Asıl tehlike ise Ocak'ta
Tüm dünya ve Türkiye'ye korku salan domuz gribinin yayılmasıyla ilgili herkesin yüreğini ağzına getirecek bir açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı Pandemi Bilim Kurulu üyelerinden Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Leven
Tüm dünya ve Türkiye'ye korku salan domuz gribinin yayılmasıyla ilgili herkesin yüreğini ağzına getirecek bir açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı Pandemi Bilim Kurulu üyelerinden Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Ocak ayını tehlikenin başlangıç noktası olarak açıkladı. Akın, aşı tartışmasına ise "Aşı sigorta olarak kullanılacak" diye katıldı.
AKIN: AĞIR VAKA ARTAR
Domuz gribi salgını ve aşı hakkındaki endişelerle ilgili soruları yanıtlayan Prof. Dr. Akın, mevsimin avantaj olduğunu iddia etti. Hastalığın hızlı yayılıp, düşük düzeyde seyrettiğine dikkat çeken Akın, "Toplam ağır vaka sayısında artma olabilir. Çok soğuk aylarda A gribi çok hızlı bulaşma eğilimi gösterecek, ağır vaka sayısında da artma görülebilir. Ocak ayı salgın tehlikesinin başlangıcı olabilir" diye konuştu.
TEHDİT SİNYALLERİ VAR
Toplumda küçük çaplı salgınların olduğunu da söyleyen Akın, A gribinin şu an toplumu tehdit etmediğini, ancak tehdit sinyalleri verdiğini ifade etti. ABD'de 3 çeşit aşı kullanıldığını ve aşının sigorta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akın, şöyle konuştu: "Türkiye'de tek aşı kullanılacak. Kullanılacak ölü aşıya çok yüksek ölü virüsün konması gerekiyor. Elde bu kadar yok. Aşının etkisini güçlendirecek adjuvan maddesi kullanılıyor. Bu maddenin tehlikeli olduğu söyleniliyor."
5 BİN KİŞİ ÖLDÜ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yıl başında ortaya çıkmasından bu yana domuz gribinden ölenlerin sayısının 5 bini bulduğunu açıkladı. Örgüt, çoğu batı yarıkürede olmak üzere 18 Ekim itibarıyla 4999 kişinin öldüğünü, hastalığın küresel bir salgına dönüştüğünü bildirdi.
Açıklamada, İzlanda'da bu hafta domuz gribinden ilk ölümün görüldüğü, Sudan, Trinidad-Tobago'da da yine bu hafta ilk ölümlerin olduğu belirtildi.