D.Karadeniz'de turizm iyi korunmalı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Doğu Karadeniz'i turizm ve kültürde yükselen değer gördüklerini belirterek, "Ana fikrimiz başka bölgelerde yapılan hataları burada tekrar etmemek, onlardan dersler çıkartmaktır" dedi.Dursun, Kültür ve Tur

D.Karadeniz'de turizm iyi korunmalı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Doğu Karadeniz'i turizm ve kültürde yükselen değer gördüklerini belirterek, "Ana fikrimiz başka bölgelerde yapılan hataları burada tekrar etmemek, onlardan dersler çıkartmaktır" dedi.

Dursun, Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen "Doğu Karadeniz'de Kültür ve Turizm Buluşmaları" toplantısında yaptığı konuşmada, bakanlık olarak bölgeye Trabzon merkezli çıkartma yaptıklarını söyledi.

Kültür ve turizmi çok önemsediklerini dile getiren Dursun, "Kültür ve turizmi birleşmiş buluşmuş ve birbirlerinden güç almış kavramlar olarak düşünüyoruz. Bu nedenle de bu çalışmalarımıza kültür ve turizm buluşmaları adını veriyoruz" ifadesini kullandı.

Dursun, bakanlığın kültür ve turizm alanında çalışması olduğunu belirterek, "(Şehir-İnsan) projenin adı. Başbakanımız Topkapı Sarayı'nda o projenin açılışını yaptı. Şehir ve insan ilişkilerini son derece önemsiyoruz. Bu ilişkilerin maalesef gittikçe bozulduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu tehlikeyi gördüğümüz için şehir ve insan arasındaki bağlantıyı tekrar kurmak üzere 'Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü Örnek Kişilikler Projesi'ni başlattık. O projede 5 örnek kişiyi ve 5 şehri seçtik. Çalışmamızı da size tanıtmak üzere toplantımıza getirdik" diye konuştu.

DOĞU KARADENİZ'DE KÜLTÜR VE TURİZMİ İYİ KORUMAK GEREKİYOR

Trabzon'da turizm sektöründeki sorun ve değerlendirmeler hakkında bilgi sahibi olmak için bulunduklarını vurgulayan Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buraya akademisyen sıfatıyla ders vermeyle gelmedik, buradan ders çıkarmaya geldik. Ana amacımız buradan dersler çıkarıp bu dersleri daha sonra raporlayarak çözümler üzerine getirmek. Bir amacımız da kültür ve turizmi buluşturmak. Birçok bölgede maalesef iyi uygulayamadığımız, dersler çıkardığımız koruma ile gelişme arasındaki dengeyi gözetmek. Çok korumacı olmanın bazı mahsurları var. Çok gelişmeci olmanın da bazı mahsurları var. Turizmde bunun örneklerini gördük. Dolayısıyla artık koruma amaçlı gelişim planları üzerinde duruyoruz. Bölgeyi turizmde ve kültürde yükselen değer olarak görüyoruz. Ana fikrimiz başka bölgelerde yapılan hataları burada tekrar etmemek, onlardan dersler çıkartmaktır."

Dursun, Doğu Karadeniz'de kültür ve turizmi iyi korumak gerektiğini dile getirerek "Doğu Karadeniz'in geleceğini birlikte planlamak ana temamızdır. Tek yönlü, tek cepheli, dar ve kısır yönlü düşünmemek felsefemizdir. Burada lojistik açısından bizim yapacaklarımız neyse bunları yapmaya kararlıyız" dedi.

Bunun birinci aşamasının tanıtım olduğunu, bölgenin bu aşamayı geçtiğini kaydeden Dursun, "Buradaki çağrıya kulak verenlerin potansiyeli doyum noktasına doğru gidiyor. Bölgeye genel olarak baktığımızda tanıtımın, şu andaki potansiyel açısından yeterli ve başarılı olduğu kanaatindeyim. Daha çok almamız gereken yol, buraya gelenlerin memnuniyet kat sayısını artırmaktır" değerledirmesinde bulundu.

TURİZMDE ÖNEMLİ GELİŞME OLDU

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de Türkiye'de ve Doğu Karadeniz'de turizmin yükselen bir değer olduğunu söyledi.

"Kültür ve Turizm Buluşması"nın önemine işaret eden Öz, "Doğu Karadeniz ve Trabzon son yıllarda turizmde önemli gelişme seyretti. Turizm pastasından alınan payın arttığı bir süreci yaşıyoruz. Turizmi hem süre hem alan hem de konu açısından genişletmek için çalışmalarımız var. Diğer yandan ulaşım başta olmak üzere alt yapı ve yatırım konusunda çalışmalarımız var" diye konuştu.

Öz, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu kapsamda devam eden projeleri bulunduğuna dikkati çekerek, "Turizm açısından sayısal verilere baktığımız zaman Trabzon geçen yıl 3 milyon ziyaretçiye ulaştı. Bu yılın ilk beş ile altı ayında bu rakamların yüzde 15'lik artışa geçtiğini görüyoruz. Bu sevindirici bir gelişme ancak bunun sürekliliğini sağlamak için sektörde eğitimde ve denetimde sahiplenme konusunda önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu toplantılar bu boyutu ile önem arz ediyor" dedi.

Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü İrfan Önal, Yat İşletmesi Genel Müdürü Cemil Turan, Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz ile Trabzon, Ordu, Giresun ve Rize'den çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler