İşten atılanlar mağdur komisyonuna koştu
BMM İnsan Hakları İnceleme Mağdurlar Alt Komisyonu Başkanı AK Partili Hamza Dağ, yeni kurulan komisyon çalışmalarını BUGÜN'e anlattı. Mağdur başvuru dilekçelerinin gelmeye başladığını ifade eden Dağ, başvuruların büyük çoğunluğunun işten atıldığı için ma
Yayınlanma:
BMM İnsan Hakları İnceleme Mağdurlar Alt Komisyonu Başkanı AK Partili Hamza Dağ, yeni kurulan komisyon çalışmalarını BUGÜN'e anlattı. Mağdur başvuru dilekçelerinin gelmeye başladığını ifade eden Dağ, başvuruların büyük çoğunluğunun işten atıldığı için mağdur olan kişilere ait olduğunu belirtti. Komisyonun suçtan zarar gören mağdurlara yönelik çalışma yapacağını hatırlatan Dağ, bu nedenle gelen dilekçeleri gündeme alamadıklarını söyledi.
SAVCI ODAYA ALMADI
Komisyonun kurulması için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na önerge veren Hamza Dağ'ın bu girişiminin altında 2002 yılında kendisinin yaşadığı bir mağduriyet olduğu anlaşıldı. 2002 yılında bir yakınının öldürüldüğünü söyleyen Dağ, mağdur sıfatıyla savcı ile görüşmeye çalıştığını ancak savcının kendisini odasına dahi almak istemediğini anlattı.
Avukat olduğu için savcı ile görüşebildiğini ifade eden Dağ, kendi gibi mağdur olan binlerce kişinin sorununu çözmek ve sanık ile mağdurun eşitliğini sağlayacak bir sistem kurmak için çalıştıklarını kaydetti.
DELİL TOPLAMA HAKKI
Dağ, komisyon çalışması bittikten sonra raporda mağdurun sıkıntıları ile ilgili yapılması gerekenler ve yasal düzenlemelere yönelik tekliflerin yer alacağını belirtti. Çalışmayla mağdurun yargılamaya daha etkin katılımının sağlanacağını bildirdi.
Dağ, sanığın yargılamasının sadece savcının eline bırakılmadan mağdurun da yargılamaya daha etkin girebileceği, delillerin toplanması için uğraş vereceği bir sitem oluşturulması gerektiğini vurguladı. Dünyanın bu sisteme dönüş yaptığını belirten Dağ, bu konuyla ilgili Cenevre Sözleşmesine uyum sağlayan çok sayıda ülke bulunduğunu kaydetti.
Yalnız başlarına bırakılıyorlar
Komisyonun suçtan zarar görenlere ilişkin kurulduğunu belirten Dağ, bir eylem neticesinde zarara uğrayan kişinin dava sürecinde de mağduriyet yaşadığını ifade etti. Bir olayda sanıkların doktora 2-3 güvenliğin yanı sıra araç tahsis edilerek götürüldüğünü hatırlatan Dağ, "Mağdur ise yalnız başına bırakılıyor. Mağdurlara ne bir nezaret ne de iaşe konusunda yardımcı olunmuyor. Bu kendisine sıkıntı olduğu gibi ailesine de sıkıntı olabiliyor" dedi.
Yargıç ve bürokratlar da katılacak
Dağ, Adalet Bakanlığı bürokratları, akademisyenler, yargıç ve savcıları komisyona davet edeceklerini kaydetti. Komisyonun mağdur olanları da dinleyeceğini aktaran Dağ, barolar ve mağdurlarla ilgili çalışma yapan STK'ların da komisyonda sunum yapacağını ifade etti. Dağ, çalışmaların ardından sıkıntının nereden kaynaklandığı, hangi mevzuatta ne gibi düzenlemeler yapılması gerektiği hususların ortaya çıkacağını vurguladı.
Terör mağduru da dinlenmeli
Terör örgütünden dolayı 'ben mağdur oldum' diye komisyonlarına başvuranların da olabileceğini belirten Dağ, bu kişileri suçtan zarar gördüğü için dinleyebileceklerini ifade etti. Ancak Çözüm Komisyonu'nun terör konusunda daha spesifik bir komisyon olduğu için orada da
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.