Sigaraya her yıl 100 bin kurban

Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin sigaradan öldüğü belirtilerek, bu rakamların trafik kazaları ile terör olaylarındaki ölümlerin toplamından daha fazla olduğu bildirildi.Trabzon İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, sigara kullanımının halk

Sigaraya her yıl 100 bin kurban

Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin sigaradan öldüğü belirtilerek, bu rakamların trafik kazaları ile terör olaylarındaki ölümlerin toplamından daha fazla olduğu bildirildi.

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğu anlatılarak, "Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir" denildi.

Sigara içme alışkanlığının, sigaraya kolay ulaşılabilmesi nedeniyle gençler arasında da oldukça Yaygın olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Gelişmiş ülkelerde 12-17 yaş arasındaki her 5 ergenden birinin sigara tiryakisi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha yüksektir. Sigara kullanımı başlı başına zarardır. Gençler için ise adeta mayınlı bir tarladır. Şu gerçeği de unutmayalım; sigara içen gençler aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler haline gelmektedir. Çünkü sigara, kişinin öteki kötü alışkanlıklara karşı direncini de azaltmaktadır."

Açıklamada, Türkiye'de erkeklerin yüzde 60'ının, kadınların ise yüzde 30'unun sigara kullandığı ifade edilerek, "Dünya Sağlık Örgütü sigaraya bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin öldüğünü, sakat ve felç kaldığını bildirmektedir. Türkiye'de ise her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 100 bin kişi hayatını kaybetmekte, sakat ve felç kalmaktadır. Bu rakamlar trafik kazaları, terör olayları gibi ölümlerin toplamından yaklaşık 5 kat daha fazladır" denildi.

Günde 1 paket sigara içen kişinin vücudunda 20 yılda 7 kilogram is ve katran biriktiği, sigarada yaklaşık 4 binin üzerinde zehirli, kimyasal ve kanserojen madde yer aldığına işaret edilen açıklamada, sigaranın zararlı etkilerinin vücuttaki tüm sistemleri etkilediği kaydedildi.

-"Bir kereden bir şey olmaz" diye başlanıp bağımlı olunuyor-

Açıklamada, sigaraya bağımlılık sürecine de değinilerek, şunlar kaydedildi:

"Sigaraya başlama nedenleri arasında merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasına katılma gibi nedenler yer almaktadır. Tütün ve tütün mamullerinden imal edilen her ürün, hem insan sağlığı hem de toplumun tamamını tehdit etmektedir. Sigaraya 'Bir kereden bir şey olmaz' diye başlanıyor. 'Benim iradem güçlüdür' diyerek alışıyoruz, 'ben kontrol edebilirim' diye devam ediyoruz ve maalesef bağımlısı oluyoruz. Sigaranın sayısız zararlarını bilen akıllı kişinin ilk işi şüphesiz sigarayı bırakmak olmalıdır."

Sigarayı bırakmak için kesin kararlı olmak gerektiği vurgulanan açıklamada, sigarayı birden bırakmanın daha başaralı olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler