Kurbanlık alırken dikkat edin!
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, vatandaşları, bir veya iki gözü kör, kulakları kopuk, kuyruksuz, dişleri dökük, gebe, durgun, halsiz, aşırı öksüren ve akıntısı olan
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, vatandaşları, bir veya iki gözü kör, kulakları kopuk, kuyruksuz, dişleri dökük, gebe, durgun, halsiz, aşırı öksüren ve akıntısı olan kurbanlık hayvanları satın almamaları konusunda uyardı.
Prof. Dr. Tayar, Kurban Bayramı öncesinde Anadolu'da birçok yerde kurbanlık hayvan pazarları kurulduğunu ve satışların başladığını belirterek, satın alınacak hayvanın genel durumu ve görünümüne dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
Bazı hastalıkların tanımlanabilmesinin ancak hayvan canlıyken mümkün olacağını kaydeden Prof. Dr. Tayar, ''Hayvanların canlıyken gösterdikleri topallık, felç, belirli vücut hareketleri ve durumları veya genel durumlarında görülen değişiklikler hastalık belirtisi olabilir. Çünkü çeşitli hayvan hastalıkları ette fazla değişiklik yapmadıkları halde, canlı hayvanda klinik belirtilerle daha kolay teşhis edilebilmektedir'' diye konuştu.
Küpesi olmayan, veteriner sağlık raporu, menşe şehadetnamesi ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan kurbanlık hayvanların da alınmaması gerektiği belirten Prof. Dr. Tayar, şöyle konuştu:
''Bir veya iki gözü kör, kulakları kopuk, bir veya iki boynuzu kökünden kırık, kuyruğunun yarısı kopmuş veya doğuştan kuyruksuz,dişlerinin çoğu dökük, meme başları kopuk, yürüyemeyecek kadar topal,durgun ve halsiz, gözleri, derisi ile kılları parlak ve canlı olmayan, göz, ağız ve burnunda akıntısı olan, gebe ve yeni doğum yapmış, yüksek ateşli, aşırı öksüren, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan kurbanlık hayvanlar satın alınmamalıdır."