Bunun adı hileli tatlı
Ramazan ayında tatlı tüketiminin hızla artmasını fırsat bilen fırsatçılar, maliyeti kısmak için akla gelmeyecek hilelere başvuruyor. Halen sokak ve pazarlarda kilosu 6-7 liradan baklava satılırken sektör temsilcileri uyarıyor: "Boyalı yer fıstığını, 'cevi
Yayınlanma:
Ramazan ayında tatlı tüketiminin hızla artmasını fırsat bilen fırsatçılar, maliyeti kısmak için akla gelmeyecek hilelere başvuruyor. Halen sokak ve pazarlarda kilosu 6-7 liradan baklava satılırken sektör temsilcileri uyarıyor: "Boyalı yer fıstığını, 'ceviz' diye kullanıyorlar. Esmer cevizi hamur kırıntılarıyla kavurup baklavaya koyuyorlar. ‘Tatlı, ucuz işte ne olacak?’ düşüncesiyle rastgele tatlı alıp, sağlığınızdan olmayın."
Antep fıstığı ve ceviz fiyatlarında görülen artışa bağlı olarak baklavanın fiyatı da arttı. Tatlı imalatçıları cevizin kilosunu toptan 45-50 liradan, Antep fıstığının kilosunu ise 100 liradan almasına rağmen, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sokak aralarında ve pazar yerlerinde halen kilosu 6-7 liradan baklava satılıyor. Ramazan ayında tatlıya olan ilginin artmasını fırsat bilen gıda sahtekarları, fıstık yerine bezelye, ceviz yerine leblebi tozu kullanarak baklava imal ediyor. Tereyağı yerine margarin veya atık yağ kullanan fırsatçılar, yer fıstığını da boyayıp baklavaya katıyor. Piyasada kilosu 6-7 liradan baklava satılmasına rağmen maliyetlerin el yaktığını belirten Bursa Muhallebiciler Pastacılar Yufkacılar Sütçüler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necip Daş’a göre tatlı bilindik, tanıdık yerden alınmalı.
HAMUR KIRINTILARINI KAVURUP CEVİZ GÖRÜNTÜSÜ VERİYORLAR
Tüketicinin bilinçli olması gerektiğine dikkat çeken Oda Başkanı Daş, "Her önüne gelen yerden ‘ucuz, tatlı değil mi?’ dememesi lazım. Ürünlerin kalitesine, aldığı zaman problem varsa karşısında muhatap bulabileceği yerden alması lazım. Üretim izin belgeleri var mı. Sağlık koşullarına uygun mu? Hijyen koşullarında üretim yapılıyor mu? Bugün 6-7 liraya baklava satılıyor baklavanın maliyeti aşağı yukarıya 14-15 lira, bugün bir kilo cevizin kilosu 45-50 lira, Antep fıstığının kilosu 100 liraya çıktı. Adam, 50 lira ceviz, 100 lira fıstık alıp da 5-6 liraya baklava satamaz. Bunun içinde alternatifler çok, çok ucuz cevizler var. Hamur kırıklarını kavurup ucuz, esmer cevizler karıştırıp baklavada kullanıyorlar. Birçoğu üzerinde süslemede yer fıstığı boyalanmış haldeki yer fıstığı kullanıyor. Baklavanın içine hamuru kavurup esmer cevizle karıştırıp kullanıyorlar. Amaç maliyeti düşürmek. Normalde o fiyatlara baklavanın kurtarması mümkün değil, yani her türlü hile var. Vatandaş, eğer gerçekten adam gibi tatlı yiyelim diyecekse alacağı yeri çok iyi seçmesi lazım. Her önüne gelen sokaktan, pazardan ucuz değil mi, ne olursa olsun’ düşüncesini kenara bırakacak. Bu ürünü aldığı zaman sofraya geldi mi vatandaş bunu rahatlıkla tüketmesi lazım. Sonra bize birçok şikayet geliyor. Yiyemedik, çöpe attık’ diye şikayetler geliyor." dedi.
YAĞ BİR DEFA KULLANILMALI
Tatlı fırsatçılarının aynı yağı defalarca kullandığına dikkat çeken Bursa Muhallebiciler Pastacılar Yufkacılar Sütçüler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necip Daş, şunları kaydetti: "Yağ olayı önemli. Bugün tereyağının kilosu 30-35 lira, normal margarinin tenekesi 75-80 lira. Birçok firma, bir yağı bir defa kullandığı zaman ikinci kez kullanmıyor. Adam, tatlıyı ucuza veriyorsa mutlaka bu yağı sürekli kullanıyor, yağ ikinci sefere kullanılmaması lazım. Ama vatandaş ucuza maliyet çıkarmak için yağı sürekli kullanıyor, ceviz, malzeme çok önemli. Yer fıstığı yapsın, yer fıstığı olarak satıyorum desin, yenilir ama düz yer fıstığı kullanmış olsa sıkıntı yok. Yer fıstığıyla yapıp da ‘cevizli yapıyorum’ dememesi lazım."
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.