Haber61 Ajandası - 02.11.2016
Haber61 Ajandası - 02.11.2016
BAŞKANLIK TASLAĞI HAZIR!
AK Parti’de ‘başkanlık sistemi’ne ilişkin anayasa çalışmaları hızlandırılırken taslak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Taslak, MHP’nin talebi nedeniyle 2019’da seçim üzerine kuruluyor. Buna göre, referandumda başkanlık sistemi kabul edilirse, uygulanması ve seçimi 2019 yılına bırakılacak. Ancak bu geçiş döneminde Cumhurbaşkanı’nın bazı yetkileri hemen kullanması sağlanacak. Yetki kullanımında 2 aşama öngörülüyor. Bazı yetkilerin kullanımı, bugünkü sistemle seçilen hükümet de dikkate alınarak, 2019’dan sonraya bırakılacak. Ancak Cumhurbaşkanı 2019’a kadar, en az 3 yetkiyi kullanacak. Cumhurbaşkanı, “Bakanlar Kurulu’na sürekli başkanlık etmek, bakanların atama ve görevden alınmalarına karar vermek, partisiyle tekrar bağının kurulması” düzenlemelerinden, 2019 beklenmeden yararlanacak. Başkan ‘devletin ve yürütmenin’ başı olacak. İç ve dış siyaset başkan eliyle yürütülecek. Başkomutanlık sıfatı taşıyacak. TBMM tarafından çıkartılan kanunları onaylayıp veto edebilecek, referandum kararı verebilecek. Başkan adayları, seçimlerden önce başkan yardımcısının kim olacağını da açıklayacak. Bakanlar, parlamento dışından başkan tarafından atanacak.Taslağın en çok tartışılan hükümleri ise başkanın parlamentonun feshedilmesi yetkisini nasıl kullanacağı ve başkanlık kararnamelerinin sınırı. Başkanın sahip olduğu geniş atama yetkisi en önemli başlıklardan olacak. YÖK, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, HSYK, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve rektörlerin atanmasının da başkan tarafından yapılması planlanıyor. Parlamento seçimleri ile başkanlık seçimlerinin birlikte planlandığını, bizzat Başbakan Yıldırım açıkladı. Paketteki maddelerde MHP’nin tercihleri de belirleyici olacak.
**
FUTBOLDA ŞİKE DAVASI!
Samsun’da 2007 yılında Samsunspor Kulübü'ne yardım konusuyla ilgili yargılanan Büyükşehir Belediyesi Başkanı AK Parti’li Yusuf Ziya Yılmaz ile dönemin Genel Sekreteri Kenan Şara ve dönemin Başkanvekili Adnan Bahadır hakkındaki dava zaman aşımı dolayısıyla düştü.Samsun'da 18 Nisan 2007 yılında kamuoyunda 'A Takımı' olarak bilinen operasyon kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, o dönemin Başkanvekili Adnan Bahadır, Genel Sekreter merhum Kenan Şara'nın da aralarında bulunduğu toplam 43 kişi gözaltına alındı. Mahkeme 7 Ekim 2013 yılında 43 kişi hakkında 'rüşvet, zimmet, cebri irtikap ve ihaleye fesat' suçlamalarıyla ilgili beraat kararı verirken Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, dönemin Başkanvekili Adnan Bahadır ve Genel Sekreter merhum Kenan Şara'nın, Samsunspor için 1 milyon TL toplanması konusunda rüşvet almadıklarını ancak, görevi suistimal ettiklerini, ayrıca Adnan Bahadır'ın belediyeye bir iş adamından 50 bilgisayar alınması olayında da görevi su istimal ettiğini, rüşvet alınmadığını belirterek yargılamanın durdurulmasına, bu üç sanığın yargılanması için İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınmasına karar verdi.
**
GİRESUN ESKİ KAYMAKAMI NEREYE ATANDI?
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Ankara'nın Etimesgut ilçesi Kaymakamı Cumali Atilla görevlendirildi. Atilla bugün sabah göreve başlayacak. 1964 Elazığ doğumlu olan Cumali Atilla ilk ve orta öğrenimini Elazığ'da, Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı.Atilla, 1990 yılında Erzincan Kaymakam adayı olarak göreve başladı.
Dil eğitimi ve yönetim sistemi konularında çalışmalar yapmak üzere 8 ay İngiltere'de bulundu. 3 yıllık staj dönemi içerisinde Çorum Uğurludağ ve Afyon Çobanlar ilçesinde Kaymakam vekilliği görevini yürüttü.Atilla daha sonra sırayla Giresun Piraziz, Muş Malazgirt, Bolu Mengen Kaymakamlığı, Diyarbakır Vali Yardımcılığı ve Konya Beyşehir Kaymakamlığı görevini yürüttü. Cumali Atilla, 23.09.2011 tarihinden bu yana Etimesgut Kaymakamlığı görevini yürütüyor. Atilla evli ve 3 çocuk babasıdır.
**
EĞİTİMDE SİSTEM SİL BAŞTAN!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her eğitim kademesinde tekli eğitime geçilmesine yönelik çalışmalar başlatılacak. Fiziki altyapı olanakları arttırılarak bütün eğitim kademelerinde ikili eğitim uygulamasına son verilmesine yönelik yol haritası çıkarılacak. Okul öncesi eğitim veren kurumların sayısı arttırılırken, ders müfredatında da değişiklikler yapılacak. Yeni düzenleme ile artık beşinci sınıf hazırlık olacak ve öğrenciler en az bir yabancı dili iletişim kurabilecek seviyede öğrenecek. 2017 Yılı Programı'nda, ilköğretimde tam gün eğitime geçme yönünde çalışmalara devam edildiği bildirildi. Bu kapsamda, her eğitim kademesinde tekli eğitime geçilmesine yönelik çalışmalara başlanacak. Fiziki altyapı olanakları arttırılarak bütün eğitim kademelerinde ikili eğitim uygulamasına son verilmesine yönelik bir yol haritası çıkarılacak ve uygulamaya başlanacak.2015-2016 öğretim dönemi itibarıyla tam gün eğitimde okuyan ilkokul öğrencilerinin oranı yüzde 49, ortaokul öğrencilerinin de yüzde 59 olarak belirlendi. Ortaöğretimde de bu oran 2014-2015 dönemine kıyasla 8,1 puan artarak yüzde 89,8 seviyesine ulaştı. İlköğretime geç kayıtlar, okula devamsızlık oranlarının yüksekliği, eğitimini bitirmeden ayrılanlar ile başta kızlar olmak üzere kırsal kesimdeki çocukların eğitime erişimindeki sorunlar, okullaşma oranının istenilen düzeyde artmasını engelleyen başlıca faktörler olarak sayıldı.Ortaöğretimde brüt okullaşma oranının son 10 yılda yüzde 85'ten yüzde 109,8'e ulaştığı, net okullaşma oranının da 2015-2016 öğretim yılı verilerine göre ülke genelinde yüzde 79,8 olduğu ifade edilen programda, ortaöğretimdeki öğrencilerin yüzde 26,4'ünün açık öğretim lisesine kayıtlı olduğu, bunların yüzde 82'sinin ise çağ nüfusunun dışında bulunduğu kaydedildi.
**
15 TEMMUZ’DAN SONRA KAÇ ŞİRKETE EL KOYULDU?
Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'a (TMSF) aralarında Boydak, Koza İpek, Naksan, Dumankaya, Alfemo ve Kadıoğlu Grubu'na bağlı şirketlerin de bulunduğu devredilen şirket sayısı 500'e yaklaştı.FETÖ'ye "himmet" adı altında finansal destek sağladıkları iddiasıyla bazı iş adamlarının da aralarında bulunduğu şüphelilere yönelik yürütülen soruşturmalar devam ederken, sahipleri ya da yöneticileri gözaltına alınıp tutuklanan bazı şirketlerin, ilgili mahkemelerin kararı doğrultusunda eylül ayından itibaren TMSF'ye devredilmesine başlandı.Soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında Boydak, Koza İpek, Naksan, Dumankaya, Alfemo, Yavaşçalar ve Kadıoğlu Grubu'na bağlı şirketlerin de bulunduğu Türkiye'nin dört bir yanında 500'e yakın şirket Fon'a devredildi.Fon'a devredilen şirketlerin büyük bir bölümünü KOBİ'ler oluşturuyor. Yaklaşık 500 şirketin aktif büyüklüğü 30 milyar liraya, öz kaynakları ise 15 milyar liraya dayandı. Ciroları 10 milyar lirayı aşan söz konusu şirketlerde, ilçe nüfuslarına tekabül eden büyüklükte, yaklaşık 30 bin kişi istihdam ediliyor. Bu arada, Maliye Bakanlığına devredilen hastane, okul ve medya şirketi taşınmazlarının satışını da TMSF'nin yapması bekleniyor.Satılan şirketlerden elde edilecek gelir, şirket sahibi ya da yöneticisi hakkında açılan dava sonuçlanıncaya kadar bir hesapta muhafaza edilecek.Mahkemenin şirket sahibini hem suçlu bulması hem de şirket için müsadere kararı vermesi durumunda satıştan elde edilen gelir Hazine'ye aktarılacak, suçsuz bulunması durumunda da şirket sahibine iade edilecek.