Başkent'te kayıp kent bulundu
Ortaya çıkarılan kalıntıların kilise ve bölgenin piskoposluk merkezi Mnizos şehri olduğu tahmin ediliyor. Çağa Beldesi'nde 2003 yılında yapılan kazı çalışmalarında Roma hamamı olduğu belirtilen kalıntıların M.S. 400'üncü yıllara ait olduğu tahmin edilen k
Ortaya çıkarılan kalıntıların kilise ve bölgenin piskoposluk merkezi Mnizos şehri olduğu tahmin ediliyor.
Çağa Beldesi'nde 2003 yılında yapılan kazı çalışmalarında Roma hamamı olduğu belirtilen kalıntıların M.S. 400'üncü yıllara ait olduğu tahmin edilen kilise, bölgenin ise dönemin önemli piskoposluk merkezlerinden biri olan mnizos şehri olduğu tahmin ediliyor. Kültür Bakanlığı'nın mali desteği ve Çağa Belde Belediyesi'nin katkılarıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih Arslan başkanlığında kazı çalışmaları başlatıldı. Kazı çalışmalarında ilk verilere göre M.S. 4 ve 5'inci yüzyıllara ait olduğu söylenen kiliseye ait yapıya rastlandı. Roma hamamı olduğu söylenen kalıntının kilise olduğu, var olduğu bilinen hamamında kazılar sonrasında ortaya çıkarılacağı belirtildi. Beldede sürdürülen kazılarda elde edilen ilk verilere göre yapıtın erken hristiyanlık dönemine ait bir kilise olduğu ve bölgenin önemli bir piskoposluk merkezi mnizos antik kenti olabileceği, yapılan kazıların bu verileri doğrulayacağı veya başka bir verilere ulaşmasını sağlayacağı belirtildi.
Ayaş-Beypazarı duble karayoluna 500 metre uzaklıkta bulunan bölgede 3 arkeolog ve 13 işçi ile kazı çalışmaları devam ediyor. Ayasofya ile aynı tarihlerde yapıldığı tahmin edilen yapının 20x20'lik alan içersinde oval planlı kilise olduğu, tahminen 40x40'lık bir alana yayıldığı, Binanın 3-4 metresinin sağlam ayakta olduğu, kubbesinin ve üst yapı tonozların çöktüğü, 3600 m2 lik bir alanın bu yapıya ait olabileceği bu alanda yapılan kazı çalışmalarının, şu an ortaya çıkartılmaya çalışılan yapının ne olduğunun net olarak anlaşılmasını sağlayacağı belirtildi. 300 dönümlük sit alanının tam ortasında bulunan kilise yapısının buranın şehrin merkezi olabileceği, bölgenin ise çevresindeki antik kalıntılardan ve mezarlardan Doğu ile Batı ülkelerinin çeşitli merkezlerini birine bağlayan yol üzerindeki 5 büyük piskoposluk merkezinden biri olan Mnizos şehri olabileceği üzerinde duruluyor. Çağa Belde Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, şöyle dedi:
"Daha önceden başlattığımız kazı çalışmasını tamamlayamadık. Roma hamamı olduğunu zannediyorduk. Bu sene başlanan kazı çalışmalarında kilise olduğu ortaya çıktı. İnşallah bu kazılar yapıldıktan sonra bizim bu bölgemiz Jeotermal kaynaklarıyla, sebzeleriyle ve böyle tarihi zenginlikleriyle Ankara'nın, hatta Türkiye'nin belki de dünyanın en önemli turizm merkezlerinden birisi olacak. Bu kazıyı meydana çıkarıp eski orijinal şekliyle restore edilip dünya turizmine kazandırmak niyetindeyiz."
Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologlarından Umut Alagöz ise Kültür Bakanlığı'ndan sağlanan ödenek ve Anadolu Medeniyetleri Müzesinin görevlendirmesi ile 15 Haziran'dan itibaren kazıçalışmalarına başladıklarını belirtirken, "İçinde bulunduğumuz yapının çevresinde, yakınında bir antik Roma döneminde kullanıldığı düşünülen bir kuyu ve bu kuyudan yerleşimlere kanallar vasıtasıyla aktarılan ana kayaya oyulmuş kanalet sistemleri ortaya çıkardık. Kilise olabileceğini düşündüğümüz bir yapıyı ortaya çıkarmaya başladık. Tarihi yapının tam olarak ne olduğu bu çalışma sonrası ortaya çıkacak" dedi.