Karaman'daki maden ocağında son durum

Karaman'a giden Başbakan Ahmet Davutoğlu madendeki yetkilileden bilgi alarak saat 17:00 itibari ile şu açıklamayı yaptı.Davutoğlu'nun açıklmasından önemli satırlar -18 vatandaşımız halen madenin altında. -Bakanlarımız olay intikal eder etmez buraya geldi.

Karaman'daki maden ocağında son durum
Karaman'a giden Başbakan Ahmet Davutoğlu madendeki yetkilileden bilgi alarak saat 17:00 itibari ile şu açıklamayı yaptı.
Davutoğlu'nun açıklmasından önemli satırlar
 
-18 vatandaşımız halen madenin altında.
 
-Bakanlarımız olay intikal eder etmez buraya geldi. Bütün geceyi burada geçirdiler. Biz de olayı yakından takip ettik.
 
-Ancak eğimin yoğunluğu ve su baskını dolayısıyla balçıklaşan toprak nedeniyle çalışmalar istediğimiz kadar ilerlemedi.
 
-Bir taraftan zamanla yarışılıyor, bir taraftanda yoğun su nedeniyle ilerlemekte zorluk yaşanıyor.
 
-İşçi yakınları ile de görüştük. Onların acılarını paylaşıyoruz.
 
-Doğduğum mekan buraya çok yakın, bu coğrafyayı yakından bilirim. Biran önce bu kardeşlerimize ulaşmak için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz, yapılacaktır.
 
-Öncelikli hedefimiz kardeşlerimize ulaşmak. Ancak durumumuz aşikar. Zor şartlar altında çalışıyoruz.
 
-Bir çoğu ile kucaklaştım, gönülden teşekkür edenlerde oldu, acıyla soru soranlar da. İlgililere yardımcı olmalarını istedim. Elimizden geldiği kadarıyla en kısa zamanda netice almak istiyoruz.
 
-Kazanın oluş nedeni tüm detaylarıyla incelenecek. Bizzat bu işin takipçisi olacağım
 
AFAD SON AÇIKLAMA
 
AFAD tarafından saat 14.00 itibarıyla Ermenek'teki maden ocağında  sürdürülen faaliyetlere ilişkin bilgi verildi. 
 
Madendeki su tahliye çalışmalarına büyük hız katacak ahtapot aracı  olay mahalline ulaştığının belirtildiği açıklamada, ahtapotla çalışmaların daha  hızlı devam ettiği bildirildi. Karaman'ın Ermenek ilçesinde, Başbakanlık AFAD  koordinasyonunda 420 kişilik ekibin üstün gayreti ve 90 araç ile yürütülen arama  kurtarma çalışmalarının kesintisiz sürdüğünün bildirildiği açıklamada, şu  bilgilere yer verildi: 
 
'AHTAPOT'LA ÇALIŞMALAR HIZLANDI
 
"Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında, suyun  tahliyesini hızlandıracak yeni jeneratör ve motopomplar olay mahalline sevk  edildi. Bunlardan biri olan ve 'ahtapot' olarak adlandırılan, olay mahalline  ulaştı. Ahtapotla çalışmalar daha hızlı devam ediyor. Ahtapot, dakikada 8 bin 500  litre su tahliye edebiliyor. 60 metre derinlikten su çekebilme yeteneğine sahip  olan araçlar, 50 metre yükseğe su tahliyesi yapabiliyor. Alana sevk edilen  jeneratörler sayesinde 250 kW'lık mevcut kurulu güç 6 kat arttırılarak çalışmalar  daha hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı." 
 
SUYUN NEDENİ BU MU?
 
Maden Mühendisleri Odası Ermenek’te 18 işçinin mahsur kaldığı madenle ilgili tespitlerini sundu.Olayın yaşandığı bölgede üç ayrı firmanın maden işlettiğini söyleyen MMO, bu firmaların ‘havza madenciliği’ yapmadığını, yani imalatlarının birbirlerini nasıl etkileyeceğini bilmeden planlama ve üretim yaptıklarını belirtti.
 
Yakınlardaki eski madenlere fazla yaklaşılması nedeniyle, bu alanlarda yıllar boyu biriken yaklaşık 10 bin metreküp suyun ocak içerisine dolduğunu söyleyen uzman heyet, olayın planlama ve üretim hatası olduğunu savundu.
 
BAKAN YILDIZ ÖNEMLİ BİLGİLER PAYLAŞTI
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik  ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,  AFAD Başkanı Fuat Oktay ve Karaman Valisi Murat Koca'nın sabah saatlerinde alanı  adım adım inceleyerek çalışmaları kontrol ettiğinin aktarıldığı açıklamada, saha  denetiminden sonra Bakanlara ve valiye, AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nde  çalışmalar hakkında brifing verildiği anlatıldı. 
 
DALGIÇLAR İNDİ AMA...
 
Bakan Taner Yıldız, saat 11.00'deki şu bilgileri verdi: Her geçen dakika ümitlerimizi daha da aza indirdiği bir andır. Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki böyle bir gerçek var. Çalışmalar bütün ocaklardan özel kamu ayırım yapmaksızın devam ediyor. Umke, Kızılay, AFAD’ın TTK’nın bütün ekipleri aktif halde bulunuyorlar."
 
Maden tabanında 10-12 bin ton su bulunduğunu anlatan Yıldız, dalgıçların arama-kurtarma çalışması için dalış yapmayı denediğini fakat sonuç alınamadığını belirtti. Yıldız,  "Şu anda madendeki su seviyesi maalesef işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar, 3-4 metre dalmalarının dahi tehlikeli olduğunu ifade ettiler. Madende 10-12 bin ton su var. Görüş mesafesi 1 metre bile değil. Girin talimatı veremeyiz" diye konuştu.
 
NE YAZIK Kİ SU SEVİYESİ...
 
Şu anda su  seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin daha üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki  böyle bir gerçek var.
 
SU SEVİYESİ 10 METRE AZALDI
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karaman  Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, "Suda  aşağı yukarı desandreden 10 metrelik bir düşüş söz konusu"

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler