Çerkezler ataları için nöbet tuttu
1 Milyon Çerkez'in sürgün edilmesi anısına Kocaeli'de anma töreni düzenlendi. Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından 1864 yılında yaşanan Rus-Kafkas savaşı sonrası sürgün edilen 1 milyon Çerkez için Kocaeli’de anma programı düzenlendi. Kafkasya bölges
Yayınlanma:
1 Milyon Çerkez'in sürgün edilmesi anısına Kocaeli'de anma töreni düzenlendi.
Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından 1864 yılında yaşanan Rus-Kafkas savaşı sonrası sürgün edilen 1 milyon Çerkez için Kocaeli’de anma programı düzenlendi.
Kafkasya bölgesinden 1864 yılında yaşanan Rus-Kafkas savaşı sonrasında sürgün edilen 1 milyon Çerkez için, Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı Babalı köyünde anma programı düzenlendi. Kefken Karaağaç köyünde bulunan Sürgün Anıtı önünde ataları için dua eden Çerkezler, daha sonra Babalı Merkez Camii önünde toplanarak sahile yürüdü. Sürgün sonrasında atalarının Babalı sahilinde karaya çıkması dolayısıyla her yıl ataları için Babalı sahilinde anma töreni düzenleyen Çerkez halkları, büyük sürgünün 152. yıldönümünde Kafkasya’dan sürgün edilen 1 milyon Çerkez için toplandı.
MEZAR TAŞI NÖBETİ TUTTULAR
Programda Babalı Merkez Camii’nden başlayarak Babalı sahiline kadar süren yürüyüşün ardından, üzerinde 21 Mayıs 1864 yazan çelenk denize bırakıldı ve karanfiller atıldı. Daha sonra sahilde Nart Ateşi’ni yakan Çerkezler, ateşin çevresinde ataları için mezar taşı nöbeti tuttu. Program Sürgün Andı’nın okunması ile sona erdi.
“MAĞARALARDA 6 AY YAŞAMIŞLAR”
Anma programı esnasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Aslankaya, “O dönemde Türkiye, Avrupa ve Kafkasya’dan gelen Çerkezler Kandıra’da toplanmışlar. Bizler de Çerkezler olarak geçmişimizi unutmamak ve tarihimizi gelecek kuşaklara aktarmak adına her yıl burada anma programı düzenliyoruz. Bugün yaptığımız anma programımıza yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Çerkez Sürgünü’nün tarihinde Kandıra’nın önemli bir yeri var. Atalarımız buradaki mağaralarda yaklaşık 6 ay yaşayıp daha sonra normal yaşama dönmüşler. Burası bizim için Çanakkale Şehitliği kadar kutsal ve önemsediğimiz bir mekandır. Gelip burada geçmişte kaybettiklerimizi anıyoruz. Dualar ediyoruz. Her yıl katılım artıyor” dedi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.