Memati'ye izin çıkmadı
Üsküdar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, çocuklarının ''Anıl'' ve ''Arda'' olan isimlerini değiştirmek üzere başvuran ailenin istediği ''Polat'' ismini kabul ederken, ''Memati''yi uygun bulmadı.Üsküdar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davacı Cüneyt ve
Üsküdar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, çocuklarının ''Anıl'' ve ''Arda'' olan isimlerini değiştirmek üzere başvuran ailenin istediği ''Polat'' ismini kabul ederken, ''Memati''yi uygun bulmadı.
Üsküdar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davacı Cüneyt ve Nuray Torun çiftinin avukatı Suzan Demir Torun ile davalı Üsküdar Nüfus Müdürlüğü avukatı katıldı.
Hakim Asiye Kıpçak, Türk Dil Kurumuna yazılan yazıya cevap geldiğini belirtti. Yazı üzerine diyeceği sorulan davacı avukatı Torun, davanın kabul edilmesini istediklerini belirtti. Nüfus Müdürlüğü temsilcisi ise ''Polat'' ismine bir diyecekleri olmadığını ancak ''Memati'' ile ilgili davanın reddini istediklerini söyledi.
Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Ersoy Yüce, ''Memati'' ve ''Polat'' adlı dizi karakterlerinin kaderinin senaryoyu yazanların elinde olduğunu, bu isimdeki karakterlerin yine senaryo gereği ''kötü'' ya da ''vatan haini'' gibi toplumsal kabul görmeyen kişilere dönüşebileceğini anlattı.
Bu durumda, çocukların reşit olduğunda yasa gereği isteseler de bu isimleri değiştiremeyeceğini ve taşımak zorunda kalacaklarını ifade eden Savcı Yüce, isim değişikliği isteminin tümüyle reddine karar verilmesini istedi.
Savcı Yüce, Türk Dil Kurumunun ''Memati'' ismini Türkçe olarak bildirmediği gibi, sözlükte de yer almadığını hatırlatarak, Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelere göre de çocukların bir kez isim değiştirebilme hakkı olduğunu mütalaasına ekledi.
Hakim Kıpçak da davacıların 2007 doğumlu çocuklarından Anıl'ın bu isminden önce gelmek üzere kimliğinin ''Polat'' ismi eklenerek düzeltilmesine karar verirken, ''Arda'' adlı çocuğa ''Memati'' isminin konulması istemini ise reddetti.