Haber61 Ajandası 14.10.2016

Haber61 Ajandası 14.10.2016

Haber61 Ajandası 14.10.2016

ERKEN SEÇİM TARİHİ BELLİ!

Ankara kulislerinde en yüksek sesle konuşulan olay: 2017'de genel seçimlerin yapılacağı. 2019'da yapılması gereken seçimin erken bir tarihe alınmasında hiçbir parti engel görmüyor. AK Parti'de bu yönde açıklamalar olurken, Devlet Bahçeli de parti kurmaylarına 'Hazır' olmaları emrini verdi. En net tarih ise CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), olası bir erken seçime hazırlık için kolları sıvadı. Seçimde kullanılacak oy pusulaları için filigranlı kâğıt basımına 17 Ekim’de başlanacak. Ankara’da siyaset kulislerini yakından takip eden Gazeteci Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında işe şu ayrıntıyı paylaştı: CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da kurmaylarına seçimi nisan diye tarihlemiş..

YÜKSEK MAAŞ ALMAK İÇİN NE YAPMALI?

SSK’dan emeklilik Bağ-Kur’dan daha avantajlı. Hem daha erken emeklilik hem de daha fazla maaş imkanı sunuyor. Bunun için son 3.5 yıldaki primlere dikkat etmek yeterli... Çalışanların en büyük hayali emeklilik. Emeklilikte alınacak maaş ise çalışırken belirleniyor. Çalışırken 8 altın kurala dikkat ederek, emeklilikte alacağınız maaşınızı artırabilirsiniz. Emeklilikte rahat etmek için çalışırken önleminizi alın, bu kurallara uymaya çalışın:* Emekli maaşı hesaplanırken, çalışılan dönemdeki kazançların tamamına bakılıyor. Bu nedenle emeklilik planınızı mümkünse 8-10 yıl öncesinden yapın. Böylece alacağınız maaşı daha da artırabilirsiniz. * Çok uzun süre çalışmak ya da prim gününün çok fazla olması, maaşı tek başına etkilemiyor. Hatta prim günü daha az olan birisi, günü fazla olandan daha çok maaş alabiliyor. Burada brüt maaş önemli. Maaş 3 bin lira ve üzerindeyse, emekli aylığı yılda 60-70 lira artar.* Pek çok kişi ek bir işte çalışıyor, genellikle de ikinci iş sigortasız yürütülüyor. İkinci işte sigortanın faydasız olduğu yolundaki düşünceler yanlış. Yapılan ikinci iş için de sigorta primi ödendiğinde SGK'ya bildirilen matrah artıyor ve aylığınız da yükselmiş oluyor.* Bağ-Kur yerine SSK'dan emekli olmak daha avantajlı. SSK'dan emekli olma imkanınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SSK, tarım Bağ-Kur, zorunlu Bağ-Kur seçeneklerini ikinci planda tutun. 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanlarda hangi kurumdan emekli olunacağının belirlenmesi için son 7 yıldaki çalışmalara bakılır. Son 7 yılda 2 kuruma bağlı çalışılmışsa, bin 261 gün (3.5 yılı aşan) hizmetin bulunduğu kurumdan emekli olunur. Son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu yasaya göre aylık bağlanır ve ödenir. Yani SSK'dan emekli olmak için son 3.5 yıl SSK'lı olmak ya da 7 yıl içinde 3.5 yılı aşan süre SSK'lı olmak gerekiyor. SSK'dan emeklilik hem daha erken emekli olma hem de daha yüksek maaş alma imkanı sunuyor.

MEMUR OLMAK İÇİN BİR ŞART DAHA GELDİ!

Memurluk için artık Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) yetmeyecek, sözlü sınav ve detaylı güvenlik araştırması yapılacak. Memur olmak isteyenlerin KPSS'ye ek olarak sözlü sınavı da geçmesi gerekecek. Edinilen bilgiye göre; Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen alımlarında başlayan sözlü sınav sistemi artık tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılacak. Sağlık Bakanlığı'nda uygulama 2017'den itibaren başlayacak. Kamuda en çok sözleşmeli personel Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarında bulunuyor. Bu 2 bakanlığa alınacak tüm sözleşmeli personel sözlü sınav ve mülakattan geçirildikten sonra göreve başlayacak. Ayrıca adaylar hakkında detaylı güvenlik ve arşiv soruşturmaları da gerçekleştirilecek. Söz konusu sistem daha sonra diğer kamu kurumlarında da uygulanacak. Böylece KPSS puanının yanında, sözlü sınav da gerekecek. Bu arada Sınav sorularının çalınmasıyla ilgili, 2009'dan itibaren 5 KPSS'nin soruşturması devam ederken, dönemin ÖSYM görevlileri için de inceleme yapılacağı iddia edildi. Soruların nasıl ÖSYM dışına çıktığı, sorumluların kim olduğu bu şekilde araştırılacak.

MHP’NİN OYLARI ANAYASA DEĞİŞMESİNE YETER Mİ?

TBMM'de AK Parti, CHP ve MHP'nin mini Anayasa paketi üzerinde çalışmaları devam ediyor. Ancak Bahçeli'nin yaptığı çağrıdan sonra geçen dönem 4 partinin uzlaştığı 60 maddelik yeni Anayasa paketi de gündeme alındı. Başbakan Binali Yıldırım, eski paketin de gündemde olduğunu belirterek, “Diğer eksik kalan maddeleri de tamamlayarak bunu en kısa sürede Meclis'e getireceğiz. Biz hazırız” dedi. AK Partinin Meclis'te 317, MHP'nin ise 40 milletvekili bulunuyor. TBMM Başkanı oy kullanamadığı için en çok 356 oy çıkıyor. Bu sayı 330-367 arasında olduğu için zorunlu referandumu gösteriyor. MHP'de Meral Akşener'le birlikte hareket eden 7 kadar milletvekili bulunuyor. Başkanlık sistemine MHP grubunun en az yarısının da karşı olduğu biliniyor .Ancak Bahçeli'nin bu fireyi düşürebileceğine dikkat çekiliyor. Bu durumda AKP'nin de fire vermemesi gerekiyor. AKP'de de sadece başkanlık modeline karşı olan bir grup var. Bu sayının 10-15 arasında olduğu belirtiliyor. MHP'nin firesinin 15 ve üzerinde çıkması ve AKP'de 10'un üzerinde ”Hayır” diyen vekil olursa Anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçmesi ve 330’un bile bulunması zor görünüyor.

EMEKLİYE KÖTÜ HABER!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, "Promosyon konusunda bu rakamlarla emeklimizin beklentisine cevap verebilmemiz mümkün değil. Başbakanımızın müdahalesine ihtiyacımız var. O zaman emeklimizin beklentisine cevap verebiliriz" diyerek şunları söyledi: “Promosyon konusunda isterseniz 1 ay kadar konuşmayalım. Bizim bu rakamlarla emeklimizin beklentisine cevap verebilmemiz mümkün değil. O nedenle Sayın Başbakanımız ve özellikle kamu bankalarının yöneticileriyle birlikte bir çalışmayı yapıp, Sayın Başbakanımızın bir takdirine, müdahalesine ihtiyacımız var. Onu başarabildiğimizde kısmen de olsa, emeklimizin promosyon beklentisine kısmi bir cevap verme imkanımız olacak. Ama şu anda emeklilerimiz için bankalardaki dünkü söylediğim, yılda 24 günlük kalan paranın karşılığında bir hakedişse, bu emeklimizi tatmin edecek bir rakam değil. Dolayısıyla bu rakamla emeklimizin karşısına çıkmak istemiyoruz. Çalışmalara devam ediyoruz. 1 ay süresince bu konuda konuşmayacağım.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler