Soma iddianamesi için yeni gelişme

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciası için hazırladığı 8'i tutuklu 45 sanıklı iddianamenin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilmesine karşı Manisa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz, kısmen

Soma iddianamesi için yeni gelişme

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciası için hazırladığı 8'i tutuklu 45 sanıklı iddianamenin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilmesine karşı Manisa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz, kısmen kabul edildi. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için iddianamenin savcığa iade edilmesine karar verdi.

'Bir üst mahkeme' sıfatıyla karar veren Manisa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi mağdur ifadelerinin tamamlanması, yaralıların sağlık raporlarının yeniden alınması yönünden iddianameyi eksik bulup Akhisar Cumhuriyet Savcılığı'na iade etti. Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız bu kararın yargılamayı en az 2 ay geciktireceğini söyledi.

Manisa Baro Başkanı Avukat Zeynel Balkız, Manisa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin iki konuya itiraz ettiğini anlattı. Balkız, şöyle dedi:

"Bunlardan birincisi 301 şehit madencinin 214'ünün yakınlarının şikayeti iddianamede yer almış. Kalan diğer ailelerin şikayeti yok. Oysa şehitlerin tamamının yakınlarının görüşleri iddianamede yer almalı. Şimdi kalan şehit aileleri bulunacak ifadeleri ve şikayetleri alınacak. Bunların çoğu değişik illerde. Bu da 2-3 ayı alacak."

161 MADENCİNİN RAPORU YENİDEN DÜZENLENECEK

Balkız, mahkemesinin ikinci itirazının da yaralıların raporları konusunda olduğunu vurgularken, "Kazada 161 yaralı var. 11'inin raporunda basit tıbbı müdahale ile 'iyileşebilir', 29'ununkinde ise basit tıbbi müdahale ile 'iyileşemez' yazıyor. 56 kişinin kati raporu yok. 65 kişinin hiçbir roporu yok. Şimdi 161 kişinin raporları yeniden düzenlenecek" diye konuştu.

Gaz ölçüm raporları ile ilgili daha önceki itirazın Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce red edildiği aktaran Balkız, şöyle devam etti:

"Sonradan yapılan ölçümlerin sonuçlarının ise TÜBİTAK ve bilirkişilerce mahkemeye verilmesi nedeniyle ancak bunlar duruşma sırasında görüşülüp, incelenebilecek. Son olarak da suçlanan 45 kişinin görev tanımlarının daha önceki bilirkişilerce belirlendiğini, yargılanacakları mahkemede de gerekirse kurulacak ikinci bilirkişilerce de tanımlanabileceği gerekçesiyle reddine karar verdi."

"KAMU GÖREVLİLERİN YARGILANMASI İÇİN DAVA AÇTIK"

Yargılanma sürecinde hala kamu elemanları konusunda eksik bulunduğunu belirten Balkız, bakanlıkların, müfettiş, denetim elemanları ve kamu görevlilerinin yargılanmalarına izin vermemeleri konusunda Danıştay 1'inci Dairesi'ne baro olarak dava açtıklarını açıkladı. Balkız," Bu kadar zamanda Danıştay kararını açıklamadı. 301 madencinin ölümü ile ilgili bu dava öne alınmalı. Kamu görevlilerinin de yargılanmaları konusunda Danıştay'dan bir an önce karar bekliyoruz" dedi.

İDDİANEMEDE NELER VARDI?

İddianamede Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan; maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik hakkında 'olası kastla kasten öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl arasında, 161 kez de ağırlaşmış yaralama eyleminden 3 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılmalarına karar verilmesi istenmişti.

Tutuksuz sanıklar maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz için de 'Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölüme ve Yaralanmasına Neden Olma' suçundan 301 kez 2- 15 yıl hapis cezası istenirken bu cezalarının ayrıca 3'te 1 oranında artırılması gerektiği öne sürülmüştü.

DİĞER 29 SANIK

Yine tutuksuz olan 'Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne ve Yaralanmasına Neden Olma' suçlamasıyla kalan 29 sanık Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Caner Uysal hakkında da 2- 15 yıl hapis ile cezalandırılmaları istenmişti

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler