Boz inekler 3 yıl boyunca izlenecek
Balıkesir'in Edremit ve Havran ilçelerini de içine alan Kaz Dağlarında yüzyıllardır kendi başlarına yaşayan boz inekler, Kaz Dağları Bilim Köyünde 3 yıl sürecek önemli bir araştırmaya alındı.Yüzyıllardır Kaz Dağları'nda insanlardan uzak bir şekilde yaşaya
Balıkesir'in Edremit ve Havran ilçelerini de içine alan Kaz Dağlarında yüzyıllardır kendi başlarına yaşayan boz inekler, Kaz Dağları Bilim Köyünde 3 yıl sürecek önemli bir araştırmaya alındı.
Yüzyıllardır Kaz Dağları'nda insanlardan uzak bir şekilde yaşayan bir ırk olarak bilinen ve Türkiye'nin dışında dünyada sadece az miktarda Balkanlar, İspanya ve İtalya'da bulunduğu bilinen boz inekler, hazırlanan bir proje kapsamında araştırılmaya başlandı. Nesilleri tehlike altında olan boz inekler hakkında şimdiye kadar ciddi bir araştırma yapılmadığını fark eden Balıkesir'in Edremit ilçesindeki dünyaca ünlü bilim insanı Faruk Durukan, hazırladığı projeyle boz inek ırkının yaşayışlarını 3 yıldan fazla bir süreyle takip edip rapor hazırlayacak. Proje sayesinde, hastalıklarının çaresini doğada bulan ineklerin hangi bitki türleriyle şifa buldukları öğrenilmiş olacak.
2010'DA NOBEL ÖDÜLÜNE ADAYDI
Türkiye'nin ilk ve tek bitki özü üretim tesislerinin sahibi, 2010 yılında bilim dalında Nobel Ödülü'ne aday gösterilen, buluşlarıyla dünya bilimini defalarca şaşırtan, yurt içi ve yurt dışındaki 20'ye yakın üniversiteyle ortak bilimsel çalışmalar yürüterek, araştırmalar ve ilaç üretimlerinde ham madde temini sağlayan Faruk Durukan, boz inek ırkının araştırılmasıyla birlikte, çıkan sonucun bilime ışık tutacağını ve besicilere de büyük faydalar sağlayacağını söyleyerek, "Bu projemiz, yüzlerce yıldır, yada daha uzun bir süredir Kaz Dağları'nda yaşayan boz inek ırkı ile ilgili araştırma projesidir. Bu hayvanlar bu dağlarda kendi başına doğup, ürüyorlar, yaşıyorlar ve nesilleri de gün geçtikçe azalıyor. Bu hayvanların, herhangi bir hastalıkları olduğunda hangi otları yiyerek iyileştikleri, nasıl bir yaşamları olduğu gibi önemli konuları araştıracağız. İnsanlığa faydalı olmak adına, bu hayvanların hangi bitkilerle beslendikleri ve hangi bitkilerle şifa bulduklarını takip ederek kayıt altına alacağız. Neticede, bitkilerin hangi hastalıklarda kullanılabileceği gibi ciddi bir çalışma ortaya çıkartılacak. 2 uzman arkadaşımız da bu projede görevli. Bu ırkı 3 -4 yıl bir süreyle 24 saat gözetim altında tutup, incelemelerimizdeki kapsamlı raporlarla birlikte projemizi dünya bilimine açacağız. Bizim işimiz zaten, ilaç ham maddesi olan bitki özlerini üretip bilime sunmaktır. Bu projeyle de yeni şifalı bitkilere ulaşabileceğimizi umuyoruz" dedi.
Durukan, geçtiğimiz yıl temellerini attığı ve dünyada başka bir eşi bulunmayan "Kaz Dağları Bilim ve Sağlıklı Yaşam Köyü'ndeki toprak altı seralarda yerli ve tamamen organik bitki ve meyve tohumları üretmeye başlarken, bilimsel çalışmaları yerinde uygulamak için gelişmiş araştırma ve uygulama laboratuvarlarını inşa ediyor. Durukan'ın öncülüğünde başlatılan boz ırk ineklerin araştırma projesi de geniş bir araziyi kaplayan bilim köyünün sınırlarında uygulanıyor.
"KOLAY HASTALANMIYOR, ÇABUK İYİLEŞİYORLAR"
Projenin gönüllü yetkilisi ve araştırmacı Arif Şen ise, boz ırk ineklerin kolay kolay hastalanmadıklarını ve hastalandıklarında besi ineklerine oranla çok daha hızlı şekilde iyileştiklerini söyleyerek, "Boz inekler, doğal ortamda kendi başlarına yaşıyor ve kolay kolay hastalanmıyorlar. Hastalandıkları takdirde ise çok kısa zamanda iyileştikleri biliniyor. Bunun nedeni ise, bu hayvanların hangi hastalıklarına hangi bitkilerin iyi geldiğini çok iyi biliyor olmasıdır. Bu araştırma projenin de asıl hedefi budur. Bu ırk ineklerin nesilleri tükeniyor ve koruma altındadır. Bu türler, Türkiye, Balkanlar, İtalya ve İspanya'da yaşıyor olarak biliniyor. Bu proje tamamlandığında bilim adamlarına ışık tutacaktır. Ayrıca, üreticilere de büyük faydalar sağlayacaktır" diye konuştu.