Klasik ampuller yasaklanıyor

Uzun yıllar AB'nin gündemindeki yüksek enerji israfına neden olan ampullerin yasaklanması 1 Eylül'den itibaren gerçek oluyor. Hürriyet'in haberine göre, yeni uygulamaya göre 120 yıldır kullanılan 'Edison ampulü' olarak nitelendirilen klasik ampüller müzel

Klasik ampuller yasaklanıyor
Uzun yıllar AB'nin gündemindeki yüksek enerji israfına neden olan ampullerin yasaklanması 1 Eylül'den itibaren gerçek oluyor.

Hürriyet'in haberine göre, yeni uygulamaya göre 120 yıldır kullanılan 'Edison ampulü' olarak nitelendirilen klasik ampüller müzelik oluyor. 1 Eylül'den sonra 100 watt ve üzerindeki ampüller mağaza raflarından tamamen kalkacak.

Yüzde 80 enerji tasarruf

Klasik ampuller, kullandığı enerjinin sadece yüzde 5'ini gereksinim duyulan ışığa dönüştürürken, geri kalan büyük bir bölümünü ısı olarak israf ediyordu. Boşa giden elektrik akımı ise milyonlarca Euro zarara yol açan karbondioksit tüketimine neden oluyordu. Modern aydınlatıcılar ise kullandığı elektrik gücünün yüzde 25'ini ışığa dönüştürüyor ve bu sayede yüzde 80'e varan tasarruf sağlıyor.

Sağlığa etkisi tartışması

Enerji tasarruflu aydınlatıcıların insan sağlığına olumsuz etkisi yok. Ancak AB Komisyonu ışığa karşı duyarlı olanların enerji tasarruflu ampüllerin yaydığı ultra viyolet ışınlardan olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulunuyor. Işığın insan sağlığı üzerindeki etkisini araştıran Alexander Wunsch'in uyarıları şöyle: “Klasik ampül, en doğal yapay ışık kaynağı. Enerji ampülleri, doğru kullanılmadığı takdirde kalp-damar hastalıkları, diyabet, ostreopoz ve immun sistem hastalıklarına yol açabilir. Meme ve prostat kanseri riski artabilir.” Yeni ampullerin zararlı madde içerip içermediği konusunda ise uzmanlar “Yeni ampüller oldukça zehirli özelliği bulunan civa fülminatı sayesinde çalışıyor. Ancak ampüllerdeki civanın dışarı sızma tehlikesi yok denecek kadar az.”

ELEKTRİĞİN FORMUNU BOZUYOR

AA- Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaynakların etkin, verimli kullanılması açısından tasarruflu ampullerin yaygınlaşmasının olumlu bir gelişme olduğunu, ancak bu ürünlerin kullanımının çoğu kişi tarafından çok iyi bilinmeyen sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyledi.

-''ELEKTRİĞİN FORMUNU VE KALİTESİNİ BOZUYOR''-

Gülşen, tasarruflu ampullerin doğru terimiyle ''harmonikler'' oluşturduğunu, herkesin anlayacağı şekilde ise ''elektriğin formunu ve kalitesini bozduğunu'' ifade etti. Şebekedeki oluşan form bozukluğunun miktarı göz önünde bulundurularak bazı önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Gülşen, aksi takdirde, bu ampullerin kullanımının daha da yaygınlaşmasıyla birlikte, kullanılan elektriğin kalitesinin düşeceğini ve tüm kullanıcıların olumsuz etkilenmesinin söz konusu olabileceğini söyledi. Gülşen, ''Düzenlemeler yapılmazsa, tasarruflu ampullerin artması şebekelere ciddi zarar verebilir'' dedi.

Şebekenin, bu ampullerin neden olduğu form bozukluğunu ayarlayabileceğini, ancak bunun için oluşması muhtemel bozukluğun miktarının bilmesi gerektiğini anlatan Gülşen, bu konuda en büyük sorunun ise, fiyatının ucuzluğu nedeniyle tercih edilen Uzakdoğu kökenli ampuller olduğunu kaydetti.

Gülşen, standartlara uygun malzemeyle yapılan tasarruflu ampullerin ne kadar bozulma yarattığının bilindiğini belirterek ''İthal edilen, ucuz,standart dışı kalitesiz malzeme kullanılırsa, oluşacak etkiyi bilmek mümkün değil, çok miktarda kullanımda şebeke zarar görebilir'' uyarısında bulundu.

-''AYRI TOPLANMALARI VE İMHALARI GEREKİYOR''-

Tasarruflu ampullerin, standart ampullerden ayrı olarak toplanması ve bertaraf edilmesi gerekliliğini vurgulayan Sedat Gülşen, kullanımın giderek yaygınlaşması nedeniyle yetkililerin bir an önce bu konuyu gündemlerine almaları gerektiğini söyledi.

Tasarruflu ampullerin içinde kurşun ve cıvanın toprağa karışmasının sorun yaratacağını, ciddi çevre kirliliğine neden olabileceğini ifade eden Gülşen, şöyle konuştu:

''Normal bir ampul kırılınca, çevreye cam kırıkları dağılır ki, camın ana maddesi topraktır. Oysa, tasarruflu ampullerin içinde bulunan bazı maddeler son derece zararlıdır, bunların imhası bir sorundur. Flüoresanların, tasarruflu ampullerin bir merkezde toplanıp imha edilmesi gerekiyor. Sanırım, kullanımları o kadar yaygın olmadığı için henüz risk olarak görülmüyor, ancak vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi, yöneticilerin de önlemleri şimdiden belirlemeleri gerekiyor.''

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler