Darbecilerin oyunu tutmadı
Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu "25 Aralık kumpasçıları" davasının, Yargıtay'da hâkimlerin yargılandığı dava ile birleştirilmesi talebi reddedildi. Mahkeme, yargılama yerinin Ankara olmasını isteyen sanık avukatlarının "Yetkisizlik ve görevsiz
Yayınlanma:
Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu "25 Aralık kumpasçıları" davasının, Yargıtay'da hâkimlerin yargılandığı dava ile birleştirilmesi talebi reddedildi. Mahkeme, yargılama yerinin Ankara olmasını isteyen sanık avukatlarının "Yetkisizlik ve görevsizlik" itirazlarını da kabul etmedi. 25 Aralık darbe teşebbüsü davası dün görülmeye başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk durumaya, 8 tutuklu sanıktan 7'si ve 20 tutuksuz sanık katıldı. Fetullah Gülen ile yardımcısı Sinan Dursun'un firari olduğu 69 sanıklı davanın duruşması, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın büyük salonunda yapıldı.
ESKİ MÜDÜRLER SALONDA...
Duruşmaya, tutuklu yargılanan eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy ile sanık polisler İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt, İsmail Arpacı ve Hüseyin Korkmaz'ın yanı sıra başka soruşturmadan tutuklu eski emniyet müdürleri Mahir Çakallı, Yasin Topçu ile Mehmet Akif Üner katıldı. Firari sanıklar Gülen ve Dursun ile eski emniyet müdürü Hamza Tosun'u avukatlarının temsil ettiği duruşmada, müşteki Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın avukatı ile davada mağdur sıfatıyla yer alan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın avukatı da hazır bulundu. Duruşmayı, CHP milletvekilleri Selina Doğan ve Şenal Sarıhan da izledi.
'SİZ YETKİLİ DEĞİLSİNİZ'
Kimlik tespitleri sırasında, eski emniyet müdürleri Tosun ile Çakallı'nın avukatı Osman Ertürk, salonun yetersiz olduğunu, sanık avukatları ile müşteki avukatlarının yan yana oturduğunu beliterek, duruşmalarını Silivri'de yapılmasını istedi. Saygılı ile Aksoy'un avukatı Muammer Aydın ise davanın yargılama yerinin Ankara olduğunu, davanın Yargıtay'da hâkimlerin yargılandığı dava ile birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Avukat Aydın, "Mahkemeniz görevsiz ve yetkisizdir.Yetkili yargılama yeri Ankara'dır. Bu nedenle yetki itirazında bulunuyoruz" dedi. Saygılı'nın diğer avukatı Murat Erdoğan da yetki ve görev itirazında bulundu. Mahkeme heyeti bu itirazları geri çevirdi ve duruşmayı 9 Şubat'a erteledi. Davanın bir numaralı sanığı firari Gülen ile yardımcısı Dursun hakkında, tutuklama kararı ve 'Kırmızı Bülten' çıkarılması, diğer firari sanık eski emniyet müdürü Tosun hakkında ise yakalama kararı verilmişti.
52 YIL 6 AYA KADAR HAPİS
Gülen, Dursun, Saygılı, Aksoy ve Tosun'un da aralarında olduğu 67 sanığın "Cebir ve şiddet kullanarak T.C. Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep ediliyor. Sanık 2 polis hakkında da "Terör örgütüne üye olmak"tan 15 yıla kadar hapis isteniyor. İddianamede, Gülen ve Dursun'un ayrıca "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan 15 ila 22.5 yıl "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçundan 22.5 ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Öte yandan Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde görülen MİT TIR'ları davasında tahliye talepleri reddedildi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.