İflasın eşiğinden iplerle döndü
Balıkesir’de, iflasın eşiğindeyken izlediği bir belgeselden etkilenen Mustafa Akdede, iplere düğüm atarak başladığı eşya üretiminde büyük başarılara imza atıyor. Gelen siparişlere yetişemeyen Akdede, ev hanımlarına da iş imkanı sağlıyor.43 yaşındaki Musta
Balıkesir’de, iflasın eşiğindeyken izlediği bir belgeselden etkilenen Mustafa Akdede, iplere düğüm atarak başladığı eşya üretiminde büyük başarılara imza atıyor. Gelen siparişlere yetişemeyen Akdede, ev hanımlarına da iş imkanı sağlıyor.
43 yaşındaki Mustafa Akdede, ticarette zarar edip iflasın eşiğine geldiği günlerde, televizyonda izlediği bir belgeselden ilham alarak makrome ipleriyle örgü örmeyi öğrendi. Eşiyle birlikte 10 yıl ördüğü hamakları satarak geçimini sağlayan Akdede, KOSGEB’in iş kurmak isteyenlere yönelik sağladığı imkanlardan yararlanmak için kurslara katıldı. Makrome ipleriyle ürettiği el emeği eşyaları ülke çapında pazarlamak isteyen Akdede, kısa sürede hayalini gerçekleştirdi.
Makrome ipleriyle hamak üreterek başladığı işte profesyonelleşen ve kredi desteğiyle de işyerini açan Mustafa Akdede, turizm beldesi Altınoluk’ta birçok ev hanımına bu işi öğreterek istihdam sağlamaya başladı. Ürün yelpazesini genişleten girişimci, evvela kendi ipini kendisi üretmeye başladı ve hamakla birlikte sandalye, oturma grupları, beşik, salıncak, çamaşır sepeti yapmayı başardı.
El emeği ürünleri kurduğu internet sitesi üzerinde tanıtan Mustafa Akdede, ürünlerini ülkenin 27 ilinde pazarlama imkanı buldu. İflasın eşiğindeyken kapıldığı bir hayalin peşinden giderek başarıyı yakalayan Akdede, büyük firmaların katıldığı fuarlara iştirak ederek markalaşmaya başladığını, Balıkesir il merkezinde büyük bir mağaza açma hazırlığı içinde olduğunu söyledi.
Altınoluk’ta onlarca ev hanımını iş sahibi yapan Akdede, gelen siparişlere yetişemeyince, Edremit ilçesindeki arkadaşı Suat Temurhan’dan yardım istedi. Temurhan ve eşine 20 gün makrome örgü teknikleri kursu veren Mustafa Akdede, Temurhan ailesinin de önünü açarak, KOSGEB’den faydalanmalarını istedi. Temurhan, arkadaşı Akdede gibi Edremit’te bir dükkan açarak ev hanımlarına makrome örgü tekniğini öğretmeye başladı.
Şimdi en büyük hayalinin üretim gücünü artırdıktan sonra yurt dışına açılmak olduğunu söyleyen Mustafa Akdede, KOSGEB’in girişimcilik kursları ve kredi desteği sayesinde hayatının değiştiğini anlattı. Akdede, ev hanımlarının istedikleri kadar para kazanabileceğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelin öğretelim. Çalışın, üretin ve kazanın. Çalışan bazı ev hanımları zamanla kendi örgü tarzlarını geliştirdi. Her eşyayı üretebiliyorlar. Ülkemizde büyük ilgi gören el emeği örgü ürünlerimize yurt dışından da talep var.”
Suat Temurhan ise, atölyeyi yeni açtıklarını belirterek şunları söyledi: "Eşimle birlikte henüz birkaç kadın çalışıyor. Edremit bölgemiz nasıl zeytinyağıyla tanınmışsa, hamak, beşik ve salıncaklarıyla da dünyada tanınacak."
Altınoluk ve Edremit’teki atölyelerde kadınlar gün boyu çalıştıkları takdirde ayda asgari ücretin üzerinde para kazanabiliyor.