Balık tüketimi hızla artıyor

Balıkta çiftlik üretiminin artmasıyla alabalık, çipura ve levrekte fiyatlarının gerilediği, tüketimin hızla arttığı, kişi başına tüketimin yıllık 4,5 kilogramdan 3 yılda 6 kilograma ulaştığı bildirildi.AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ege Canlı Hayvan

Balık tüketimi hızla artıyor

Balıkta çiftlik üretiminin artmasıyla alabalık, çipura ve levrekte fiyatlarının gerilediği, tüketimin hızla arttığı, kişi başına tüketimin yıllık 4,5 kilogramdan 3 yılda 6 kilograma ulaştığı bildirildi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ege Canlı Hayvan ve Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Türk insanının balık tüketimi alışkanlığında sevindirici gelişmeler yaşandığını söyledi.

Yıllardır balık tüketiminin artması için çağrılar yapıldığına, buna rağmen tüketimin sahil şeridi dışındaki bölgelerde istenen seviyeye ulaşmadığına dikkat çeken Kızıltan, son yıllarda çiftlik sayısıyla birlikte üretimi artan alabalık, çipura ve levrekte fiyatların düşmesinin tüketimi de hızla arttığını kaydetti.
Türkiye'de kişi başına 4,5 kilogram olan yıllık balık tüketiminin son 3 yılda 6 kilograma ulaştığını ifade eden Kızıltan, şunları söyledi:
''Balığın besin değerinin yüksek olduğunun bilinmesine rağmen fiyatı ve pişirme zorlukları nedeniyle tüketim belli bir seviyede kalıyordu. Son yıllarda ihracatın hızla artması çiftlik kapasitelerini geliştirdi. Bu durum fiyatların düşmesine neden oldu. Eskiden çoğu insanın hayatı boyunca hiç tatmadığı çipura ve levrek gibi balıklar artık Anadolu'daki tüm marketlerde uygun fiyatla alınabiliyor. Tüm restoran menülerinde artık balık var. Tüketim artışında ise özellikle alabalık dikkat çekiyor. Anadolu'nun çeşitli bölgelerine yayılmış bin 180 alabalık çiftliği var. Bu çiftlikler tüketiciye yakın olabilme avantajını iyi değerlendiriyor.''

BALIK PİŞİRİCİLERİ

Kızıltan, tüketimin artmasında ülke çapında balık pişiricisi sayısının artmasının da büyük etkisinin bulunduğuna dikkat çekti.
Balığın evde hazırlamak istemeyenlere hizmet vermek üzere açılan pişiricilerin uygun fiyatla hizmet vermesi nedeniyle bir çok ailenin haftada bir gün mutlaka balık yemeye başladığını ifade eden Kızıltan, ''iç pazarda market ve balıkçıların ardından en fazla tedariği pişiricilere yapıyoruz. Son dönemde bine yakın pişirici açıldı'' dedi.
Kızıltan, Türk halkının artık ramazan ayında da balık yemeye başladığını belirterek, her yıl ramazan ayında balık satışlarının düşmesi yönündeki geleneğin bu yıl bozulduğunu, Türk halkının ilk kez ramazanda iftarı balıkla yaparak satışları ramazan öncesi seviyede tuttuğunu ifade etti.

EN UCUZ BALIK

Balığın tüketimi en hızlı artan gıda ürünü olduğunu savunan Kızıltan, İspanya'nın 28, İtalya'nın 24 kilogram olan tüketimine bakıldığında alınacak çok mesafenin olduğunun görüleceğini, 2013 yılı için Türkiye olarak 10,3 kilogramlık hedef koyduklarını söyledi.
Tüketimin artmasında Su Ürünler Tanıtım Grubu'nun çalışmalarının da etkili olduğunu kaydeden Kızıltan, ağırlıklı olarak kırmızı etle beslenen Türk halkının orta vadede daha dengeli besleneceğini düşündüklerini ifade etti.
Kızıltan, şu anda alabalık, çipura ve levrekte dünyanın en ucuz balığının Türkiye'de bulunduğunu savundu. ''Türk'ün 4 avroya yediği balığı Avrupalı 8 avro, ABD'li 11 avroya yiyor'' diyen Kızıltan, Türkiye'ye gelen turistlerin de bu avantajı değerlendirmek için en fazla balık tükettiğini ileri sürdü.
Kızıltan, ihracatta ise kriz dönemine rağmen 8 aylık dönemde yüzde 4 artış yakaladıklarını, Avrupa'nın yanında Suriye ve Rusya gibi alternatif pazarlarda başarı elde ettiklerini ifade etti.
Türkiye'deki çiftliklerin üretim kalitesi, teslimat hızı ve fiyatıyla en büyük rakip olan Yunanistan'a göre avantaj elde ettiğini kaydeden Kızıltan, 2010 yılından itibaren Türkiye'nin pazar lideri olacağını kaydetti.
İngiltere'de tüketilen levreğin büyük bölümünün Türkiye'den gittiğini, Almanya ve Hollanda'da alabalık çiftliklerinin büyük başarılar kazandığını kaydeden Kızıltan, Rusya pazarının ardından Suriye pazarında da gümrük sorunlarının ortadan kalkmasıyla ihracatta yeni artışlar beklendiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler