Pilot olmanın bedeli 38 bin euro
Adana'da faaliyet gösteren özel bir uçuş okulu müdürü Yakup Çarkçı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Adana Havalimanı'nda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetiminde Milli Eğitim Bakanlığından alınan özel kurs izni kapsamında, 1994 yılından bu yana uçuş
Adana'da faaliyet gösteren özel bir uçuş okulu müdürü Yakup Çarkçı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Adana Havalimanı'nda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetiminde Milli Eğitim Bakanlığından alınan özel kurs izni kapsamında, 1994 yılından bu yana uçuş eğitimi verdiklerini söyledi.
Tarkim Uçuş Okulunun yanı sıra İstanbul'da 4, Ankara'da 1 okul ile Anadolu Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu bünyesinde de özel uçuş eğitimi verildiğini belirten Çarkçı, sektördeki gelişmelerle birlikte havayolu taşımacılığı yapan kuruluş sayısına paralel doğan pilot açığını kapatmak için önemli bir görevi yerine getirdiklerini ifade etti.
Çarkçı, daha önce hayli fazla olan yabancı pilot sayısının, özel pilot eğitimi veren okulların faaliyete geçmesiyle azaldığına işaret ederek, "bir dönem iç hatlarda uçan ve sayısı 220'yi bulan yabancı uyruklu pilot sayısı, sektör çalışanları artmasına rağmen şimdi 100'ün altına düştü" dedi.
Tarkim Uçuş Okulu'nun, Adana ve İstanbul tesislerinde eğitim verdiği belirten Çarkçı, şöyle devam etti:
"Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı, Avrupa Havacılık Otoritesi (JAA) tarafından sertifikasyonu gerçekleştirilmiş PPL, CPL/IR, ME/IR, FI, AG, ATPL ve Military Pilot ATPL eğitimleri ile Türkiye'nin pilot ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynuyoruz.
Orta Doğu ülkelerinden bazılarıyla gerçekleştirdiğimiz anlaşmalarla, yakın bir gelecekte yurt dışından gelecek adayları da eğitmeye başlayacağız. Adana Havalimanı'ndaki tesisimizde 8 adet Cesna 172 tipi uçakla pratik, İstanbul'da da teorik eğitim veriyoruz.
Adayların, en az lise mezunu olması, İngilizce bilmesi, sabıkasının ve uçuşu engelleyecek sağlık sorununun bulunmaması gerekiyor."
Çarkçı, geçen yıl 33 bin 500 avro olan pilotluğa ilk adımın beledilinin, bu yıl artan maliyetler nedeniyle 38 bin avroya yükseltildiğini söyledi.
Bugüne kadar 120'nin üzerinde öğrenci yetiştirdiklerini ve bunların 85'inin özel havayolu şirketlerinde pilotluk yapmaya başladığını belirten Çarkçı, şu anda 40 kişinin eğitiminin sürdüğünü bildirdi.
Çarkçı, pilotluğa başlayanların eğitim masraflarını işe başlamaları halinde 1 yıl gibi kısa sürede karşılayabileceklerini söyledi.
Adana'da, hava koşulları elverişli olduğu için eğitimin yıl boyunca sürdüğünü ve bu avantaj nedeniyle Türkiye'nin hemen her yerinden öğrenci başvurusu aldıklarını ifade eden Çarkçı, "Türkiye'de şu anda 6 bin 500 pilot bulunuyor. Bu sayı 10 binin altında olmamalı. Biz de buna ulaşılmasına katkıda bulunuyoruz" diye konuştu.