İtfaiyeye gelen ihbarlar çıldırtıyor
Görevliler, yemek tarifi soran, yemek siparişi veren, çocuğunun ödevini yaptırmak isteyen ve adres soranlar yüzünden, gerçek ihbarlara cevap vermekte gecikiyor. Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 70 kişilik yangın ekibiyle gece-gündüz d
Görevliler, yemek tarifi soran, yemek siparişi veren, çocuğunun ödevini yaptırmak isteyen ve adres soranlar yüzünden, gerçek ihbarlara cevap vermekte gecikiyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 70 kişilik yangın ekibiyle gece-gündüz demeden 3 vardiya olarak yangınlara müdahalede ederek can ve mal kaybının önüne geçmeye çalışıyor.
Gece-gündüz iki görevli santralde gelen ihbarlara cevap vererek yangına anında müdahale etmek için mücadele veriyor. Ancak diğer ücretsiz hatlarda olduğu gibi "Alo 110" hattı da gelen asılsız çağrılarla meşgul ediliyor.
Günde 3 bin 500 çağrının geldiği "Alo 110" hattında gerçek çağrı sayısı 50'yi geçmiyor. Yemek isteyen, çocuğunun dersini yaptırmak isteyen, adres soran, erkek arkadaş arayan, bayan arkadaş arayanlar 110'u arıyor. Ancak santralde görevli memurlar bu tür ihbarlarla fazla uğraşmadan gerçek ihbarlar olacağı için hemen telefonu kapatıyor.
Veli Ungun ve Ahmet Doğan santrale görevliyken Alo 110'a gelen ihbarlar ise şöyle:
"Alo, Ulaş sen misin? Ben Ulaş'ı aramıştım", "Göle ördek düştü gelip kurtarın", "Toros Mahallesi tarafında yangın var", "Yemek isteyecektim", "Dayı içim yanıyor. İtfaiye değil misiniz söndürün beni", "Acılı bir Adana ya da acılı bir lahmacun isteyecektim", "İmam bayıldı sarımsaklı mı yapılır, sarımsaksız mı?", "Çocuğun dersi var Karacaoğlan kaçıncı yüzyılda yaşadı ?"
"KAZA YAPAN SİZ OLABİLİRSİNİZ LÜTFEN GEREKSİZ ARAMAYALIM"
Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Adil Deveci, günde 3 bin, 3 bin 500,çağrı geldiğini ancak bu çağrıların yüzde 98'nin asılsız olduğunu belirterek, "Uykusu kaçan, nasıl uyuyacağını soran, çay içmek isteyen, yemek tarifi soran, psikolojisi bozuk bayan ve erkeklerin talepleri oluyor. Ayrıca çocuğunun matematik sorusunu çözemeyen, edebiyat ödevini yapamayan da bizi arıyor. Bir etkinlik için şiir ezberleyen çocuk bizi arayıp şiir ezberleyip ezberleyemediğini deniyor. Yemek isteme olayı en çok karşılaştığımız ihbar türü. Adam arıyor acılı Adana, ya da başka bir yemek istiyor. Onun dışında yolunu kaybeden, aradığı okulu bulamayan bizi arayıp adres soruyor. Çocuklar telefonda yeni konuşmayı öğrenirken bizim hat ücretsiz olduğu için bizde öğreniyorlar" dedi.
Deveci, bu tür ihbarların asıl zor durumda olan vatandaşın kendilerine ulaşmasını zorlaştırdığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Bize günde 3 bin 500 çağrı geliyor bunun en fazla 15-20 yangın ve kaza çağrısı. Diğerlerinin hepsi asılsız çağrı. Bu asılsız çağrılar nedeniyle evinde işyerinde yangın çıkan, kaza geçiren, sel felaketiyle karşı karşıya kalıpta bizi aramak isteyen vatandaşlar ya ulaşamıyor ya da geç ulaşıyor. Bu nedenle kaza geçiren, ya da evini yanan kişi siz olabilirsiniz. Lütfen 110'u gereksiz yere meşgul etmeyin. Sadece 110'u değil, diğer ücretsiz hatları da meşgul etmeyin."