Karadeniz'li dir nede olsa
Antalya'da Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜRKKENT) tarafından düzenlenen 24. İlkbahar Semineri'nde katılan Bakan Bayraktar, Türkiye'de 5 milyon eski konut bulunduğunu bunların 7-8 milyon tanesinin bir süre daha idare edebilir durumda olmasın
Antalya'da Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜRKKENT) tarafından düzenlenen 24. İlkbahar Semineri'nde katılan Bakan Bayraktar, Türkiye'de 5 milyon eski konut bulunduğunu bunların 7-8 milyon tanesinin bir süre daha idare edebilir durumda olmasına rağmen kalan 7 milyonunun 1 dakika bile düşünülmeden yıkılması gerektiğini söyledi. Bakan Bayraktar, mülkiyet hakkının insanların yaşama hakkından daha önemli olmadığının altını çizdi.
Türkiye'de kooperatifçiliğin en yoğun ve hızlı olduğun dönemlerin yine ülkede gecekondulaşmanın en çok olduğu dönemlere denk geldiğini hatırlatan Bakan Bayraktar, "Daha sonraki dönemlerde ciddi bir zayıflama ve gerileme içine girildi. Zayıflığın temelindeki esas sebep, Türkiye'de kooperatif zedeler oluşmasıydı. Çok ciddi manada kooperatifler mezarlığına döndü Türkiye. Ama darbeler öldürmez kuvvetlendirir. Türkiye'de kentsel dönüşüm var. Afet riski öncelikli, üretimin istihdamın artması lazım, belki tarım kooperatiflerinin öne çıkması lazım, sanayi kooperatiflerin öne çıkması lazım. Kooperatifler de böyle, ne kadar gücümüz yetiyorsa kooperatifleri mümkün olduğu kadar geliştirmemiz lazım. Kooperatifçiliğini en yoğun olduğu dönemlerde Türkiye'de en çok gecekondu yapıldığın dönemlerdir. Son 9 yılda gecekondulaşma yüzde 95 durdu, konut fiyatları düştü, kiralar düştü. Ankara'da ciddi manada konut fazlası var. Bunların dengelenmesi lazım. Dünya alabildiğine şehirleşmeye doğru giderken 7 milyarlık nüfusun yüzde 55'i şehirlerde yaşarken Türkiye'de yüzde 80'e yakını şehirlerde yaşıyor. Tarım gelişse bile tarımda çalışan nüfus azalacak yan sanayiler oluşacak, şehirlerde nüfus artarken düzenli şehirler oluşması da ciddi manada önem kazanacak, burada Kooperatifler tekrar devreye girmek mecburiyetinde" diye konuştu.
Sektörde devletin payını biraz daha azaltıp kooperatif paylarının artırılması gerektiğini hatırlatan Bakan Bayraktar, "Devletin konuta katkısını yüzde 7'lere kadar indirmek gerekli. Sosyal devlet olmanın gerektiği bu tür konularda siyaset üstü düşünmek lazım. Bu ülke için kim hizmet ediyorsa onunla birlikte olmak zorundayız" şeklinde konuştu.
"1 DAKİKA BİLE BEKLEMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK"
Bir ülkenin gelişmişliğinin sadece gelir, kültür seviyesini artırılmasıyla olmayacağını ifade eden Bayraktar, "Şehircilikle birlikte tuvaletinden ulaşımına, depreme dayanıklı binaların yapılmasıyla da ölçülür. 20 milyon civarında konut stokumuz var, son 9 yılda 5 milyon yeni konut yapıldı. Yıkılan 300 bin konuttur belki. Şimdi 15 milyon eski konut var. Belki 8 milyonu idare edebilir ama 7 milyonu ömrünü de tamamlamış, mühendislik hizmeti almamış, depreme dayanıklı değil, büyük bölümü deprem aksı üzerindeolan konutlar. Bunların bir an evvel yıkılması lazım. 1 dakika bile beklemeye tahammülümüz yok. Bu mülkiyet hakkı ne kadar önemli ve kutsalsa can ve yaşama hakkı çok daha kutsaldır anayasayla teminat altındadır" dedi.
"RANTSAL DÖNÜŞÜM YAPSAYDIK TÜRKİYE'DE 500 BİN KONUT YAPAMAZDIK"
Kentsel dönüşüme herkesin destek vermesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Siz kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm yapacaksınız diyorlar. TOKİ olarak 500 bin konut yaptık. Hırsızlık olsa 30 bin konut yaparsınız. Devletten keş para almadık, problemli arazileri alıp değerlendirdik ve 500 bin konut rakamına ulaştık, sadece konut da yapmadık. 800 okul 150 hastane ve salık ocağı yapıldı. Üretim odaklı, evsizlere ev olsun, canlar yok olmasın, ülkenin mille serveti yok olmasın diye bu işe sarılırsanız bereketi içinden çıkar. Bu anlayışla çalışacağız bundan sonra, birbirimizi denetleyeceğiz, yarın ölecekmiş gibi yarın hesaba çekilecekmiş gibi bu işin zihniyetini anlamak ama bütün bunların yanında cesur olmak lazım."
"ÇOK BİLGİLİ DEĞİL AMA HEYECANLIYIM VE TİTİZİM"
"Ben çok bilgili bir adam değilim, güç bela akşam mekteplerinde okudum. 50 yaşından sonra Amerika'ya gittim lisan öğrenmeye ama öğrenemedim ama iki özelliğim var, cesurum heyecanlı ve titizim" diyen Bayraktar, "Eksik taraflarımızı da bilen arkadaşlarımızla kapatmaya çalışıyoruz. Hepimiz bu işten sorumluluk alacağız, inşaat malzemesi sektörü kaliteli hale gelecek, ihracatımız artacak, inşaat sektörü yurtdışında daha çok iş yapacak, projeleri başkaları alıp biz taşeronluk yapıyoruz, oyun kurucu biz değilizşu anda. Genç nesil şimdi lisan bilen genç nesil işleri alıp çok daha fazla döviz kazanacağız. Diğer taraftan riskli 7 milyon konutun 10-15-20 yılda Türkiye'den söküp atacağız, şehirlerimizden kasabalarımızdan hepsini söküp atmamız lazım. Türkiye buna altyapı ve teknik eleman yönünden hazırdır. Beyana dayalı ruhsat kolaylığı getiriyoruz ama suiistimal yapanlara da cezalar getireceğiz, denetlemeleri sıklaştıracağız. Son 100 yılda 90'a yakın deprem yaşadık, artık bunları yaşamayalım. Japonya' da 9 şiddetinde deprem oluyor kimse ölmüyor, bizim ülkemiz de inşallah o duruma gelecek" dedi.
Konuşmaların ardından TÜRKKENT Genel Başkanı Mehmet Aksoy tarafından seminere katımından dolayı Bakan Erdoğan Bayraktar'a bir plaket verildi.