uyruklular olduğunu dile getiren Arslan, diğer kadınları ülkelerine göre şöyle sıraladı:
''20'si Azerbaycan, 8'i Belarus, 8'i Bulgaristan, 1'i Ermenistan, 8'i Gürcistan, 8'i Kazakistan, 58'i Kırgızistan, 1'i Kolombiya, 39'u Özbekistan, 18'i Romanya, 91'i Rusya, 1'i Sri Lanka, 26'sı Türkmenistan, 1'i Uganda, 1'i Tunus, 117'si Ukrayna ve 1'i Fas''
Arslan, söz konusu mağdur kadınların yapılan girişimlerle ülkelerine dönmelerinin sağlandığını kaydetti.