Orman yangını eğitimle önleniyor

Orman yangınlarıyla mücadelede önemli aşamalar kateden Türkiye'de, her yıl ortalama 6 bin orman köyünde eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapıldığı bildirildi. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de meydana ge

Orman yangını eğitimle önleniyor

Orman yangınlarıyla mücadelede önemli aşamalar kateden Türkiye'de, her yıl ortalama 6 bin orman köyünde eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapıldığı bildirildi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarının çıkış nedenleri incelendiğinde, yangınların yüzde 90'lık kısmının insan kaynaklı olduğunun belirlendiğini söyledi.

İnsan kaynaklı orman yangınlarının miktarı dikkate alındığında, yangınları önleme çalışmalarının vatandaşları bilinçlendirme yolundan geçtiğini tespit ettiklerini belirten Kahveci, ''Eğitim çalışmalarının insanlarımız üzerinde yapılması zorunludur. Her yıl ortalama 6 bin orman köyünde, orman yangınları konusunda gerekli eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Sadece geçen yıl yaklaşık 350 bin vatandaşımıza bu amaçla bilinçlendirme çalışması yaptık. Eğitim çalışmalarımız bu yıl da aynı hızla devam ediyor'' dedi.

Kahveci, aynı amaçla, Sincap Çocuk Tiyatrosu aracılığıyla her yıl ortalama 750-800 oyun sahnelendiğini ifade ederek, ''Her yıl yaklaşık 150-200 bin ilköğretim çağındaki çocuğumuzu, ormanların önemi, ağaç sevgisi, ormanların korunması ve orman yangınlarının zararları konularında hazırlanan oyunlar aracılığıyla bilinçlendiriyoruz. Çocuklarımıza küçük yaşta verdiğimiz ağaç ve orman sevgisinin faydasını, ilerleyen yıllarda göreceğimize inanıyoruz'' diye konuştu.

Osman Kahveci, Türkiye'nin yaklaşık 21.2 milyon hektarının ormanlık alan olduğunu vurgulayarak, ''Bu alanlar, Orman Genel Müdürlüğünün kontrolünü ve çalışma alanlarını kapsamaktadır. Bu alanlarda 21 bin 100 adet orman köyü ve 8 milyon 350 bin orman köylüsü bulunmaktadır'' dedi.

Her yıl ortalama 300 bin orman köylüsüne iş verdiklerine dikkati çeken Kahveci, ''Orman köylülerimize 2003 yılında 250 milyon lira aktarılırken, 2009 yılı itibarıyla orman köylülerine çalışmaları karşılığında 1 milyar lira ödeme yaptık. Ormanlarımızın işletilmesinden kazandığımızı yine ormanlarımıza ve orman köylülerimize aktarıyoruz'' diye konuştu.

-''ORMANLARINDA ARTIŞ OLAN ENDER ÜLKELERDEN BİRİYİZ''

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, kurum olarak Türkiye'nin dört bir yanında ve ülkenin en uzak noktalarında dahi teşkilatlandıklarını belirterek, ''Dağlarda, bayırlarda, kırlarda, çayırlarda gece gündüz demeden çalışan bir teşkilat olarak ormanlarımızın korunması, kullanılması ve geliştirilmesi konusunda yoğun bir çalışma temposu içerisindeyiz. Yapılan envanter sonuçlarına göre ormanlık alanımızda son 30 yılda yaklaşık 1 milyon hektarlık artış olduğu tespit edilmiştir. Dünyada ülke ormanlarında artış olan ender ülkelerden biriyiz'' bilgisini verdi.

Ormanların bakımının yapılabilmesi, yeni orman tesisleri kurulabilmesi ve yangınlarla her noktada mücadele edilebilmesi amacıyla 218 bin kilometre orman yolunu alt ve üst yapısıyla tamamladıklarını ifade eden Kahveci, ''Ormancılık konusunda ülke olarak öyle bir noktaya geldik ki, geliştirdiğimiz teknikler ve çalışmalar birçok ülke tarafından talep edilir olmuştur. Artık bu konularda, teknolojimizi ve bilgilerimizi pazarlayan ülke konumundayız. Ülkemiz, orman yangınlarıyla mücadelede Avrupa'nın en başarılı ülkesidir. Bu başarımıza, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının da katkısı olduğuna inanıyorum'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler