Datvi doğal hayata alıştı
Rize'nin Ardeşen ilçesinde 1.5 yıl önce bulunduktan sonra fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas tarafından elle beslenerek büyütülen ancak Doğal Hayatı Koruma Şube Müdürlüğü tarafından geri alınan Datvi isimli sevimli ayı, doğal hayata uyum sağlayınca yaşıtları
Rize'nin Ardeşen ilçesinde 1.5 yıl önce bulunduktan sonra fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas tarafından elle beslenerek büyütülen ancak Doğal Hayatı Koruma Şube Müdürlüğü tarafından geri alınan Datvi isimli sevimli ayı, doğal hayata uyum sağlayınca yaşıtları ile aynı bölüme konuldu.
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında fotoğrafçı Cemal Gülas'tan alınarak Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Ovakorusu Ayı Barınağı'na getirilen yavru ayı özel bir bölüme konuldu. Yiyecekleri barınağın değişik bölgelerine konulan saman yığınları içerisine veya ağaç kütükleri arasına saklanarak bulması sağlanan Datvi'nin davranışları uzmanlar tarafından her gün düzenli olarak kaydedildi. Beslenme alışkanlığının kazandırılmasının ardından barınağın en uysal ayısı Poyraz'la aralarını tel örgülerinin ayırdığı farklı barınaklara konulan Datvi ilk zamanlarda korkarak kaçtığı Poyraz'dan bir süre sonra yakınlaşmaya başladı. İnsanlardan uzaklaştırıldığı için her geçen gün doğaya alışmaya başlayan Datvi, son olarak 1 ay önce Poyraz ile birlikte aynı barınakta yaşamaya başladı.
Türk ve Amerikalı uzmanların da yakından ilgilendiği yavru ayı, ilk zamanlar korkarak barınağın farklı bölümlerine kaçtığı Poyraz'la bir süre sonra alıştı. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Nilüfer Aytuğ ve ekibi tarafından doğaya alıştığına inanılan Datvi, yaşıtlarının bulunduğu ormanlık alana salındı. Tırmanma, yemek bulma ve kendini koruma gibi konularda yeterli olduğuna inanılan Datvi'nin ilk günden itibaren diğer yavru ayılarla uyum sağladığı gözlendiği
bildirildi.
Bursa Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, İl Çevre Müdürü M.Müfit Aydın ve Doğal Hayatı Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Adnan Gençer, Ovakorusu Ayı barınağında incelemelerde bulundu. 60 ayının kaldığı 110 dönümlük alanı denetleyen Gençer, barınağın ayı hapishanesi olduğu iddialarına tepki göstererek, "Bu barınak 1994 yılında dansçı ayıların rehabilitasyonu için kuruldu. Bu merkeze getirilen ayılar kısırlaştırıldıktan sonra doğal barınağa salındı. Bunlar uzun süre insan elinden beslendiği ve oynaması için çeşitli darbelere maruz kalması sebebiyle doğal şartlara uyum sağlayamadı. Biz onları bir anlamda rehabilite edilip, doğal ömürlerinin bitirilmesi için çalıştık" dedi.
Rehabilitasyon merkezine bir süre sonra Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden tuzağa düşmüş veya insanlar tarafından yaralanmış ayıların da getirildiğini belirten Gençer, "Tedavileri yapıldıktan sonra doğaya dönebilecek olanlar doğaya, dönemeyecek olanlar ise burada barındırılmıştır. Doğal ömürlerini bitirene kadar burada barındırılacaktır" diye konuştu.
Rize'nin Ardeşen ilçesinden getirilen Datvi'nin ilk zamanlar uyum problemi yaşadığını ancak bu sıkıntının yavaş yavaş aşıldığını söyleyen Gençer, "Burası doğal şartlarda oluşturulmuş bir alandır. Bu alanda daha önce ayıların yaşadığı bilinmektedir. Alan içerisinde bunlar doğal şartlar içerisinde barınıyor. Şu anda bir olumsuzluk yok. Datvi geldiğinde insanlara yakın olmasından dolayı sosyal problemleri vardı. Öncelikle insanlardan uzak ortamda bir süre kaldı. Ardından kendi yaşıtlarındaki ayılara yakın
bir ortamda bulunduruldu. Daha sonra sosyal yapısı yabaniliğe yaklaşınca doğal ortam olan üst kısımdaki yavru ayıların da bulunduğu alana sevk edildi. O alanda yaşıtı olan ayılarla yaşamını sürdürüyor. Şu ana kadar bir olumsuzluğu tespit edilmedi. Diğer ayılara nispeten uyum sağladı" dedi.
Datvi'nin tekrar Cemal Gülas'a verilmesinin söz konusu bile olamayacağını belirten Gençer, "Yaban hayvanı yabani bir ortamda bulunmak ister. Hayvanları koruma kanunu ve kara avcılığı kanunu gereği burada olması gerekir. Biraz daha yabanileşirse gerekirse Uludağ'da doğaya salınır. Tekrar Cemal Gülas'a geri verilmesi söz konusu değildir" diye konuştu.
Diğer yandan geçtiğimiz günlerde basında yer alan Cemal Gülas'ın bir arkadaşı tarafından Karacabey'e götürülen t-shirt'ü koklayarak ağladığı iddia edilen ayının Datvi değil, aynı yaşlardaki Poyraz adlı ayı olduğu tespit edildi.