Diyaliz Hastaları Dernek Binasına Kavuştu
Kahramanmaraş Diyaliz Hastaları Derneği binası olarak kullanılan ve mülkiyeti Dulkadiroğlu Belediyesi'ne ait olan taşınmaz, meclis kararıyla bedelsiz olarak 4 yıllığına KABODER'in hizmetine tahsis edildi. Tahsisin ardından dernek binası, törenle açıldı. K
Kahramanmaraş Diyaliz Hastaları Derneği binası olarak kullanılan ve mülkiyeti Dulkadiroğlu Belediyesi'ne ait olan taşınmaz, meclis kararıyla bedelsiz olarak 4 yıllığına KABODER'in hizmetine tahsis edildi. Tahsisin ardından dernek binası, törenle açıldı.
Kahramanmaraş'ta sayıları bine ulaşan diyaliz hastaları, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay'ın girişimleriyle dernek binalarına kavuştu.
Açılışta bir konuşma yapan Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Derneği (KABÖDER) Başkanı Hanifi Çöplü konuşmasına Manşet Gazetesi'ne ve Dulkadiroğlu Belediyesi'ne teşekkür ederek başladı.
Çöplü, diyaliz hastalığı konusu ve organ naklinin çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"Organ nakli denildiği zaman aklımıza sadece böbrek değil tüm organlarımız geliyor. Nakil bekleyen hastalar için Karaciğer Pankerans Akciğer de önemli yer tutmaktadır. Bu nedenle organ bağışı tüm organ nakli bekleyen hastalar için önemli olduğu kadar bizler için de çok önemlidir. 2011 yılında üniversite hastanesin de ilk kez Prof. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu ve Prof. Dr. İlhami Taner Kale tarafından 70'e yakın hastaya nakil yapılmış olup en son da kentimizde 2013 yılında yapılmıştı. Böbrek nakli merkezi bazı sebepler nedeniyle durmuştu. Geçtiğimiz günlerde böbrek nakli ve karaciğer nakli tekrar başladı. Prof. Dr. İlhami Taner Kale başkanlığın da başlayan böbrek nakli ile 1 haftada 2 hastaya kadavradan böbrek nakli gerçekleşti. Bu da gösterir ki ilerleyen zamanlarda her yıl yüzde 8-10 civarında artan diyaliz hastası sayısı artık geriye düşecektir. Bu da bizler için umut verici bir gelişmedir."
Çöplü, bu arada 2011 ile 2013 yılında gerçekleştirilen nakillerin tekrar Manşet Gazetesi'nin yayınlarıyla başladığına dikkat çekerek; "Bizim sesimize kentimizin en büyük gazetesi kulak verdi. Nakil olan ve olmayı bekleyen hastalarımızla röportajlar yaptı. İçimizi ve sesimizi yetkililere duyurdu. Bu haberlerle toplumdaki bize bakış açısına değişti. Gerçekten hastalarımızın her birinin acılarla dolu ayrı bir hayat hikayesi var. Bundan sonra fakültemizde başlayan nakiller hepimize tekrar umut sağladı" dedi.
Plaketi Başkan Çöplü'nün elinden alan Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mesut Tuğrul ise; "Günlük hayatta diyaliz merkezlerinin önünden yüzlerce binlerce insan geçer. Biri kafasını çevirip "burada ne oluyor acaba" diye sormuş mudur. Biz bunun cevabını diyaliz hastalarımızla bir araya gelerek bulduk. Gerçekten kendilerini neredeyse toplumdan dışlayıp kaderleriyle baş başa kalmayı tercih eden bu insanlarımızın acılarına ortak olduk. Seslerini sayfa sütunlarımıza taşıdık ve hem yetkilileri harekete geçirdik, hem de kamuoyuna onların toplumun bir parçası olduğunu hatırlattık. Organ bağışının da ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlattık. Bu plaketle sayın başkan bizi onurlandırdı fakat biz görevimizi yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz" dedi.
Organ naklinin başlamasında emeği geçen herkese sonsuz şükranlarını sunan Çöplü, Üniversite çalışanlarına, nakilleri büyük bir fedakarlık örneği göstererek gerçekleştiren Prof. Dr. İlhami Taner Kale'ye ve hastaların yaşantılarını her hafta dile getirerek destek olan Manşet Gazetesi'ne teşekkür etti.