'Silah Atma, Düğünü Karartma'
Tokat İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düğünlerde silahla havaya ateş açılması sonucu meydana gelebilecek olayları önlemek amacıyla 'Silah Atma, Düğünü Karartma Projesi' hayata geçirildi. Tokat İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, polis lokalinde düzenlenen progr
Tokat İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düğünlerde silahla havaya ateş açılması sonucu meydana gelebilecek olayları önlemek amacıyla 'Silah Atma, Düğünü Karartma Projesi' hayata geçirildi.
Tokat İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, polis lokalinde düzenlenen programda basın mensupları ile bir araya geldi. Tokat ili genelinde yürütülen projeler ve son 4 aylık sürede yaşanan asayiş olaylarındaki düşüşü gözler önüne seren Aydın, yeni uygulamaya konulan proje ile ilgili açıklamalarda bulundu. Düğünlerde silah atılması sonucu yaşanabilecek olayların önüne geçilebilmesi için proje geliştirdiklerini ve artık düğün sahiplerinin de düğünden sorumlu olacağını belirten Aydın, "Bundan sonra öncelikle düğünden önce düğün sahiplerinin uyacakları kurallar izah edilecek. Düğün sahiplerine, düğün başlamadan önce silah atılmaması hususunda uyarı anonsu yapmaları, silah atmaya meyilli olan kişilerin ikaz edilmesi istenerek, sorumlulukları hatırlatılacak. Düğünde silah atıldığında görevli sivil polislerimiz işlem yapacak. Yani damat o akşam belki düğünü tamamlayamayacak. Artık kuru sıkı tabanca taşımak ve ateş etmek yaptırım gerektiren hususlar arasına alındı. Bundan sonra o silahlar bir yerden bir yere çantası içerisinde taşınacak. Havaya ateş edildiğinde 6136'dan işlem yapılacak" dedi.
Aydın, il genelinde mala karşı işlenen suçların 569'dan 407'ye, il merkezinde ise bu rakamın 286'dan 197'ye düştüğünü belirterek, "Hırsızlık olaylarındaki bu düşüş, alınan tedbirler, yapılan uygulamaların ciddi neticeleri olduğunu gösteriyor. İl genelinde evden hırsızlık olaylarına bakıldığında 2007 yılının ilk 4 ayında 109 olay meydana gelirken, 25 tanesi aydınlatılabilmiş. 2008 yılının ilk 4 ayında 37 olay olurken, 15'i çözülmüş. Burada yüzde 40'a varan oranda başarı söz konusu. İl merkezinde ise 2007 yılının ilk 4 ayında 34 evden hırsızlık olay meydana gelmiş, 6 tanesi çözülmüş. Bu sene 7 olay meydana gelirken, bunun 5 tanesi çözülmüş. İş yeri hırsızlık olaylarında ise 2007 yılında il genelinde 101 olay meydana gelirken, bunun 29 tanesi çözülmüş. Bu sene 61 olay meydana gelmiş, bunun 27 tanesi çözülmüş. İl merkezinde ise 2007 yılında 50 olay meydana gelirken, 16 tanesi çözülmüş. 2008 yılında ise 33 olay meydana gelirken, 16 tanesi çözülmüş. Yüzde 48'lik bir başarı söz konusu. Oto hırsızlığı konusunda ise 2007 yılında 24 olaydan 13'ü çözüldü, 2008 yılında ise 3 olaydan 2'si çözüldü. İl merkezinde ise 2007 yılında 12 oto hırsızlığı yaşanırken, bu sene şuana kadar oto hırsızlığı yok" diye konuştu.
Kayıp şahısların bulunması hususunda ortaya konulan proje ile 2008 yılı içerisinde kaybolan 22 kişiden 20'sinin bulunduğunu, 2'sinin ise aranmakta olduğunu belirten Aydın, konuşmasını şöyle tamamlandı: "Eski tarihlerde kaybolan kişilerden 40'ıi bulunurken, 12'si aranmaya devam ediyor. 2001 yılından bugüne bakarsak ilimizde 572 kişi kaybolmuş, bunlardan 558'i bulunmuştur. Yani Tokat Emniyet Müdürlüğü olarak bizim aradığımız kayıp sayısı 14 kişi."