Bu güzelliği yok etmeyin!
Büyük bir bölümü Aydın sınırları içinde kalan, tarih öncesi dönemden günümüze kadar birçok uygarlıklara ev sahipliği yapan, eşsiz ve benzersiz doğal ve kültürel güzelliklerle dolu önemli doğa ve tarih alanı olan Beşparmak Dağları’nda maden arama için izi
Büyük bir bölümü Aydın sınırları içinde kalan, tarih öncesi dönemden günümüze kadar birçok uygarlıklara ev sahipliği yapan, eşsiz ve benzersiz doğal ve kültürel güzelliklerle dolu önemli doğa ve tarih alanı olan Beşparmak Dağları’nda maden arama için izin istenmesi tartışmaya neden oldu.
Maden arama izni konusunda duyumlar alan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) yetkilileri uyaran bir bildiri yayınlayarak, tepkilerini dile getirdi.
M.Ö. 6 bin yıl öncesine kadar insan yaşam izlerinin bulunduğu bölgede, doğal güzelliklerin yanı sıra kaya resimleri, kale, Zeus'a adanan kutsal bir tapınak, antik yol döşemeleri bulunuyor. Beşparmak Dağları'nın doğal halini binlerce yıldır koruyabilen ender yerleşim bölgesi olan Bağarcık Köyü ve çevresinde maden arama girişimleri olduğuna dikkat çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bu girişimlerin doğal ve tarihi bir felaket olduğunu söyledi. Bölgenin özelliklerini anlatan bir raporu Aydın Valiliği'ne gönderdiklerini ve söz konusu coğrafyanın koruma altına alınması gerektiğini kaydeden EKODOS Başkanı Bahattin Sürücü, " Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile Beşparmak Dağları’nı çevreleyen kayalarda bugüne kadar 172 adet tarih öncesine ait kaya resmi tespit etmiştir. Her tarafı kayalarla dolu olan bölgede daha kaç resim olduğu, yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda tespit edilebilecektir. Bağarcık köyü çevresinde geniş bir alana yayılan, Karialıların merkezi toplanma yerlerinden biri olan Bağarcık Kale bulunmaktadır. Kale, Herakleia’nın doğu topraklarını koruyan ve geçişi kontrol eden savunma amaçlı bir yerleşim yeri ve aynı zamanda Karia Kutsal Alanı olarak değerlendirilmiştir. Bağarcık’ta, Arşitravlarında tespit edilen yazıtlardan Zeus Akraios’a yani dağ zirvesindeki Zeus’a adanan kutsal bir tapınak bulunmaktadır. Dört antre direkten ikisinin hala ayakta olduğu tapınak, dağın zirvesine bakması, Antik döşeme yol üzerinde olması ve Bağarcık Kale’nin hemen altında bulunması bölgeyi ilgi çekici bir hale getirmektedir. Herakleia Antik Kenti’nden başlayarak, Stylos Manastırı’nı takiben devam eden ve Alinda’ya kadar uzanan binlerce yıllık Antik Döşeme Yol Bağarcık’tan geçmektedir. Bağarcık Köyü ve çevresinde yöre halkının en önemli geçim kaynağını oluşturan fıstık çamı ormanları, Aydın bölgesindeki en yoğun olduğu alanların başında gelmektedir. Bölge aynı zamanda, alternatif turizm etkinlikleri kapsamında yapılan doğa yürüyüşleri, yırtıcı kuş gözlemleri, bitki araştırmaları ve tarih tutkunları için, Türkiye’deki en ilginç mekanlara sahip bir alandadır” dedi.
Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylesine güzel doğal ve kültürel kaynaklara sahip Bağarcık Köyü çevresinde, madencilik faaliyetlerinin yapılacağı duyumunu almış bulunmaktayız. Bir açık hava müzesi niteliğinde olan bu coğrafyada madencilik faaliyetlerinin yapılması, yukarıda belirtilen tüm değerlerin yok olmasına neden olacaktır. Hem doğal yapısı hem de kültürel özellikleriyle benzersiz olan bu bölgede madencilik faaliyetlerine izin verilmemelidir. Bu coğrafyanın benzersiz kaya yapıları, doğal peyzajı, 8000 yıllık Prehistorik Kaya Resimleri, başka yerde görülemeyecek ilginçlikteki Antik yerleşimleri ve tarihsel kültürünü günümüze taşıyan özelliklerinin mutlaka korunması gerekmektedir. Doğasıyla, kültürüyle, tarihiyle, efsaneleri ve mitolojik öyküleriyle olağan üstü güzellikler ve özellikleri olan bu bölgede, madencilik faaliyetleri yerine Ekoturizm faaliyetlerini geliştirilerek tüm dünyaya tanıtılması, buradaki tüm doğal ve kültürel değerleri koruyabileceği gibi, aynı zamanda yöre insanının sosyal ve ekonomik anlamda gelişmesine katkı yapacaktır. Bölgenin doğal ve kültürel kaynaklarını gösteren bir raporu fotoğraflarıyla birlikte Aydın Valiliği’ne gönderdik”