Niğde Üniversitesinde “Empatik Tutum Ve Merhamet” Konferansı
Niğde Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kulübü aracılığıyla "Yaşamın Anahtarı: Empatik Tutum ve Merhamet" konulu bir konferans düzenledi. Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1299'da gerçekleştirilen ve Necmettin Erbakan Üniversit
Niğde Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kulübü aracılığıyla "Yaşamın Anahtarı: Empatik Tutum ve Merhamet" konulu bir konferans düzenledi.
Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1299'da gerçekleştirilen ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Avşaroğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı programa akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Katılımın yoğun olduğu program Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kulübü Başkanı Ünal Kabakçı'nın açılış konuşmasıyla başladı. Kabakçı, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
"Küreselleşen dünyamızda, maddi olarak zenginleşmemize ve konforlu bir hayat yaşamamıza rağmen, insanı insan yapan değerlerimiz giderek zayıflamaktadır" diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr. Avşaroğlu; " Kültür ve medeniyet denince aslında, öncelikle insanlığın karşı karşıya olduğu maddi-manevi sorunların çözümlenmesi, insan ilişkilerinin nezaket kazanması, kısacası insanın mutlu ve huzurlu bir hayat yaşaması demektir. Yeryüzünde çatışmalar, savaşlar, şiddet ve terör olaylar hızla artıyor. Kan, gözyaşı etrafımızda kol geziyor. İnsan ilişkilerinde sevgi, dostluk, hoşgörü, samimiyet, içtenlik, sıcaklık ve merhamet azalmaya yüz tutuyor. Psikologlara göre insan kendine haz veren şeyleri elde etmek ve elem-acı veren şeylerden kaçınmak için çabalar durur. O halde, elde etme ile mutluluk arasında nasıl bir ilişki vardır? Elde ettiğimiz her şey bizi mutlu ediyor mu? Acaba önce kendimize, sonra insanlığa hatırlatmamız gereken ve hayatımızı yeniden anlamlandıracak, değer katacak ve güzelleştirecek değerler nelerdir? Örneğin büyüklerimize saygı duyarken, niçin böyle yaptığımızı düşünmeyiz ama yapmaya çalışırız. Böylesi bir yaşantıya şahit olduğumuz vakit neler hissediyoruz? İnsan sahip olduğu biyolojik, psikolojik ve sosyolojik değerleri sebebiyle, hem çevresini, hem de kendi kişisel gelişimini değiştirip geliştirme çabasındadır" dedi.
Sunumunda; "Ahlak felsefesinde ahlaklı olmak, iyilik ve iyiliğe ulaşmak olarak tanımlanır. İnsanın ereği, iyiliktir. O halde iyilik, erdemli olma halidir. Aklın etkinliğinde izlenen eylemin mutluluk verebilmesi için iki uçtan kaçınarak, iyiliği temsil eden orta yolun izlenmesi gerekir. Ancak erdem, işte bu orta yolu, iyiliği bulmakla olur. Örneğin, Cesaret; korkaklıkla-gözü karalık arasında, Cömertlik; savurganlıkla-cimrilik arasında, Ağırbaşlılık (tevazu); utangaçlıkla-pervasızlık arasındaki doğru davranışta kendini gösterir" ifadelerine de yer veren Doç. Dr. Selahattin Avşaroğlu; " Bireyler bazen acı, keder, tükenmişlik ve başarısızlık gibi olumsuz duyguları yaşayabilirler. Bu durumda öz-anlayış geliştirilerek yaşamdaki olumsuz duygulardan kurtulmak mümkün olabilir. Anlayış, öz-anlayış kavramının temelindedir. Çünkü anlayış, başka insanların üzüntülerine duyarlı olmayı, diğerlerine şefkat göstermeyi, karşımızdaki insanları yargılamadan anlamayı içermektedir. Öz-anlayış, başka insanların ve kendi üzüntülerinden etkilenmeyi ve onlara açık olmayı, aynı zamanda bundan kaçınmadan şefkatle bu üzüntüyü azaltmayı arzulamayı kapsamaktadır. Bunların yanında öz-anlayış kavramı bir insanın ıstıraplarını, yetersizliklerini veya başarısızlıklarını yargılamadan anlamayı da önermektedir" dedi.
Konuşmasını merhamet ve empati kavramları üzerinde durarak devam ettiren Doç. Dr. Avşaroğlu; "Merhamet, kendinin ve başkalarının sıkıntılı durumlarına karşı derin bir farkındalık, aynı zamanda da sıkıntıyı giderme isteğini ve çabasını içeren temel bir yardımseverlik ve sevecenlik halidir. Empati, diğerlerinin duygularını anlayabilme ve olaylara onların penceresinden bakabilme anlamı taşır. Yardıma ihtiyacı bulunan kişilerin hissettiklerini anlayabilen ve kendisini onların yerine koyabilen birey, bazı yüklerin altına girme pahasına bile olsa onlara yardım etmeye devam eder" dedi.
Mevlana'nın 7 öğüdüyle konuşmasının bitiren Doç. Dr. Selahattin Avşaroğlu'na, Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Yavuzer tarafından çiçek takdimi yapıldı.