Artık saat 22:00'dan sonra alkol satışı yasak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, alkol kullanımına kısıtlamalar getiren torba yasayı dün akşam, Anayasa ile kendisine tanınan 15 günlük inceleme süresinin dolmasına bir gün kala onayladı. Gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içkilerin parakende

Artık saat 22:00'dan sonra alkol satışı yasak
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, alkol kullanımına kısıtlamalar getiren torba yasayı dün akşam, Anayasa ile kendisine tanınan 15 günlük inceleme süresinin dolmasına bir gün kala onayladı.
 
Gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içkilerin parakende satış yasağı ise 90 gün sonra yürürlüğe girecek. Yasanın Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanması halinde bu yasak 9 Eylül pazartesi gününden itibaren geçerli olacak. Yine bu tarihten itibaren alkollü içkiler işletme dışından görülecek şekilde satılamayacak. Alkollü içkilerin otomatik satış makineleri ile satışı, her nevi oyun makineleri ya da farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilmesi, basın-yayın ve posta yoluyla tüketicilere satışı da yine bu tarihten itibaren yasak olacak. Alkollü içkiler ancak sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek, tesis sınırları dışında da tüketilmek üzere içki satışı yapılamayacak. Bu düzenlemenin park, bahçe, sahil ve kır düğünlerinde alklollü içki içilmesine ilişkin yasaklara dayanak oluşturacağı belirtiliyor. 
 
OKUL VE DERSANE YANI
 
Yasaya göre alkollü içki satışı yapılan yerler ile örgüt eğitim kurumları ve dersaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafe bulunacak. Bu koşul turizm belgeli işletmeler için aranmayacak. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içki satışı yapılamayacak. 18 yaşın altındakilere içki satışı yapılamayacak.
 
TV YASAKLARI
 
Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımını yasaklayan yasa özendirici, teşvik edici kampanya, promosyon ve etkinliklere de yasaklar getiriyor. Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde de alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek. Tıpkı sigara gibi, alkollü içkilerin ambalajı üzerine zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.
 
2 YIL HAPİS CEZASI
 
Trafik kontrolünde 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu saptananlara TCK’nın 179. maddesi uyarınca 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Halk arasında “100 promil” diye ifade edilen 1.00 promilin 2 kadeh rakı ya da 4 şişe biraya eşdeğer olduğu belirtiliyor. Özel otomobillerde 0.50, diğer araçlarda 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına neden olmaları halinde haklarında TCK hükümleri uygulanacak. Uyuşturcu ya da uyarıcı madde aldığı saptanan sürücülere 3 bin 600 TL idari para cezası verilecek, sürücü belgelerine de 5 yıl süreyle el konulacak ve TCK hükümleri de uygulanacak. Alkolmetreye üflemeyenlere ise 2 bin TL para cezası uygulanıp sürücü belgelerine 2 yıl süreyle el konulacak. Sürücü koltuğunda da artık sigara içilemeyecek.
 
İstanbul’a Yeşilay vakfı
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı yasaya göre, İstanbul’da Türkiye Yeşilay Vakfı kurulacak. Vakfa yapılacak nakdi bağış ve yardımların tamamı, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından beyannameleri üzerinde bildirilen gelir veya kazançtan indirilebilecek.Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur’an kursu, yurt ve pansiyonların iaşe ve barındırma ihtiyaçları ile diğer harcamalarına ilişkin bütçelerini, mali yıl itibariyle düzenleyecek, yurt ve pansiyonların her türlü alım ve satım işlemlerini yürütecek.Uluslararası anlaşmalarla kurulan yükseköğretim kurumlarından resmi davet alan öğretim elemanlarına, özlük hakları saklı kalmak üzere verilen iznin üst sınırı 5 yıla kadar uzatılabilecek. Kamulaştırma bedelleri maliklerine ödenmeyen arazilerden, uygulayıcı kuruluşunca dağıtılmayan, tahsis edilmeyen, satılmayan veya ihtiyaç duyulmayanlar, eski sahiplerine geri verilecek.
 
Türkiye iki petrol bölgesine ayrılıyor
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  Türkiye’nin 18 petrol bölgesi yerine kara ve deniz olarak iki petrol bölgesine ayrılmasını öngören “Türk Petrol Kanunu”nu onayladı. Yasaya göre, deniz bölgeleri, karasuları içi ve karasuları dışı şeklinde ikiye ayrılacak. Karasuları dışı denizlerde araştırma izni, arama ve işletme ruhsatlarının verilmesi, devri ve süre uzatımları, Bakanlar Kurulu’nun iznine tabi olacak. Bu alanlar, Bakanlar Kurulu kararıyla tamamen veya kısmen aramaya ve işletmeye kapatılabilecek, tadil edilebilecek veya kapatılan bir alan tekrar açılabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler