İtalya’ya kaçak göçmen akını
İtalya'ya 2015 yılının başından bu yana gelen kaçak göçmen sayısının 100 bini geçtiği bildirildi. İtalyan haber ajansı İçişleri Bakanlığı verilerine dayanarak verdiği habere göre, yıl başından beri gelen göçmen sayısı 102 bine ulaştı. Geçen yıl aynı dönem
İtalya'ya 2015 yılının başından bu yana gelen kaçak göçmen sayısının 100 bini geçtiği bildirildi.
İtalyan haber ajansı İçişleri Bakanlığı verilerine dayanarak verdiği habere göre, yıl başından beri gelen göçmen sayısı 102 bine ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde gelenlerin sayısının 98 bin 400 olduğu hatırlatılan haberde, sadece son bir haftada ülkeye gelenlerin sayısının 5 bini bulduğu ifade edildi.
İtalya'ya bu yıl ulaşan göçmenlerin 27 bin 245'inin Eritreli, 12 bin 451'inin Nijeryalı, 7 bin 883'ünün Somalili, 5 bin 870'inin Sudanlı ve 5 bin 668'inin Suriyeli olduğu belirtildi.
Göçmenlerin İtalya’ya en çok güneydeki Sicilya adasından giriş yaptığı kaydedildi. Göçmenlerden 92 bin 275’inin hareket noktasının Libya olduğuna dikkat çekildi.
Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki çatışmalar ve istikrarsızlıktan kaçan göçmenler, Avrupa’ya geçmek için en çok Libya ve Akdeniz üzerinden İtalya’ya geliyor.
- Kilise ile siyasiler arasında göçmen polemiği
Yılın bu döneminde hava ve deniz koşullarının iyi olması sebebiyle Akdeniz üzerinden her hafta binlerce yeni göçmeni karşılamaya devam eden İtalya'da kilise ile siyasetçiler arasında göçmen polemiği de ortaya çıktı.
İtalyan Episkoposlar Konferansı Genel Sekreteri Nunzio Galantino, göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen Kuzey Birliği Partisi ve 5 Yıldız Hareketi’ni göçmenler üzerinden oy kazanmaya çalışmakla eleştirdi. Galantino, Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetine de “Hükümet, göçmen konusunda ortada yok. Sadece denizden kurtarmak yetmez” sözleriyle yüklendi.
Kuzey Birliği Partisi lideri Matteo Salvini ise Galantino’yu göçmen istilasını anlamamakla suçladı ve “İtalya belki her zaman göçmenleri ağırlamalıdır, Galantino böyle düşünüyor olabilir ama Kuzey Birliği olarak böyle düşünmüyoruz. İtalya bir cumhuriyet mi yoksa Vatikan’a bağlı bir yer mi” ifadesini kullandı.
Hükümet kanadından Galantino’nun sözlerine koalisyonun büyük ortağı Demokrat Parti Genel Sekreter Yardımcısı Debora Serracchiani yanıt verdi. Serracchiani, hükümetin bu konuda çalıştığını, bunların görülmediğini ve Galantino’nun eleştirilerini haksız bulduğunu söyledi.