Fındık tehdit altında!
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar, fındığın küllenme (küf) hastalığı ile tehlike altında olduğunu söyledi.Ordu’nun Fatsa ilçesi Bolaman Mahallesi Palazlı mevkisindeki fındıklarda küllenme hastalığı görülmeye başladı. Konuyla
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar, fındığın küllenme (küf) hastalığı ile tehlike altında olduğunu söyledi.
Ordu’nun Fatsa ilçesi Bolaman Mahallesi Palazlı mevkisindeki fındıklarda küllenme hastalığı görülmeye başladı. Konuyla ilgili bilgiler veren Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, “Fındıkta don tehlikesi, fırtına tehlikesi derken şimdi de fındığımız küllenme (küf) hastalığı ile tehlike altında. Son zamanlarda bölgemizde yoğun bir şekilde görülmeye başlayan fındıkta küllenme hastalığı çok hızlı bir şeklide yayılıyor. Mücadele edilmezse bahçelerimizde ciddi hasarlar oluşturabilir. Zaman kaybetmeden kimyasal mücadeleye başlanması gerekir” dedi.
Başkan Kibar, küllenme hastalığının birçok bitkide bilinen bir hastalık olduğunu fakat fındık bitkisinde son birkaç yıldır görülmeye başlandığını ifade etti. Fındıkta küllenme hastalığı ile ayrıntılı bilgi veren Kibar, “Fındık yapraklarının genellikle alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde fungusun beyaz renkli kolonileri görülür. Başlangıçta küçük (3-6 mm) ve tozlu beyaz olan beyaz kolonilerin içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte spor içeren yapılardan oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kırılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler.
Yaprakların vaktinden önce dökülmesi fındık kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca hastalıklı yapraklar ve meyveler fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için o yılın meyvelerinde dökülmeler, çürükler ve sürgünlerinin gelişmesini engelleyebilir. Küllenme hastalığının uzun yıllar devam etmesi halinde fındık dallarında gelişme geriliği görülebilir. Fındıkta küllenme hastalığından dolayı üreticilerimizden son zamanlarda yoğun bir şekilde bahçelerine ziraat mühendisi talep ettiklerini ve bütün çağrılara cevap vermek için mesai gözetmeksizin 7 ziraat mühendisi arkadaşımızla birlikte mahalle mahalle gezip üreticilerimizi bilgilendiriyoruz” diye konuştu.