Statta sigara yasak
1989'a kadar otobüs, uçak ve trenlerde sigara içilirdi, 2008'deyse artık içilen kapalı yer kalmayacak gibi. Okul bahçeleri ve stadyumlara da yasak geliyor. Sigara firmaları barlarda ve meyhanelerde sigara promosyonu yapamayacak.Dünyanın birçok ülkesinde k
1989'a kadar otobüs, uçak ve trenlerde sigara içilirdi, 2008'deyse artık içilen kapalı yer kalmayacak gibi. Okul bahçeleri ve stadyumlara da yasak geliyor. Sigara firmaları barlarda ve meyhanelerde sigara promosyonu yapamayacak.
Dünyanın birçok ülkesinde kapalı mekânları aşarak açık alanlarda bile yaygınlaşan sigara yasağı 2008'den itibaren Türkiye'de de genişliyor.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine geçen hafta başlanan ve 1. maddesi kabul edilen 'Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapan yasa teklifinin ele alınmasına yarından sonra devam edilecek. TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl tarafından hazırlanan yasa teklifine göre, tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerler şöyle:
KORİDORDA BİLE İÇİLEMEYECEK
Kamu binalarının kapalı alanları, koridorları dahil, her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı binaların kapalı alanları,
Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları,
Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil, ilk ve orta öğrenim kurumlarının, on sekiz yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültürel ve sosyal hizmet verilen binaların, sağlık kurumlarının ve ibadethanelerin açık alanları.
STADDA BİLE İÇMEK YASAK
Sigara içenler için ayrı bölüm tahsis edilmesi zorunluluğu kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence yerleri için de geçerli olacak.
Otellerde sigara içilemeyecek. Ancak, sigara içen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş kısımlar oluşturulabilecek.
Sigarasız bölüm oluşturamayan işletmelerde sigara tümüyle yasak olacak.
İşletmelere sigarasız bölüm yapmaları için, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı aylık süre tanınacak.
İşletmesinde sigara içilen bölüm ayırmayanlara 500'den 5000 YTL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.
'Gaz odası' olarak adlandırılan, sigara içenler için ayrılan bölümlere 18 yaşından küçük kişilerin girmesi yasak olacak.
Açık havada gerçekleştirilen spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetleri sırasında tütün ürünleri kullanılamayacak, ancak sigara içinlere mahsus alanlar oluşturulacak.
Sigara üreticilerinin kafe, bar ve restoranlarda promosyon amaçlı sigara dağıtımı yasaklanacak. Getirilen yasaklara uymayan sigara şirketlerine her bir yasak için 50 bin YTL'den 250 bin YTL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.
18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER ALAMAYACAK
Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde sigara satışı yapılamayacak.
Tütün ürünleri, paket açılarak adet şeklinde veya daha küçük paketlere bölünerek satılamayacak.
Otomatik makinelerle, telefon, internet gibi elektronik ortamlarda sigara satışı yapılamayacak ve satış amacıyla kargo yoluyla taşınamayacak.
Tütün ürünleri on sekiz yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülecek şekilde satışa sunulamayacak. Bu yasağa aykırı hareket edenler bin YTL'den 10 bin YTL'ye kadar para cezasına çarptırılacak.