Emniyet uyardı: Bu telefonlara dikkat !

Emniyet Genel Müdürlüğü, kendisini hakim, savcı, polis, asker ve GSM abone merkezi yetkilisi gibi tanıtan dolandırıcıların akıl almaz yöntemlerine karşı vatandaşları uyardı.Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, kendisini farklı

Emniyet uyardı: Bu telefonlara dikkat !

Emniyet Genel Müdürlüğü, kendisini hakim, savcı, polis, asker ve GSM abone merkezi yetkilisi gibi tanıtan dolandırıcıların akıl almaz yöntemlerine karşı vatandaşları uyardı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, kendisini farklı meslek gruplarında çalışır gibi göstererek hırsızlık yapan dolandırıcılara dikkat çekti. Hakim, savcı, polis unvanları kullanarak para isteyen dolandırıcılar, binlerce vatandaşı mağdur ediyor. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, telefonla arayıp para isteyen bu dolandırıcılara karşı vatandaşın uyanık olmasını istedi.

BU DİYALOGLARA KANMAYIN

Dolandırıcıların akıl almaz yöntemleri dikkat çekiyor. Dolandırıcılar, genellikle ikna edici bir ses tonu ile telsiz sesi ile vatandaşları korkutuyor. Hırsızlar, farklı yöntemlerle telefonla aradıkları kişileri hile ve tehdit yolu ile kandırıyor. Telefon görüşmesi esnasında muhatabının ikna olduğunu anlayan dolandırıcı, vatandaşı asla irtibatı kesmemesi ve başka yeri aramaması konusunda sık sık uyarıyor. Telefonla aradığı şahsa, sahip olduğu telefon hattından bir kamu görevlisinin eşinin tehdit edildiğini söyleyen dolandırıcı, vatandaşa tacizciyi yakalamak için soruşturma yürütüldüğünü, gerçeğin ortaya çıkması için çok sayıda kişi ile görüşülmesi gerektiğini belirtiyor. İhtiyaç duyulan kontörün devlet imkanlarıyla karşılanamadığını söyleyen dolandırıcılar, vatandaşlardan kontör veya para talebinde bulunuyor. Hırsızlar, aksi halde işlenen bu suçun sorumlusu olarak gözaltına alınacağını söyleyerek tehdit ediyor.

HIRSIZLARIN ‘GİZLİ’ OYUNU

Bazı dolandırıcılar ise, vatandaşları arayıp kullandığı telefondaki SIM kartın teknolojik yöntemlerle kopyalandığını, kopya SIM ile de maliyeti yüksek meblağlara varan telefon görüşmelerinin yapıldığını anlatarak, ikna etmeye çalışıyor. Hırsızlar, sözde suç örgütünün tespiti için yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere masum vatandaşlardan kontor veya para talep ediyorr. Ayrıca bu dolandırıcılar, soruşturmanın gizlilik içinde yürütüldüğünü söyleyerek, olaya esrarengiz bir hava katabiliyor.

‘DEVLET PARANIZI GERİ VERECEK’ YALANI

Bazı dolandırıcılar ise terör örgütünün adını kullanarak, aradıkları kişiyi farklı yöntemlerle kandırabiliyor. Kendisinin ve yakınlarının telefon hatlarının terör örgütü tarafından kullanıldığını ileri süre dolandırıcılar, kendilerini polis gibi tanıtarak, sözde şahıslar hakkında operasyon yapacaklarını belirterek para talep ediyor. Dolandırıcılar, operasyonun ardından verilen paraların devlet tarafından geri ödeneceği yalanını bile uyduruyor.

Telekonferans yöntemiyle dolandırıcılık da dikkat çekiyor. Dolandırıcılar, iş bölümü yaparak, masum vatandaşları polis, asker, hakim ve savcı gibi arayıp para istiyor. İlk dolandırıcı grubu, kadından eşinin adını ve ne iş yaptığını soruyor. İkinci dolandırıcı grubu ise alınan telefon numarası ile kocasını arayıp, aynı yöntem ile para istiyor. İkna etmek için de kendilerinin evinde olduklarını ve eşi ile görüştürebileceklerini beyan ediyor. Telekonferans sistemi ile eşler ve dolandırıcı aynı anda birbirleri ile konuşuyor. Mağdur, evde polislerin olduğuna ikna olunca, dolandırıcılara istenilen parayı gönderiyor.

“ÖDÜL KAZANDINIZ” MESAJLARINA DİKKAT

Bazı dolandırıcılar ise ödül yoluyla vatandaşları mağdur edebiliyor. Bu yöntemde dolandırıcı, bazı ticari markaların kampanyalarını taklit ederek, mağdurların cep telefonlarına ‘Ödül kazandınız’ diye mesaj gönderiyor. Bu mesajda, belirtilen telefon numarasının aranması isteniyor. Mağdur, verilen numarayı aradığında, kendisine yüksek miktarda para ödülü kazandığı, ancak ödülü hak edebilmesi için kontör ve para kartı alıp şifresini kendilerine göndermesi veya kazandığı parayı alabilmek için verilen hesaba para yatırması gerektiği söyleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler