Soma faciasında '301 kez 25 yıl hapis'
Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca 301 kişinin öldüğü maden kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekede, her bir ölüm için tutuklu 8 kişinin 20 ile 25, tutuksuz yargılananlardan 8'inin üçte bir oranında artırılarak 2 ile 15, 29 kiş
Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca 301 kişinin öldüğü maden kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekede, her bir ölüm için tutuklu 8 kişinin 20 ile 25, tutuksuz yargılananlardan 8'inin üçte bir oranında artırılarak 2 ile 15, 29 kişinin ise 2 ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılmaları istendiği bildirildi.
Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, basın toplantısında, fezlekede, tutuklu 8 sanığın, TCK 81 ve 21'inci maddeleri gereğince cezalandırılmalarının istendiğini belirterek, buna göre kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezasını gerektiren suçların 20 yıldan 25 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının istendiğini söyledi.
Tutuksuz sanıklardan 8'ine, "taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan üçte bir oranında artırılmak üzere 2 yıldan 15 yıla kadar, kalan 29 sanık için ise "tedbirsizlik ve dikkatsizlik yani kusurla birden fazla adam öldürme" suçundan 2-15'şer yıl hapis cezası istendiğini kaydeden Balkız, cezaların her bir ölüm için ayrı ayrı istendiğine dikkati çekti.
Balkız, şöyle konuştu:
"Tutuklu 8 kişiden sonraki cezalarla ilgili fezlekenin, yeterli dikkat ve özenle hazırlanmadığını düşünüyoruz. Buradaki şirket görevlileri ve denetimle ilgili kamu görevlileri, müfettişler ve MİGEM yetkilileri, kendilerine ait yükümlülükleri ve görevleri bildikleri halde, bildikleri görevi ihmali davranışla yerine getirmemekten dolayı kaza adım adım geliyorum demiş ve kaza olmuştur. Bunlarla ilgili TCK'nın 83/3. maddesindeki cezai yaptırımın istenmesi gerekirdi, yani taban ceza 10 yıldan başlayacaktı. Hazırlanan ve istenen ceza yaptırımının yeterli miktarda olmadığını, bu bakımdan fezlekenin yeniden ve sanıklardan ek savunma alınması gerektiğini düşünüyoruz. Uzmanlarımızla sağlıklı değerlendirmeyi yaptıktan sonra fezlekeyle ilgili yazılı başvurumuzu hem Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığına hem de davanın açılacağı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına bildireceğiz."
Balkız, cumhuriyet başsavcılığı ve baronun, hakkında soruşturma izni verilmeyen kamu görevlilerine soruşturma izni verilmesi için Danıştay'a dava açtığını hatırlatarak, sonradan elde edilen bilirkişi raporuna göre bu kamu görevlilerinin kazayla ilgili 20 ayrı nedenden dolayı sorumlu tutulduklarını vurguladı.
Zeynel Balkız, kamu görevlilerinin fezlekede yer almamasının, ilgili bakanlıklarca soruşturma izni verilmediği anlamına geldiğini ifade etti.
Kazada yaşamını yitiren 168 madenci ailesine, Manisa Barosu olarak danışmanlık hizmeti verdiklerini ve hukuki yardımda bulunduklarına değinen Balkız, "Şimdi her şehidimiz için ayrı ayrı katılma dilekçeleri vererek ceza davasına katılacağız. Şehit aileleri asla mağdur olmayacaklar" dedi.
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetmiş, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 36 kişiden 8'i tutuklanmıştı.
Faciaya ilişkin bilirkişi raporunun eylülde Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilmesinin ardından savcının talimatıyla gözaltına alınan 24 kişi, ifadelerinin ardından serbest bırakılmışlardı.