Datvi ayı uyum problemi yaşıyor
Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunarak elle beslenip büyütülen Datvi isimli sevimli ayı, doğal hayata uyum sağlaması için getirildiği Ovakorusu Ayı Barınağı'nda Amerikalı hayvan davranış uzmanları tarafından incelendi. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında doğa fot
Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunarak elle beslenip büyütülen Datvi isimli sevimli ayı, doğal hayata uyum sağlaması için getirildiği Ovakorusu Ayı Barınağı'nda Amerikalı hayvan davranış uzmanları tarafından incelendi.
Geçtiğimiz yılın Kasım ayında doğa fotoğrafçısı Cemal Gülas'tan alınarak Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Ovakorusu Ayı Barınağı'na getirilen yavru ayı, iki dönümlük özel alana konuldu. Buraya kısa sürede alışan yavru ayıya ilk olarak kendi kendine beslenme alışkanlığı kazandırıldı. Samanların içine saklanan fındık ve kuru üzümleri bulması sağlanan Datvi, ardından uyum problemini aşması için barınağın en uysal yavru ayısı Poyrazla aynı bölüme konuldu. İlk başta yavru ayıdan korkan ve barınağın köşelerinde
saklanmayı tercih eden Datvi, bir süre sonra Poyraz'a da alıştı. Ancak günü ağaç kovuğunda uyuyarak ve oynayarak geçiren sevimli ayı, insanları gördüğünde kaçmak yerine yaklaşmaya devam etti. Bakıcısından başka kimsenin yanına girilmesine izin verilmeyen sevimli ayının hareketleri uzmanlar tarafından gün boyunca takip edildi.
Datvi'nin gün içerisinde yaptığı hareketler ve gösterdiği tepkiler an ve an kaydedilerek, Amerikalı ve Türk bilim adamları tarafından sürekli değerlendirildi. Barınak Hekimliği Kursu ve Ulusal Küçük Hayvan Hekimliği Kongresi için Amerika ASPCA'dan gelen Dr. Lila Miller ve Hayvan Davranış Uzmanı Prof. Katherine Albro Houpt, ayı barınağına giderek Datvi'yi yerinde inceledi. Hayvanın barınakta yalnızken ve yanında bir ayı bulunurken davranışlarını inceleyen Pennsylvania Üniversitesi Hayvan Davranış Uzmanı Prof. Katherine Albro Houpt, Datvi'nin diğer hayvanlarla iletişim kurmakta güçlük çektiğini belirledi. Küçük ayının elle beslendiği için evcilleştirildiğini rapor eden Houpt, sosyalizasyon eksikliğinin davranışlara yansıdığını belirtti. Sınırlıda olsa hayatını insanlara bağımlı olarak sürdürecek olan Datvi'nin diğer hayvanlara olan tepkisinin ise bir süre daha devam edeceği ancak tam olarak alışmasının zaman alacağı kaydedildi. Tırmanma ve gıda aramakta güçlükler yaşayan Datvi'nin, bir ayı gibi davranmaya yıllar sonra başlayacağını söyleyen Houpt, Datvi'ye gerekli desteği vereceğini ifade etti.
New York City'de Amerika Hayvanlara Yönelik Eziyeti Önleme Derneği (ASPCA) yöneticisi Dr. Lila Miller ise hayvanların sosyalizasyon sürecinin insanlarla değil, türdeşleriyle birlikte olmaları gereken bir zaman dilimi olduğunu söyledi. Bunun tersi olması halinde hayvanların gelecekte çok ciddi davranış bozuklukları sergilediğini belirten Miller, "Bir hayvanın doğadan ve vahşi ortamından kopartılarak evcilleştirilmesi hayvan haklarına aykırıdır. Bu tür davranış sergilemek o hayvana yapılan en büyük kötülüktür" diye konuştu.