Elektrik dolandırıcısına dikkat!
Kışın yükselen elektrik faturalarını fırsat bilen dolandırıcılar vatandaşa cep telefonuyla ulaşıp "Faturanız % 30 inecek" vaadiyle cihaz pazarlamaya çalışıyor. Böylece kredi kartı numaralarına ulaşıyor. Enerji Bakanlığı alarmda.Dolandırıcılar şimdi de göz
Kışın yükselen elektrik faturalarını fırsat bilen dolandırıcılar vatandaşa cep telefonuyla ulaşıp "Faturanız % 30 inecek" vaadiyle cihaz pazarlamaya çalışıyor. Böylece kredi kartı numaralarına ulaşıyor. Enerji Bakanlığı alarmda.
Dolandırıcılar şimdi de gözünü elektrik faturalarına dikti. Hırsızlar birçok vatandaşın cep telefonu bilgilerine ulaştı. Kış aylarında tüketimin artmasını fırsat bilen dolandırıcılar vatandaşları arayarak kendilerini "Enerji Tasarrufu Genel Müdürlüğü'nden arıyorum" diye tanıtıyor. Dolandırıcılar elektrik faturasını yüzde 30 indireceği vaadiyle bir cihaz pazarlamaya çalışıyor. Vatandaşa "Bu tasarruf cihazı faturayı yüzde 30 indiriyor. Cihaz fiyatı birkaç ayda amorti ediliyor" diyor. Faturası ayda ortalama 70 lira olan vatandaş 21 lira tasarruf edeceğini düşünüp dolandırıcıların ağına düşmüş oluyor. Aradıklarında sipariş için vatandaşların kredi kartı numarasını da alan dolandırıcılar böylece amaçlarına ulaşmış oluyor. Dolandırıcılar cihazları 200 ila 700 lira arasında değişen fiyatlarla satmaya çalışıyor.
BAKANLIK KAMPANYA BAŞLATTI
TEDAŞ ve Enerji Bakanlığı ismini kullanan bir çok vatandaş da bu oyuna kanarak kredi kartı bilgilerini verdi. Tasarruf cihazı adı altında satılan ürünler hakkında çok sayıda şikâyet gelince harekete geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı dolandırıcılara karşı kampanya başlatmaya karar verdi. Yetkililer, "Tüm GSM operatörü şirketlere halka bilgilendirme mesajı göndermeleri için yazı yazdık. Emniyeti de uyardık. Halkımız bu oyunlara kanmasın" dedi. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) yetkilileri de kendi isimleri kullanılarak dolandırıcılık yapılmasından sonra uyarılarını sıklaştırdı. Yetkililer değişik tarihlerde e-mail ve dilekçe yoluyla abonelerden şikâyet aldıklarını, bu dolandırıcılığa karşı Enerji Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini anlattı. Yetkililer, "Özel dağıtım şirketleri veya kamu kuruluşlarının bu tür bir uygulaması yok. Abonelerimiz bu tür taleplere itibar etmesin" dedi.
YÜZDE 30 İMKÂNSIZ
Yüzde 30 oranında tasarrufun mümkün olmadığını aktaran yetkililer, "Bazı vatandaşlara sanayi elektriğinde faturalandırılan ve 'reaktif' olarak adlandırlan faturayı azaltan cihaz satıyorlar. Bu genel elektrik sistemini rahatlatır ancak konut faturalarında hiçbir işe yaramaz" dedi. Yetkililer, elektrikte serbest tüketici uygulaması ile ayda yaklaşık 600 TL üzeri fatura ödeyenlerin elektrik üretim ve toptancı şirketlerden doğrudan indirim alabileceğini de anlatarak, "Halk bu iki indirimi karıştırmasın" uyarısı yaptı