Karadenizli girişimci tavuklara müzik dinletiyor...
Ordu'da aldığı destekle evinin bahçesine tavuk çiftliği kuran Yusuf Uzunlar, kurduğu müzik sisteminin hayvanlar üzerinde olumlu etkisi olduğunu ve daha fazla yumurta elde ettiğini söyledi.Ordu Kivi ve Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı da olan Uzunlar, y
Ordu'da aldığı destekle evinin bahçesine tavuk çiftliği kuran Yusuf Uzunlar, kurduğu müzik sisteminin hayvanlar üzerinde olumlu etkisi olduğunu ve daha fazla yumurta elde ettiğini söyledi.
Ordu Kivi ve Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı da olan Uzunlar, yaklaşık bir yıl önce Altınordu ilçesine bağlı Sağırlı Mahallesi'ndeki bahçesine Altınordu Ziraat Odası, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Ordu Üniversitesi (ODÜ) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün katkılarıyla tavuk çiftliği kurduğunu anlattı.
Tavsiye üzerine tavukları için çiftliğine müzik sistemi yerleştirdiğini belirten Uzunlar, "Kümes içerisine kurduğumuz düzenekle tavuklara müzik dinlemeyi alıştırdık. Yaptığımız araştırmalarda tavukların çok stres yaptığını öğrendik. Daha sonra strese çok duyarlı hayvanlar olduğunu gördük. Tavuklar aşırı stres yaptığı zaman yumurtlamayı keser hatta ölür, dışarıdan herhangi bir ses geldiği zaman çok tedirgin olur. Müzik dinletmeye başlamadan önce de bunun farkına varmıştık. Şimdi böyle tedbir aldık, çok da faydasını gördük" dedi.
MÜZİK DIŞARIDAN GELEN SESLERİ PERDELİYOR
Müzik sayesinde artık dış seslerin tavukları etkilemediğini ifade eden Uzunlar, şunları kaydetti:
"Dışarıdan gelen sesler artık tavukların çok dikkatini çekmiyor. Bazen tavuklar kartal, atmaca, köpek ya da dağ kedilerinin seslerini duyabiliyor. Yakın bir yerde silah atıldığı zaman bile tavuklar bir anda ürperiyor ve birbirlerine yaklaşarak yumak haline geliyor ama şimdi tavuk kendisini müziğe veriyor, dışarıdan gelen sesleri algılamadığı zaman ister istemez stres yapmıyor çünkü bu müzik sesi dışarıdan gelen sesleri bir nevi perdeleme görevi yapıyor. Böylelikle tavukların daha fazla yumurtlamalarını sağlıyoruz."
Sistemi kurduktan sonra aldıkları verimin arttığını savunan Uzunlar, "Daha önce 500 tavuktan günde 300 yumurta alıyorsak şimdi 400'e yakın yumurta alıyoruz. Bu da bizim adımıza çok olumlu bir gelişme. Diğer üreticilere de aynı şekilde tavuklarına müzik dinletmelerini tavsiye ederim" ifadesini kullandı.
Tavuklarına pop, Türk sanat ve Türk halk müziğinin yanı sıra maç dinlettiğini belirten Uzunlar, "Burada amaç kümeste ses olması ve tavukların kendisini bu sese vermesi" şeklinde konuştu.