Şimdi detoks zamanı
Detoks, vücudumuzda birikmiş olan toksinlerden arınma anlamına gelir. Yetersiz ya da dengesiz beslenme, stres, çevresel etmenler ve ilaç kullanımı ile beraber vücuttan toksik madde birikimlerini uzaklaştırmak için yapılan bir programdır, kesinlikle zayıfl
Detoks, vücudumuzda birikmiş olan toksinlerden arınma anlamına gelir. Yetersiz ya da dengesiz beslenme, stres, çevresel etmenler ve ilaç kullanımı ile beraber vücuttan toksik madde birikimlerini uzaklaştırmak için yapılan bir programdır, kesinlikle zayıflama programları ile karıştırılmamalıdır.
İşte yapmanız gerekenler...
Detoks günü planlayın
Yarın sabah güne yürüyüşle başlayın. Yürüyüşleri, gün içinde 2-3 kez ortalama 30 dakikanızı ayıracak şekilde planlayın. Özellikle park, bahçe gibi oksijenin bol olduğu ve mümkünse şehir yaşamından uzak yeşil alanları, orman veya kırları tercih edin. Üzerinize rahat kıyafetler giyin ve terledikçe, temiz hava soludukça tüm bedeninizin toksinlerden arındığını hissedin. Detoks günü süresince tüketeceğiniz besinleri daha önceden bir alışveriş listesi oluşturup almalısınız. Özellikle toksinlerden arındırıcı etki gösteren detoks sebze ve meyveleri tercih edin: Havuç, kereviz, lahana, ıspanak, kabak, brüksel lahanası, brokoli gibi sebzeler; elma, portakal, kivi, şeftali, kayısı ve greyfurt gibi meyveler yanında yararlı etkilere sahip nane, kekik, maydanoz, dereotu gibi bitkileri de detoks gününüz boyunca kullanabilirsiniz.
Bol sıvı tüketin
Detoks günü süresince bol bol, tercihen temiz su, soda ve meyve suyu karışımları içmeyi unutmayın. Gün boyunca yiyeceğiniz besinleri ve miktarlarını doğru planlayın. Öğünlerinizi asla atlamayın. Güne müzikle başlayarak önce ruhunuzu detokslayın. Gün boyu fırsat buldukça müzik dinleyin. Sabah kahvaltısı öncesinde bir-iki bardak ılık su için, sonra da sizi rahatlatacak hafif egzersizler yapın.
Esneme hareketleri, eğer eğitimliyseniz yoga, yarım saat kadar süren hafif bir yürüyüş veya nefes egzersizleri yapmanız gün içinde de kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Öğle yemeğini unutmayın! Hafif ve uzun süreli bir öğle yemeği hem enerji verecek hem de dinlendirecektir.
Yürüyüş yapın
Yemekten yarım saat sonra yapacağınız 20-30 dakikalık hafif bir yürüyüş hareket gücünüzü artıracak, besinleri daha kolay sindirmenizi sağlayacaktır. Akşam yemeğinizi en geç 19.00'da tamamlamaya çalışın.
Tercihen hafif pişmiş mevsim sebzeleri, limon suyu, sirke ya da çok az miktar zeytinyağı ilave edilmiş salata ideal bir akşam yemeğidir. Akşam yemeğinizi renklendirmeniz için salatanıza yağ kullanmadan değişik bitkisel soslar ekleyebilirsiniz. Yemekten sonra yapılacak hafif akşam yürüyüşleri ise toksinleri vücudunuzdan daha kolay uzaklaştırmanıza yardım edecek ve daha iyi uyumanızı sağlayacaktır.
Kuşluk ve ikindi ara öğünlerinde meyveler, çiğ sebzeler, meyve ya da sebze sularını tercih etmelisiniz. Hatta işi daha eğlenceli hale getirebilir ve kendinize değişik sebze suyu kokteylleri de hazırlayabilirsiniz.
Müzik dinleyin
Günü müzikle ve şükrederek bitirin. Yatmadan önce dinlendirici bir müzik ve hafif bir duş sizi rahatlatacaktır. Duş esnasında ölü derilerden arınmak ve gözeneklerinizi açmak için, cildinizi fırçalayabilir, ovabilir ya da duş sonrasında hafif bir nemlendirici kremle vücudunuza masaj yapabilirsiniz. Akşamları bitki çaylarından da yararlanabilirsiniz. Papatya, kuşburnu ve adaçayı favorilerimizdir.
Yatmadan önce kitap okuyabilirsiniz. Günün sonunda tüm kaslarınız artık yeterince gevşer. Kendinizi daha huzurlu ve bedeninizi daha hafif hissedersiniz. Televizyonsuz, radyosuz; elektromanyetik kirlenmenin olmadığı, iyi havalandırılmış uygun sıcaklıkta bir yatak odası sizi, rahat bir uyku için beklemektedir. Cep telefonunuzu kapatmayı ve düşüncelerinizi yatak odanızın dışında bırakmayı unutmayın.