Cep telefonu alacaklar dikkat
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Ekonomi Bakanlığı tebliğinde, yerli üretici tarafından, "cep telefonu ithalatında son yıllarda artış olduğu ve yerli üretimin bu ithalattan ciddi zarar gördüğü" gerekçesiyle, ithalatta korunma önlemlerine ilişki
Yayınlanma:
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Ekonomi Bakanlığı tebliğinde, yerli üretici tarafından, "cep telefonu ithalatında son yıllarda artış olduğu ve yerli üretimin bu ithalattan ciddi zarar gördüğü" gerekçesiyle, ithalatta korunma önlemlerine ilişkin mevzuat çerçevesinde, ithalatta korunma önlemi alınması için Ekonomi Bakanlığı'na başvuruda bulunulduğu belirtildi.
BAŞVURU KABUL EDİLDİ
Tebliğde, "İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu, başvuru konusu eşyanın ithalatında korunma önlemi soruşturması açılmasına toplantıya katılan üyelerin oy birliği ile karar verdi" denildi ve ilgili taraflara görüşlerini sunmaları için çağrı yapıldı.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Kurul ithal cep telefonlarının yerli üreticiye zarar verdiği kararını alırsa çeşitli tedbirler uygulanabilecek. İthal cep telefonlarının satışının zorlaştırılması için yüksek vergi konması ya da kota getirilmesi bu önlemler arasıda yer alıyor.
İŞTE O YÖNETMELİK
İTHALATTA KORUNMA ÖNLEMLERİ YÖNETMELİĞİ
Amaç ve Kapsam
Madde 1- Bu Yönetmelik 10/5/2004 tarihli ve 2004/7305 sayılı Karar uyarınca; bir malın benzer veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticiler üzerinde ciddi zarar veya ciddi zarar tehdidi oluşturacak şekilde artan miktar ve şartlarda ithal edilmesi halinde, bu zarar veya zarar tehdidini ortadan kaldırmak üzere, sözkonusu zarar veya zarar tehdidiyle sınırlı ve geçici olmak kaydıyla, uluslararası yükümlülükler ve ülke yararı göz önüne alınarak korunma önlemleri alınmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Korunma Önlemİ
MADDE 10- Bir malın benzer veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticiler üzerinde ciddi zarar veya ciddi zarar tehdidi oluşturacak şekilde artan miktar ve şartlarda ithal edildiği hallerde ülke yararı göz önüne alınarak, yapılacak soruşturma sonucunda korunma önlemi alınabilir.
Korunma önlemi; gümrük vergisinde artış yapılması, ek Mali mükellefiyet getirilmesi, miktar/değer kısıtlaması, tarife kontenjanı uygulaması veya bunların birlikte uygulanması şeklinde olabilir.
Korunma önlemi olarak ilgili malın ithalatında belli miktar ve/veya değerler tespit edilirken (kota tesisinde), ciddi zararı ortadan kaldıracak ya da önleyecek başka bir seviye gerekmedikçe, ithalat istatistiklerinin mevcut olduğu son üç temsili yılın ortalama ithalat düzeyi dikkate alınır.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.