Deprem 4 gün önceden bilinir

Meslektaşı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, bu iddianın doğru olmadığını, sistemi kuran Üstündağ ise kısmen doğru olduğunu söyledi 17 Ağustos 1999 depreminden tam 10 yıl sonra Anadolu Ajansı'na düşen açıklama, son 10 yılda repremle ilgili en çarpıcı açıklama old

Deprem 4 gün önceden bilinir
Meslektaşı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, bu iddianın doğru olmadığını, sistemi kuran Üstündağ ise kısmen doğru olduğunu söyledi

17 Ağustos 1999 depreminden tam 10 yıl sonra Anadolu Ajansı'na düşen açıklama, son 10 yılda repremle ilgili en çarpıcı açıklama oldu. Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ile konuşan AA, depremin 4 gün önceden bilen sistemin Türkiye'de kurulduğunu açıkladı. Bu açıklamadan sonra Yrd.Doç. Dr. Gündoğdu televizyonlara da çıkarak canlı yayında bu gelişmeyi anlattı. Kısa sürede Gündoğdu'nun anlattığı projenin İTÜ, İstanbul Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen “Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi” olduğu anlaşıldı. Ancak bu projede çalışan öğretim üyeleri alınan yolun Oğuz Gündoğdu'nun dediği kadar olmadığını açıkladı. İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi ve Prof. Dr. Haluk Eyidogan, “Ben de projenin içindeyim ama böyle bir gelişmeden haberim yok” derken projenin mimarı İTÜ Elektirik Elektronik Fakültesi öğretim üyesi Dr. Berk Üstündağ konuya açıklık getirdi: “Olası İstanbul depremini önceden bilecek konuma gelemedik ama riskin arttığını tahmin edebiliyoruz.” İşte bu açıklamalardan sonra 10 yıl sonra özellikle İstanbul'un yüreğine su serpen ama ardından hevesleri kursakta bırakan müjdeli haberin kahramanlarının açıklamaları:

1 ay önce haber

Konuyla ilgili olarak ilk açıklamayı İ.Ü. Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu yaptı. İşte Gündoğdu'nun açıklamaları: “Biz bu sistemle yer altındaki anormal davranışları tespit ediyoruz. Bu yöntem ile 5,2 büyüklüğündeki Manyas ve Gemlik depremlerini ufak hatalarla tahmin ettik. 3-4 gün sonra deprem olmasını beklerken 5 gün sonra deprem gerçekleşti. Bu şartlar altında olası İstanbul depreminin verilerini 1 ay öncesinden tespit etmeye başlayacağız. Bilimadamları olarak bu sistem ile olası İstanbul depremini gözlemleyeceğiz. Ancak bunları yaparken kendi imkanlarımızla mesafe kat ediyoruz. Özellikle maliyeti yaklaşık 10 bin doları bulan istasyonları sponsorlar aracılığı yapmaya çılışıyoruz. Bunları yaparken benim medyatik özelliğimden faydalanıyorz ve belediyelerden destek istiyoruz. Çünkü ne kadar çok istasyon olursa elimizde o kadar sağlıklı veri olur.”

'Oğuz Hoca'ya çok şaşırdım'

İTÜ; İÜ ve Sakarya Üniversitesi'nin ortak yürüttüğü projede 'sismik veri toplama ve jeofizik analizlerden' sorumlu olan Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise Doç. Dr. Gündoğdu'nun aksine bize tam tersi bir tablo çizdi: “Oğuz hocanın bu açıklamalarını duyunca çok şaşırdım. Böyle bir sonuca varıldığı konusunda benim bir bilgim bulunmuyor. Bu projeye 7-8 yıl önce başladık. 4 yıl kadar önce de Avrupa Birliği projesi olmak için başvuruda bulunduk. 3 milyon dolar kadar destek alsaydık projeyi ilerletecek ve dünyadaki diğer üniversitelerle de ortaklaşa çalışacaktı. Ancak kaynak gelmeyince 4 yıl önce projenin gelişi durdu. Sadece veri toplayan bir proje özelliğinde kaldı. Sonuç olarak bu proje kapsamında 'depremi şu kadar süre önce biliyoruz'konumuna gelemedik.”

BÜYÜK DİKKAT ÇEKTİ AMA

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu'nun, İstanbul depremi için ortaya attığı iddia birkaç saat sonra projedeki mesllektaşları tarafından yalanladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler